Į teisiamųjų suolą laidoje sės britų dramos herojė Vera Drake. Ji – paprasta, darbšti, tyli ir rami moteris, kuri visą gyvenimą siekė padėti aplinkiniams neprašydama nieko atgal. Deja, noras padėti ją atvedė į teismo suolą, kuriame ji teisiama už nelegaliai atliktus abortus.

Vera Drake – tik herojė, kurios istorija tapo pagrindu diskusijai, kurioje savo nuomonę išsakys ir Giedrius Drukteinis. „Abortai yra pasėkmė patys iš savęs. Dėl auklėjimo spragų, menko išsilavinimo, kvailo elgesio“, – laidoje kalbės G. Drukteinis.

Akušeris ginekologas Vytautas Klimas išsakys visiškai kitokią poziciją: „Smerkti abortus tai reiškia smerkti pasėkmes. Smerkti tą nelaimingą moterį, kuri pateko į tą ir taip labai traumuojančią situaciją. Tai yra amoralu“.

Tautos nuomonė šia tema taip pat nėra vieninga. „Gal geriau, kad vaikučiai gimtų iš tikrųjų“, – sakė vienas praeivis. Kitas tarė visiškai priešingą nuomonę: „Yra gyvybės apsauga ir yra kiekvieno žmogaus, šiuo atveju moters ir šeimos apsisprendimo laisvė“. Tačiau dažniausia frazė, kuri skambėjo iš apklausoje dalyvavusių žmonių lūpų: „Priklauso nuo situacijos“.

Istorijoje matyti ir labai tamsių dėmių, kurios atsirado dėl griežtų abortų draudimų. Vienas ryškiausių pavyzdžių – Rumunijos atvejis. 1966‒1990 m. šalyje buvo uždrausti abortai ir kontraceptinės priemonės, nes diktatorius Nikolajus per dvidešimtmetį siekė padidinti gyventojų skaičių beveik dvigubai – nuo 23 iki 40 mln. Tačiau draudimo pasekmės buvo kitokios nei tikėtasi: populiacija neišaugo tiek, kiek buvo planuota, o abortai būdavo atliekami ir toliau – nelegaliai, sukeliant moterims įvairias infekcijas, ligas, dažnai – mirtį.

Kokį nuosprendį LRT Kultūros laidos „Kultūros teismas“ pabaigoje išgirs laidos herojė Vera Drake, ilgus metus nelegaliai dariusi moterims abortus? Diskusiją ir nuosprendį išgirsite penktadienį, 20 val. 30 min.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)