Laidos autorių: žurnalistės Aistės Stonytės, kino režisierius Audriaus Stonio ir aktoriaus Česlovo Stonio - ir ankstesnė LRT kanale kurta laida apie lietuvišką kiną "Kine kaip kine" buvo pelniusi geriausios kultūros laidos apdovanojimą.

Anot laidos kūrėjų, be galo svarbu apie kultūrą kalbėti, kaip apie valstybės variklį, neleisti pamiršti žmonių, kurie kūrė ir tebekuria Lietuvą. "Būtent kuria. Kaip sakydavo mano kursiokas Antanas Šurna, - tik protinga valdžia pajėgi suprasti, kad investuodama į kultūrą, ji investuoja į tai, kas formuoja jaunąją kartą ir žmonių mentalitetą," - sako laidos vyriausias redaktorius aktorius Č. Stonys.

Pagrindiniai laidos "Legendos" herojai - gyvi ir jau Anapilin išėję - garsiausi Lietuvos aktoriai, režisieriai, baleto artistai, rašytojai, poetai, dailinininkai, dainininkai, dirigentai, kompozitoriai ir kiti Lietuvos kultūrai nusipelnę žmonės.

Šį sekmadienį laidoje "Legendos" žiūrovų lauks susitikimas su pantomimos pradininku Lietuvoje Modriu Tenisonu. Legendinį, latvių kilmės menininką, į Lietuvą 1966 m. atvedė meilė. Apsigyvenęs Vilniuje, Jaunimo teatre M. Tenisonas subūrė savo mimų trupę. Pantomimos teatro įkūrėjui buvo vos 21-eri, kai jo mimų spektakliai sutraukdavo pilnas žiūrovų sales. Tapęs nepatogus cenzoriams, Modris Tenisonas buvo perkeltas į Kauno dramos teatrą. Vėliau dirbo Kauno muzikiniame teatre. Tačiau ir čia kliuvo laisve pulsuojantys mimų pasirodymai. 1972-ais metais M. Tenisonui ir dar dviems trupės mimams buvo parodytos durys iš teatro. Vėliau ir Lietuvos. M. Tenisonas grįžo į gimtąją Rygą, kur tebegyvena iki šiol. Tačiau Lietuvoje liko legenda apie patomimos teatro šlovę ir jos pradininką, kurio kūryba kėlė sumaištį tarybinėje kasdienybėje ir praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio lietuvių teatre.

Pokalbis su M. Tenisonu ir jo trupės mimais - jau šį sekmadienį 14 val. laidoje "Legendos" per LRT Kultūrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)