Koncertų programa paženklinta trimis didžiosiomis „B“: Bachas, Beethovenas ir Brahmsas. Šių trijų vokiečių genijų muzika skambės K. Uinsko rečitaliuose. „Pradėsiu nuo selekcijos garsių ir klausytojams pažįstamų J. S. Bacho melodijų, tame tarpe atliksiu ir žymiąją „Ave Marija”. Toliau – vėlgi tikriausiai viena labiausiai žinomų ir viena gražiausių L. van Beethoveno sonatų „Patetinė“. Koncertą užbaigs mano mėgstamas, romantiškas, tolimiausias žmogiškąsias gelmes pasiekiantis J. Brahmsas su sonata Nr. 3. Kiekvienais metais parengiu vieną – dvi naujas solines programas. Šis atrenkamasis darbas yra ne ką mažiau svarbus negu pats grojimo procesas. Įdedu labai daug savęs, minčių, kol sudėlioju programą. Kiekvieną kartą ji turi vis kitą koncepciją ir idėją. Šį kartą noriu klausytojams pristatyti skirtingų epochų Vokietijos „gigantus“. Visus juos jungia tarsi savotiška muzikinė grandinė. J. S. Bachas – baroko epochos kompozitorius, L. van Beethovenas – klasicizmo revoliucionierius, galima sakyti privedęs klasikinę muziką iki romantizmo epochos ir J. Brahmsas – vokiečių romantikas, muzikoje mėgęs klasikinę formą, labai žavėjęsis L. van Beethoveno kūryba. Taigi, kaip kartais sakydavo 19 a. kompozitorius Hans von Bülow – „Trys muzikinės B“ ir visos jos skambės viename koncerte. “ – pasakojo K. Uinskas.

Pianistą Lietuvos publika turi galimybę išgirsti beveik kasmet su skirtingais pasirodymais: su orkestrais ar kamerine muzika, bet solinis rečitalis, pasak paties atlikėjo „pats intymiausias, atsakingiausias, kur esi tik tu ir klausytojas“.

Tarptautinį pripažinimą pelnęs pianistas K. Uinskas koncertuoja pasaulinio garso koncertų salėse, tokiose kaip Niujorko Carnegie Hall, Vašingtono J.F. Kennedy, Londono Wigmore Hall, Berlyno filharmonijoje, Madrido Filharmonijoje, Briuselio BoZar bei eilėje kitų salių. Užsienio kritikai ir klausytojai žavisi K. Uinsko pasirodymais: „...Didis pianistas ir muzikas…“ Carnegie Hall (New York Concert Review) „…kvapą gniaužiantis jausmingumas, tai buvo absoliučiai magiška…“ London Wigmore Hall (Seen and Heard International).

Praėjusiuose sezonuose K. Uinskas pasirodė su orkestrais: Royal Chamber Orchestra of Wallonia (Belgija), Philharmonie Südwestfalen (Vokietija), Liepojos simfoniniu orkestru (Latvija), North Czech Philharmonic orkestru (Čekijoje), West Bohemian Symphony orkestru (Čekijoje), Slovakijos radijo simfoniniu orkestru, Krokuvos simfoniniu orkestru, o taip pat su soliniais pasirodymais Londono Wigmore Hall, Baerum Kulturhus salėje cikle „Piano Master Series” ir Bodø Festival Nordland Musikkfestuke - Norvegijoje, BoZar salėje Briuselyje bei Brussels Piano Festival, koncertų ture Japonijoje “Fantastic Pianist” serijoje, solinių ir kamerinės muzikos koncertų ture Norvegijoje su smuikininku Nikita Borisoglebsky, kamerinės muzikos ture su legendiniu violončelininku Alexander Kniazev, o taip pat su Tarptautinio P. I. Čaikovskio konkurso laimėtoju violončelininku Andrei Ionita, duete su pianistu Evgeni Bozhanov.

Viename garsiausių Europoje, Šveicarijos Verbier klasikinės muzikos festivalyje K. Uinskas buvo apdovanotas naujienų agentūros „Reuters“ Grand Prix ir kvietimu debiutuoti tame pačiame festivalyje. Solinius rečitalius taip pat grojo festivaliuose: Aspen Music Festival (JAV), Music Festival of the Hamptons (JAV), Holland Music Sessions (Olandija).

Platus atlikėjo repertuaras apima nuo J.S. Bacho iki XX-ojo amžiaus kompozitorių kūrinių, tačiau ypatingą vietą jo repertuare užima F. Chopino muzika. „Baltic Optical Disc“ išleido K. Uinsko debiutinį albumą su F. Chopino kūriniais. 2008 m. išleistas K. Uinsko DVD su gyvu koncerto Berlyno Filharmonijoje įrašu.

2015 D. Britanijos įrašų kompanija Stone Records išleido solinę K. Uinsko plokštelę „Passions and reflections“„Seen and Heard International“ kritikas R. Beattie apie įrašą taip atsiliepė: „K. Uinskas yra vienas geriausių jaunosios kartos F. Chopino muzikos atlikėjų, kurį aš girdėjau per pastaruosius metus.“„Tai buvo aukščiausio lygio, išskirtinis grojimas, kurį galima lyginti su geriausiais F. Chopino etiudų atlikimais.“

K. Uinskas dažnai kviečiamas į radijo ir televizijos laidas, įskaitant BBC Radio 3 programoje In Tune, Niujorko klasikinės muzikos radijo WQXR The Classical Music Radio of The New York Times Davido Dubalio vedamoje laidoje Reflections from the Keyboard.

K. Uinsko koncertai:

Kovo 3 d. – Klaipėdos koncertų salėje
Kovo 7 d. – Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje
Kovo 8 d. – Kauno filharmonijoje

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)