Kiek kitokia poezija, kitoks ir knygos pristatymas, tiksliau – Vytauto Landsbergio knygos „Organizuoti tekstai“ sutiktuvės Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Knygos autorius iškart paaiškina, ir kodėl pasirinktas toks pavadinimas.

„Galima būtų sakyti, kad tai yra poezijos knyga, bet tėvukas pats vengė šito įvardijimo ir savo tekstus vadino organizuotais tekstais. Tai mes taip ir knygą pavadinome“, – sako Vytautas V. Landsbergis.

Knygą kaip staigmeną 85-ojo jubiliejaus proga tėvui sudaręs rašytojas sako, kad į devynis skyrelius sugulė ne tik rimti tekstai, o juos atrinkti sunku nebuvo. Tėvas nesikišo, todėl čia yra ir kasdienių tekstų iš „Facebooko“.

„Tėvuko poezija įvairiaplanė, nuo tokių vaikiškų, dzeniškų haiku pakvailiojimų, tarsi pasakų, pasakėčių, iki labai asmeniškų, religinių tekstų, iki tokio politiko įvykių apibendrinimo. Pabandžiau visus žanrus pristatyti“, – tvirtino sudarytojas.

Pats V. Landsbergis per knygos pristatymą pasakojo apie tai, kaip gimsta jo kūriniai.

„Užsirašinėju kartais į kišenę, kartais į kokius popierėlius. Dažniausiai sugrįždamas [prie jų – LRT.lt] vis pataisau, šlifuoju, organizuoju truputį geriau nei buvo, nes visada gali padaryti geriau, tiksliau, raiškiau, arba išmesti į šiukšlių dėžę“, – tvirtino autorius.

Knygos įžangoje sudarytojas pripažįsta, kad idėjos užuomazgos greičiausiai kilo dar jam būnant vaiku, kai slapčia įlindo pasiknaisioti į tėčio portfelį.

„Kai aš jį atrakinau, pamačiau, kad ten ne tos vertybės, kurių tikėjausi, bet ten buvo tekstai, poezija. Kai kurie eilėraščiai užkabino ir, jei dabar reikėtų savo literatūrinį kelią atsukti atgal ir pagalvot, nuo ko tai prasidėjo, tai turbūt, tie slapti skaitymai tėvo eilėrščių, buvo pradžia“, – prisimena Vytautas V. Landsbergis.