Konkurso komisiją sudarė: Chris Hudson, „National Geographic Traveller“ (Jungtinė Karalystė) meno vadovas, Peter Bas Mensink, Olandijoje leidžiamo žurnalo „GUP“ vyriausiasis redaktorius ir leidėjas bei Patricia Morvan, agentūros „VU“ parodų ir kultūros projektų kuratorė.

Apdovanojimų nugalėtoju tapo fotografas iš Belgijos Nick Hannes su fotografijų serija apie laisvalaikį ir vartotojiškumą Dubajuje, rašoma pranešime spaudai.

Konkurso finalistais tapo dešimt autorių, tarpe kurių yra Tadas Kazakevičius, jau daugumai šalies fotografijos žinovų ir mylėtojų žinomas su ne vienerius metus kuriama serija „Tai, ko nebebus“ bei nauju projektu „Įvairi Lietuva“ skirtu nepriklausomybės šimtmečiui.

„Tai, ko nebebus“ prieš metus buvo įvertinta ir prestižinio „Lensculture“ tinklalapio konkurse „LensCulture Exposure Awards 2017“. Šiame konkurse serija buvo išskirta vertinimo komisijos narės, Karen McQuaid, vyresniosios The Photographers’ Gallery (Londonas) kuratorės, kuri įvardindama savo pasirinkimą rašė: „Šis fotografinis ciklas įamžina autoriaus gimtinės kaimo bendruomenes ir sodybas. Tai kaimai, kurie prarado daug „jauno kraujo“, suvilioto šiandieninio modernaus miesto gyvenimo patogumų. Tačiau nuotraukose visiškai nesijaučia jokio sielvarto, liūdesio ar skurdo. Su pagarba įamžinti gyventojai, gyvuliai ir pastatai, kuriuose įsikūrusios šios bendruomenės, bei atsiskleidžia arti išnykimo besantys gyvenimo ritmai.“

Viena ciklo nuotraukų buvo atrinkta į „Sony World Photography Awards 2017“ apdovanojimus, bei eksponuota Somerset House, Londone 2017 balandžio mėnesį. Keturios šios serijos fotografijos pernai rudenį buvo eksponuojamos prestižinėje Karališkosios fotografų draugijos jau 160-ojoje (pirmą kartą surengtoje 1854 metais) tarptautinėje parodoje „The Royal Photographic Society International Photography Exhibition 160“ Londono „Photoblock“ galerijoje. Jau penktus metus kuriama fotografijų serija buvo eksponuojama Slovakijoje, Košice mieste, festivalyje „FotoFest Košice“.

Lietuvoje serija „Tai, ko nebebus“ tapo tarptautinio fotožurnalistikos festivalio „Vilniaus Fotografijos Ratas 2017“ finaliste, į kurią asmeninį dėmesį atkreipė festivalio svečias Larsas Boeringas, vykdantysis „World Press Photo“ direktorius. 2019 metais Lietuvos spaudos fotografų klubas planuoja išleisti šiam ciklui skirtą fotografijų albumą, kuriam įvadinius žodžius rašys Larsas Boeringas, Karen McQuaid, bei menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis. 2017 metų pabaigoje Tadui Kazakevičiui už darbą prie šio fotografinio ciklo buvo paskirta Lietuvos Kultūros Ministerijos Jaunojo Kūrėjo premija.

Kartu su visomis „2018 ZEISS Photography Award“ finalistų serijomis Tado Kazakevičiaus darbai bus eksponuojami Londone balandžio 20 - gegužės 6 dienomis. Paroda bus eksponuojama kaip dalis „2018 Sony World Photography Awards“, prestižiniame Somerset House, kur vyksta ir „Photo London“ mugė. Konkurso komisijos išrinktame dešimtuke, be Lietuvos atstovo, yra fotografai iš Vokietijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Rusijos, Italijos, Didžiosios Britanijos, Pietų Korėjos, Italijos ir Lenkijos.

33 metų Tadas Kazakevičius yra dokumentinės fotografijos atstovas, lietuviškos humanistinės fotografijos mokyklos tęsėjas, fotografuojantis tradicine fotojuosta. Gimė ir augo Šiauliuose. Penkis metus gyvenęs Jungtinėje Karalystėje, prieš penkerius metus grįžo į gimtinę ir gyvena Vilniuje. Tadas Kazakevičius yra fotodokumetikos platformos Latitude55.lt įkūrėjas ir fotoredaktorius, kuri ne tik skelbia geriausius Lietuvos fotodokumentikos kūrėjų darbus, bet ir padeda jauniesiems fotografijų kūrėjams gilintis į dokumentinio žanro sritį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)