Dešimtmetis darbo

Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vykusiame pristatyme albumo autorius fotografas Marius Jovaiša teigė, kad paruošiamieji naujo projekto darbai prasidėjo išsyk po to, kai buvo išleistas paskutinis, tad darbas trunka jau apie dešimtmetį ir vis dar vyksta. Naujasis albumas turėtų būti išleistas ir pristatytas visuomenei šių metų spalio mėnesį.

„Knygai jau dešimt metų, o ji populiari, žinoma, perkama, lyg būtų išleista vakar. Tai didžiulis įvertinimas ir paskatinimas neužmiršti, kodėl tai darome“, - savo kalbą pradėjo albumo autorius.

M. Jovaiša pristatydamas naują kūrinį teigė, kad žodis „neregėta“ yra užburiantis, tačiau norėjosi padaryti kažką daugiau, dar labiau nematyto, kad Lietuva atrodytų dar „neregėtesnė“.

Nauja koncepcija

Kol kas neaišku, ar albumas vadinsis „Neregėta Lietuva. XXI amžius“, tačiau autorius patvirtino, kad jame bus pavaizduotos trys temos.

„Viena, kaip prieš dešimt metų – tai, kaip mes atrodome, mūsų gamta, koks nepaliestas mūsų kraštovaizdis. <...> Kita dalis bus „perliukai“ iš mūsų praeities t.y. tai, ką mes atsinešame iš kultūrinės tapatybės, paveldo. <...> Trečioji bus tokia nauja Lietuva, žengianti į XXI amžių“, – apie naują kūrinį pasakojo M. Jovaiša.

Kaip ir anksčiau, kūrybos procesas autorių paskatino daug keliauti po Lietuvą. Šį kartą darbui pasitelktos labai įvairios technologijos ir idėjos, viena iš jų – Kuboje įsigytas lėktuvėlis, kuris kuriant projektą „Neregėta Kuba“ iš M. Jovaišos buvo konfiskuotas. Dabar lėktuvas parplukdytas į Lietuvą ir nutūpdytas čia esančiame aerodrome.

Taip pat dalis nuotraukų nufotografuotos pasitelkiant dabar populiarias bepilotes skraidykles – dronus, o ypač smulkiems objektams reikėjo net mikroskopo. Skraidyklių prireikė kuriant pirmąją dalį apie Lietuvos gamtą. Pasak M. Jovaišos, kraštovaizdžiai buvo ir yra neatsiejama „Neregėtos Lietuvos“ dalis. Tačiau jo pagrindinė idėja buvo papildyti albumo kuriamą įspūdį apie Lietuvą naujomis asociacijomis.

„Mes turime labai daug inovatyvių bendrovių, bet tam reikia sukurti vizualinę bazę. Kaip sakome „Pažaislio vienuolynas“ ir prieš akis iškyla jo vaizdiniai, noriu, kad taip galėtume pasakyti „lazeriai“ ir atsirastų toks pats aiškus vaizdinys galvoje“, - apie idėją kalba autorius.

Šių vaizdinių paieškos paskatino bendradarbiauti su įvairiais išradėjais, mokslininkais ir technologijų specialistais tam, kad, kaip sakė M. Mažvydo bibliotekos vadovas, „menas pagaliau įsiskverbtų į mokslą“. Suteikęs trumpą albumo peržiūrą autorius papasakojo, kad fotografuodamas „XXI Lietuvos“ temą lankėsi laboratorijose, informacinių technologijų bendrovėse, pilotų ruošimo centruose, bendradarbiavo su biotechnologais, bandė pažinti šiuolaikinį Lietuvos ūkį.

Kalbant apie paveldą, albume „žvaigždėmis“ turėtų tapti lietuviški margučiai, archeologiniai radiniai, užgavėnių kaukės ir kiti kultūriniai ženklai. Tiesa, tai sakydamas autorius akcentavo, kad ir šios srities nuotraukos išlieka meno objektais, o ne reportažine fotografija.

Nauji partneriai

„Neregėtos Lietuvos“ ilgalaikiu partneriu ir pagrindiniu rėmėju tapo didžiausias kelionių organizatorius „Novaturas“.

„Novaturo“ atstovas Ugnius Radvila renginyje sakė, jog partnerystė su šiuo projektu nėra visiškai naujas dalykas, nes buvo bendradarbiaujama ir anksčiau, tačiau dabar, kai „Novaturas“ pradės dvidešimtą sezoną, buvo ieškomi kokybišką, šiuolaikišką, ilgalaikį turinį kuriantys partneriai ir „Neregėta Lietuva“ atitiko jų įmonės tikslus bei viziją.

„Mūsų dalyvavimas autoriui leidžia gilintis į turinį ir pasiekti aukščiausių spaudos kokybės standartų. <…> Lietuvoje yra dalykų, kurių nežinome, dar nepažinome, o jie yra galimybė didžiuotis mūsų šalimi”, – renginyje teigė U. Radvila.

Jo manymu, partnerystė su „Novaturu“ prisidės ne tik prie albumo populiarinimo ir spaudos kokybės, bet ir Lietuvos įvaizdžio gerinimo ilgalaikėje perspektyvoje.

Prie parodų bei kitų šio projekto darbų viešinimo prisidės ir nacionalinis bibliotekų tinklas. Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, kurioje vyko projekto pristatymas, kultūriniai renginiai yra dažni, tačiau neaišku, kokią naudą turės partnerystė su mažiau populiariomis bibliotekomis regionuose. Anot M. Mažvydo bibliotekos direktoriaus Renaldo Gudausko, „Neregėtos Lietuvos“ parodos suteiks naudos ir bibliotekoms, kurios nėra tokios populiarios, kaip M. Jovaišos rūmais pavadinta M. Mažvydo biblioteka.

Projektas toliau tęs bendradarbiavimą su iniciatyva „Idėja Lietuvai“, kurios vizualinė dalis dabar neatsiejama nuo M. Jovaišos įamžintų Lietuvos kraštovaizdžių.

Apie albumus

Iki šiol išleisti du „Neregėtos Lietuvos“ albumai – originalus leidimas ir specialus „Neregėta Lietuva 2009”, skirtas Lietuvos tūkstanmečiui pažymėti.

„Ledynų išraižytas, perėjūnų ir grobikų išmindžiotas, karų sužalotas, daugelio kartų kurtas ir puoselėtas Lietuvos kraštovaizdis – lygiavertis pasaulyje. Ypač žvelgiant iš viršaus. Dabar, kai jau baigiau šią knygą, matau, kiek daug panašumų su įspūdingiausiomis pasaulio vietomis galima rasti žvelgiant į Lietuvą vos šiek tiek atitrūkus nuo žemės“, - apie originalų leidimą yra sakęs albumo autorius M. Jovaiša.

M. Jovaišos nuotraukos sukurtos nuotraukos apkeliavo visą pasaulį – surengtos parodos 36 skirtingose šalyse, daugiau nei 100 skirtingų vietų jose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)