Parodos autorė prisipažino nuo mažumės svajojusi apie meną, tačiau svarbiausias tikslas buvo ne jis pats, o skleidžiama žinia. „Norėjau per jį pasakyti pasauliui, ką jaučia mano širdis“, – teigė I. Mrazauskaitė.

Senoviniai motyvai atsirado tarsi atsitiktinai, kaime matant močiutės austas drobes, vaikštant gamtoje, skaitant Lietuvos istoriją. „Tai buvo taip artima, kad užsimaniau jas perkelti į drobes“, – sakė I. Mrazauskaitė, prisistatanti ir slapyvardžiu „Noir“.

Norėjo ir rado

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas istorikas Eugenijus Jovaiša patikino susirinkusiuosius, kad šie dalyvauja itin įdomios menininkės parodoje.

„Autorės kūrybą išskiria ryškus modernumas ir gilus baltiškos pasaulėjautos suvokimas. Beveik kiekviename paveiksle jo randu. Nes noriu rasti“, – pridūrė parodą atidaręs menininkės patronas.
Anot jo, I. Mrazauskaitė yra ne tik talentinga tapytoja, bet ir puiki knygų iliustruotoja. „Inga sukūrė nepaprastą Williamo Schmalstiego knygos apie senovės prūsus dizainą – taktišką, gilų, šviesų. Šios savybės mus keri ir parodoje“, – gyrė autorę parlamentaras.

Inga Mrazauskaitė

Atskleidė išlikimo prasmę

Akademikė Grasilda Blažienė pacitavo poeto Sigito Gedos eilėraštį „Lietuvos atsiradimas“. Laiku ir vietoje. Mat kai kurie eilėraščio motyvai, siurrealistinės pagavos gana artimos ir I. Mrazauskaitės kūrybai.

„XXI amžiuje jauna autorė, šiek tiek vyresnė už Kovo 11-osios Aktą, surinko tai, kas priklausė mūsų seneliams ir tėvams – mūsų relikvijas. Vieną tų relikvijų – drobulės motyvą – tauriai ir paprastai išgrynino savo kūryboje. Nebijodama būti nemadinga Inga užkodavo protėvių atmintį, atskleisdama didžiąją išlikimo prasmę. Ne veltui paroda pavadinta „Gelmės“, – kalbėjo akademikė.

Linkėjo drąsos ir gracijos

Susižavėjimo jaunos autorės meistriškumu neslėpė ir E. Jovaišos kolega parlamentaras Antanas Vinkus. Išvydęs paveikslą, kuriame pavaizduotos rankos su išsišovusiomis venomis, teigė pajutęs, kaip staiga atgyja gydytojo įpročiai – vos susilaikė nepadaręs injekcijos.

Laiku susiturėjo tik prisiminęs Ernestą Hemingway. „Esate drąsi. O pagal E. Hemingway, drąsa yra gracingas gebėjimas elgtis įvairiose situacijose – ir gyvenime, ir mene. Tegul gracingumas nuolat lydi jus“, – linkėjo Seimo narys.

 Ingos Mrazauskaitės tapybos darbų paroda „Gelmės“

Išpažįsta postmoderną

Pasak menotyrininkės Austėjos Mikuckytės, menininkė išpažįsta postmodernią nuostatą, kad procesas kur kas svarbiau už rezultatą. „Ingos drobėse sugyvena minimalizmas, balta tyla ir baltiški archetipai, tautiniai raštai. Savita ritmika nugramzdina autorę į meditatyvią būseną, joje ji susiliečia su gamta, protėviais, jų išmintimi“, – teigė A. Mikuckytė.

Menininkė I. Mrazauskaitė (g. 1986) Vilniaus dailės akademijos bakalauro studijas 2009-aisiais baigė su pagyrimu už novatoriškumą ir estetiką. Pagrindinis tapybos dėstytojas buvo Giedrius Kazimierėnas. 2011 metais įgijo dailės magistro laipsnį, įvertintą „Swedbank“ premija jaunajam menininkui. Nuo 2012 metų surengė autorines parodas „Lietuvos aido“, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje, Pylimo galerijoje, dalyvauja grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje.

Parodą „Gelmės“ Seimo II rūmuose lankytojai gali apžiūrėti kasdien iki vasario 28 dienos. Įėjimas laisvas.

Parodos atidarymo akimirkos:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)