Parodos atidaryme dalyvaus Kauno tautinės kultūros centro folkloro ansamblis „Dailingė“ (vadovė Birutė Nemčinskienė). Renginio metu taip pat vyks edukacinė programa „Juosta kaip ženklas“ su tautodailininke Vilija Ratautiene.

Pasak organizatorių, šia paroda nesiekiama rekonstruoti tautinio kostiumo raidos. Tai - specifinis žvilgsnis į kostiumo istoriją ir kūrybinė erdvė, kur istorija - įrankis atverti kelią naujai šiandienos tautinio kostiumo interpretacijai.

Parodą parengė Lietuvos švietimo istorijos muziejus. Ekspozicijoje pristatoma kelių Lietuvos muziejų kolekcinė medžiaga žiūrovą nukelia į XX amžiuje vykdytą etninių regionų tautinių kostiumų fiksavimo ir išsaugojimo darbų lauką, į tautinį identitetą pabrėžiančio stilizuoto kostiumo kūrybines paieškas tarpukariu. Taip pat sugrąžina į socialistinio turinio formavimo metą, pristatant niveliuoto parodomojo (skirto šokių ir dainų šventėms) sovietinio lietuvio tautinį rūbą. Šių dienų požiūris į tautinį rūbą atskleidžiamas Jolantos Rimkutės ir Ievos Ševiakovaitės kolekcija „Čia mano namai“.

Kauno miesto muziejaus Lietuvių tautinės muzikos istorijos skyriuje eksponuojama paroda papildyta Kauno buitinių paslaugų ir verslo mokyklos mokinių sukurtais kostiumais ir muziejaus fonduose saugomais unikaliais Malvinos Petraitienės keramikos kūriniais - lėlių su tautiniais kostiumais skulptūrėlėmis. Šie kūriniai eksponuojami pirmą kartą.

Muziejus primena, kad parodoje, kuri Kauno senamiestyje veiks iki vasario pabaigos, naudojama unikali vaizdinė medžiaga iš Lietuvos švietimo istorijos muziejaus Mikalinos Glemžaitės rinkinio, Lietuvos liaudies buities muziejaus, Kauno miesto muziejaus, Kaišiadorių muziejaus, Lietuvos universitetų moterų asociacijos, dizaino kūrėjų UAB „Roso“ (direktorius Ričardas Šimukonis), Valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ ir šiandien kuriančių dizainerių I. Ševiakovaitės bei J. Rimkutės rinkinių ir kolekcijų.

2017-aisiais parengta paroda yra skirta Tautinio kostiumo metams. Projektą rėmė Lietuvos kultūros taryba.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją