Daugiau nei dvidešimtmetį egzistuojanti grupė „Little Dragon“ Lietuvos melomanus džiugins ne pirmą kartą. Šiuo metu visame pasaulyje intensyviai koncertuojanti ketveriukė iš Švedijos pristato savo naujausią, jau penktą, studijinį albumą „Season High“. Šią vasarą elektroninei muzikai netradicinėje erdvėje, Valdovų rūmų kieme, vyksiančio koncerto metu be jau gerai žinomų kūrinių, tokių kaip „Twice“ bei „Ritual Union“, klausytojai galės išgirsti naujausiomis dainomis papildytą repertuarą.

Grupė susikūrė 1996 metais Geteborgo mieste, kaip pogrindinės muzikos paslaptis, dabar - tai didžiulio tarptautinio pripažinimo sulaukę ir visame pasaulyje koncertuojantys elektroninės muzikos grynuoliai.

Buvę klasės draugai Yukimi Nagano (vokalas), Erikas Bodinas (būgnai), Fredrikas Kallgrenas Wallinas (bosinė gitara) ir Hakanas Wirenstrandas (klavišiniai) kadaise patys minėjo, kad yra lyg viena šeima, todėl kūryboje lengvai suranda bendrus taškus. „Little Dragon“ sujungia elektroninės, džiazo, R&B, soul ir synth-pop muzikinį skambesį į prasmingas dainas. Kaip rašo „Rolling Stone“, grupė niekada nesiekė sukelti trumpalaikio įspūdžio, priešingai, jų atsipalaidavimas sukūrė, šiuo metu madingo, lėto ir mąslaus popso bangą.

„Grupę sudaro ganėtinai skirtingos asmenybės, turėję skirtingus muzikinius skonius ir tikslus, pavyzdžiui, aš asmeniškai svajojau tapti R&B muzikos atlikėja, klavišininkas Hakanas anksčiau klausėsi tik „Vangelis" ir „Kraftwerk", o Erikas ir Fredrikas į grupę atėjo labiau kaip hip-hop muzikos atstovai. Po vieną mes nebūtume tokie stiprūs. Mano bendražygiai, grupės nariai, iš manęs išgavo kažką ypatingo, tuo pačiu aš kažką ypatingo išgavau iš jų," - interviu „Rolling Stone" pasakojo Yukimi.

Nebijodami eksperimentuoti ir „žaisti“ su garsu, jie kuria unikalų muzikinį vientisumą, kurį įrėmina nežemiškas Yukimi vokalas. Pradžioje grupė buvo lyginama su tokiais elektroninės muzikos grandais, kaip „Massive Attack“ ar net „Portishead“, dabar atpažįstami savitame stiliuje, kaip gilūs bei svajingi, skandinaviška dvasia ir energija dvelkiantys „Little Dragon".

Jau po debiutinio albumo išleidimo 2007 metais grupė atrado savo klausytoją, o daina „Twice" tapo hitu, vėliau įtraukta ir į tokių serialų, kaip „Grey's Anatomy", „The Vampire Diaries", „90210", „Revenge" ir „Being Mary Jane" garso takelius. Laikui bėgant grupės populiarumas ir kuriamos muzikos kokybė tik augo - vienas po kito leidžiami albumai liaupsinami kritikų, o jų dainos tapo mėgstamos muzikinį skonį formuojančių asmenybių tarpe.

Šalia savo kūrybinės veiklos grupė nevengia ir įdomių bendradarbiavimų su kitais muzikantais, tarp kurių „Gorillaz“, „Big Boi", „SBTRKT“, „Mac Miller", „Kaytranada“, „Flume“, „De La Soul“ José González ir kt. 2010 m. kartu su grupe „Gorillaz“ įrašė du kūrinius pastarosios albumui „Plastic Beach" ir kartu koncertavo albumo pristatymo koncertuose visame pasaulyje, tuo pačiu pristatydami save plačiajai auditorijai.

„Little Dragon“ ir „Gorillaz“ pasirodymo įrašas:

2009 metais kartu su antrojo albumo „Machine Dreams“ pasirodymu grupės repertuare gimė dar daugiau muzikinių hitų, kurie stipriai prisidėjo prie švedų ketveriukės populiarėjimo. Vis tik karjeros piką grupė pasiekė 2014 metais, išleidus ketvirtąjį albumą „Nabuma Rubberband", kuris buvo nominuotas muzikiniuose Grammy apdovanojimuose kaip geriausias šokių/elektroninės muzikos albumas. Beje, grupės vokalistė ne kartą minėjo, kad pastarąjį albumą įkvėpė lėtos Janet Jackson muzikinės baladės, kurių Yukimi klausydavo klaidžiodama po Geteborgo miestą, regis, nesibaigiančios žiemos metu.

Šiuo metu intensyviai koncertuojanti ir naują albumą „Season High“ pristatanti grupė nepalieka abejingų, jie laukiami žinomiausiuose pasaulio muzikos festivaliuose - žavi savo gyvais pasirodymais, kokybiška muzika, energija ir intriguojančiu, savitu skambesiu. Vasarą Lietuvoje vyksiančio koncerto metu klausytojai išgirs ne tik gerai žinomus ir mylimus kūrinius, bet ir naujojo albumo perliukus, tarp kurių daina „High“, lėtai į ramybės oazę nunešanti „Butterflies“, ritmingai judėti priverčianti „Sweet“ ir kitos.

Trečią kartą vidurvasarį vyksiantis festivalis dvi savaites skleis kokybiškos kultūros vibracijas Valdovų rūmų kieme. Festivalio repertuarą sudarys 10 įvairių sceninio meno pasirodymų, tarp kurių teatras, opera, specialieji muzikiniai projektai ir šiuolaikinės muzikos koncertai. Jau anksčiau „Midsummer Vilnius“ organizatoriai paskelbė apie tokius šių metų festivalio pasirodymus kaip Andriaus Mamontovo koncertas su orkestru, Oskaro Koršunovo spektaklis „Hamletas“ ir „Opera po žvaigždėmis“.