Lietuvos kultūros tarybos pirmininkės Dainos Urbanavičienės teigimu, kultūros finansavimo decentralizacija, pasitelkiant Tolygios kultūrinės raidos modelį, įgalins regionus priimti sprendimus ir būti atsakingiems už jų regione vykstančius kultūros procesus.

Siekiant užtikrinti tolygią kultūrinę raidą visoje Lietuvoje, dešimtyje šalies apskričių bus finansuojami kūrybinių raiškų įvairovę skatinantys, vietos kultūrinį identitetą stiprinantys ar bendradarbiavimą skatinantys kultūros ir meno projektai. Šiai finansavimo programai planuojama paskirti apie 3 mln. eurų Kultūros rėmimo fondo lėšų.

Regioninės kultūros tarybos - dešimt teritoriniu Lietuvos apskričių pagrindu prie ministerijos veikiančių kolegialių patariamųjų organų, atliekančių apskričių meno ir kultūros ekspertų bei konsultantų funkcijas kiekvienoje iš apskričių. Šios tarybos svarstys ir atrinks kiekvienos apskrities finansuotinus kultūros ir meno projektus, kurių sąrašą teiks tvirtinti kultūros ministrei. Pagal patvirtintą sąrašą ir apskričiai nustatytą finansavimo Kultūros rėmimo fondo lėšomis kvotą, projektų sąmatas vertins ir finansavimą skirs Lietuvos kultūros taryba.

Regioninių kultūros tarybų rinkimus drauge organizuoja Kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba. Kiekvienos iš tarybų personalinė sudėtis bus sudaroma į kiekvieną iš dešimties tarybų deleguojant vieną iš Lietuvos kultūros tarybos narių (išskyrus LKT pirmininką), kiekvienai apskritį sudarančios savivaldybės tarybai deleguojant po vieną atstovą ir vieną atstovą išrenkant viešo konkurso metu. Personalinę sudėtį tvirtins kultūros ministrė.

Kandidatai į Regioninių kultūros tarybų narius turi būti nepriekaištingos reputacijos, turėti aukštąjį universitetinį ar jam prilygintą išsilavinimą ir (arba) meno kūrėjo statusą, ne mažesnę nei 3 metų patirtį kultūros ar meno srityje bei žinių ir gebėjimų, padedančių įgyvendinti Regioninės kultūros tarybos funkcijas.

Atrenkant kandidatus bus vertinama, ar kandidatas turi pakankamai žinių ir gebėjimų, padėsiančių įgyvendinti tarybos funkcijas ir ar pateikta pagrįsta motyvacija tapti Regioninės kultūros tarybos nariu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA