Kodėl turi išgirsti „Lo’Jo“? Nes jie yra „seni geri“. Poetiškos muzikos veteranai „Lo’Jo“ susibūrė 1982 m. mažame Prancūzijos kaimelyje prie Anžuero ir iš karto gavo vieno eklektiškiausių, ekscentriškiausių ir labiausiai įkvepiančių muzikos europietiškų kolektyvų vardą. Kaip ir jų amžininkai britų grupė „The Mekons“, „Lo‘Jo“ yra naujų muzikos formų išradėjai, nuo pat pradžių į savo pasirodymus įtraukę teatrą ir vizualinius menus.

Charizma. Tomo Waitso ir Nicko Cave`o tembrus primenantis „Lo‘Jo“ lyderis Denisas Péanas kolektyvą įtraukė į bendradarbiavimą su gatvės teatrais, cirkais, akrobatais, mimais, šokėjais. O koncertų arealas išsiplėtė nuo Vakarų Afrikos bei Sacharos iki Europos, Šiaurės Amerikos festivalių scenų ir netgi garbingos Paryžiaus „Cabaret Sauvage“ rezidencijos.

Pripažinti albumai. Po 1993 m. debiutinio įrašo „Fils de Zamal“ tikrą proveržį padarė 1998 m. „Mojo Radio“ albumas. Naujausias – 2017 m. pasirodęs grupės įrašas – „Fonetiq Flowers“ sulaukė kritikų liaupsių. Šis darbas, įrašytas keliaujant tarp Afrikos, Pietų Korėjos ir JAV, užėmė 132 vietą „Songlines Top of the World“ sąraše. 2007 m. „BBC Music Award“ apdovanojimuose „Lo‘Jo“ buvo nominuoti pasaulio muzikos kategorijoje, o 2013 m. pelnė „Songlines“ žurnalo geriausios grupės vardą.

Garsų įvairovė. Visi „Lo‘Jo“ albumai yra skirtingi ir ypatingi. Grupės skambesys primena klasikinį prancūzų šansoną, džiazą, jame gausu garsų ir instrumentų iš viso pasaulio. Tai world music su stipriais Šiaurės Afrikos bei prancūziškais elementais. „Mielai keista ir stebėtinai pažįstama“ apibūdinamoje muzikoje darniai pinasi dub regis, afrikietiški, arabiški motyvai, apglėbti poetiško jautrumo bei nuostabių seserų alžyriečių Yaminos ir Nadios Nid El Mourid vokalų.

Geriausi atsiliepimai. Savo kūrybinę ir organizacinę energiją skirianti iššūkiams bei ekscentriškiems renginiams „Lo‘Jo“ leidinio „The Independent“ yra įvardijama kaip „turbūt viena geriausių šiuo metu pasaulyje gyvai grojančių grupių“. „Lo‘Jo“ dirbo su daugybe muzikantų: „Tinariwen“, Robertu Plantu, Robertu Wyattu, Archie Sheppu ir kt. „The Guardian“ pabrėžia, jog „Lo‘Jo“ turėtų groti dideliuose stadionuose ir festivaliuose. Kiekvienas, kuriam pasisekė šią grupę išgirsti mažame klube, turėtų pasijusti labai laimingu“.

Summa summarum. „Lo‘Jo“ – tai muzika, varijuojanti nuo afrikietiško svingo, berberų bliuzo iki čigoniškų šokių. Poetiškos ir intriguojančios „Lo‘Jo“ dainos yra lydimos pianino, smuiko, korėjietiškos citros (zither), ūdo (oud), trimito garsų bei egzotiškų instrumentų. Šie trofėjai yra parsigabenti iš muzikinių klajonių, nuotykių ir tobulėjimų Pietinėje Sacharoje, Tbilisyje, Kaukaze, Indijos vandenyno Reunjono salos, Argentinos, Nepalo bei kitų netikėtų kampelių. Kaip teigia grupės lyderis D. Péanas: „Aš atvykau iš regiono, kuriame nėra savitos muzikinės kultūros, nėra folkloro, todėl užkursiu ugnį iš visų medienos rūšių!“

„Lo‘Jo“ Lietuvoje jau yra lenkęsi 2011 m., pasirodydami Vilniaus, Kauno publikai bei Nidos džiazo festivalyje.

Grupės koncertai Lietuvoje:

Kovo 2 d. 19 val. Keistuolių teatras, Vilnius.

Kovo 3 d. 19 val. VDU, Kaunas.

Atlikėjai:

Denisas Peanas: vokalas, klavišai.

Nadia Nid El Mourid: vokalas, perkusija.

Yamina Nid El Mourid: vokalas, kamel n'goni, saksofonas, perkusija.

Richardas Bourreau: smuikas.

Baptiste Brondy: būgnai.

Alexandre`as Cochennecas: bosinė gitara.