Šis unikalus modernaus meno kūrinys 2016 m. buvo apdovanotas prestižiniu „Auksiniu scenos kryžiumi“ už geriausią muziką. Birželio 16 dieną opera „Confessions“ bus pristatyta Birštono, o birželio 19 d. – Druskininkų „Eglės sanatorijoje“, ten įvyks net du unikalūs meno ir pojūčių sintezės seansai, rašoma pranešime spaudai.

Erdvinės operos tamsoje „Confessions“ kūrėjai – kompozitorius Jens Hedman ir sopranas Åsa Nordgren iš Švedijos bei Didžiojoje Britanijoje reziduojanti lietuvių kompozitorė Rūta Vitkauskaitė. Trijulė susipažino 2010 metais „Naujosios muzikos inkubatoriaus“ projekte Latvijoje. Juos sujungė bendras tikslas – sukurti erdvinę operą tamsoje, ypač praplečiant akustinės aplinkos galimybes. O taip pat įkvėpė seniai brandintos kūrybinių eksperimentų idėjos: muzikos atlikimas tamsoje, įtraukiant ir kitas jusles (uoslę, lytėjimą) ir tariamai visiškai panaikinant vizualųjį aspektą. Tačiau kūrinyje pastarasis iš tiesų yra labiausiai kurstomas veiksnys klausytojo vaizduotėje – per abstrakčius garsovaizdžius ir konkrečius anksčiau įrašytus garsus, kurie sukelia stiprius vaizdinius, susijusius su jausmais, pojūčiais ar objektais.

„Confessions“ (angl. – išpažintys) libreto pagrindu tapo krikščioniškoji septynių mirtinų nuodėmių tema. Opera nagrinėja godumą, puikybę, apsirijimą, pavydą, kerštą, geismą, tingumą. Žiūrovai valandą sėdi tamsoje, su akių raiščiais-kaukėmis, kurios dalijamos prieš spektaklį. Erdvėje yra viena išskirtinė vieta – „rausvoji kėdė“. Ji yra vienintelė ir nemokama, gaunama konkurso būdu. „Rausvos kėdės“ klausytojas patiria ekstremalų akustinio surroundo, kvapų, skonio ir prisilietimų kompleksą.

„Kiekvienas pasirodymas būna vis kitoks, ir reakcijos labai priklauso ne tik nuo klausytojo, bet nuo visos publikos. Buvo taip, kad žmonės panirdavo į stiprią meditaciją ir po spektaklio dar ilgai nenusiimdavo raiščių. Buvo ir taip, kad klausytojai rėkdavo iš siaubo. Turbūt kuo didesnis nusidėjėlis – tuo baisiau jam spektaklio metu, – šypsodamasi pasakojo viena kūrinio autorių R. Vitkauskaitė. – Visgi, net ir tie, kurie šaukė, išsėdėjo salėje iki galo ir patyrė „palengvėjimą“ – matyt, turėjo akistatą su savo nuodėmėmis, ir jas apsivalė. Sunku pasakyti, kokia atmosfera sups mus šį kartą Birštone ir Druskininkuose – ją sukuria ir patys klausytojai. Tačiau, kiek matome iš reakcijų, vienu ar kitu atveju patirtis būna tikrai stipri, tik svarbiausia – jokiu būdu nenusiimti raiščio!“

2016 m. opera „Confessions“ buvo apdovanota „Auksiniu scenos kryžiumi“ už geriausią muziką. Taip pat įvertinta Lietuvos kompozitorių sąjungos įsteigtu „Metų vinies“ prizu „Publikos simpatijos“ nominacijoje. Opera virš 30 kartų pristatyta įvairiose koncertų salėse, teatruose ir festivaliuose Lietuvoje, Švedijoje, Vokietijoje ir Nyderlanduose. Druskininkuose ji taps muzikų rezidencijos „Composers+ Summer Academy“ programos dalimi.

Šią rezidenciją inicijuoja akordeonistas Martynas Levickis. Jo kvietimu nuo birželio 16-osios Druskininkuose susiburs kompozitoriai ir akordeonistai. Šiemet rezidencijos specialiuoju partneriu tapo kurorto „Eglės sanatorija“, joje apsistos muzikai iš viso pasaulio.

„Composers+ Summer Academy“ nėra atsiskyrėlių projektas, todėl lygiagrečiai kūrybinėms dirbtuvėms bus rengiami svečių ir paties meno vadovo M. Levickio koncertai ir meistrystės pamokos, romantiški ir interaktyvūs muzikiniai vakarai ar rytmečiai, o viską vainikuos tradicinis koncertas „Pasaulinės premjeros“, kuriame bus pristatyti ką tik rezidencijoje gimę kūriniai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją