Paminklą semiotikos pradininkui Lietuvoje A. J. Greimui iš granito ir bronzos sukūrė žinomas šalies skulptorius, Vilniaus dailės akademijos profesorius Stasys Žirgulis.

Paminklo atidengimo ceremonijoje dalyvauti žada idėjos iniciatoriai bei renginio organizatoriai - Kauno valstybinio choro vadovas, Kauno miesto tarybos narys prof. Petras Bingelis, savivaldybės atstovai. Žodį tars ir A. J. Greimą pažinojęs asmeniškai VDU dėstytojas, JAV lietuvių bei Lietuvos žurnalistas Mykolas Drunga, taip pat VDU Humanitarinio fakulteto dekanė dr. Rūta Eidukevičienė.

Vasarą Kauno Laisvės alėjoje esančioje galerijoje „POST“ kauniečiai turėjo progą susipažinti su interaktyvios keliaujančios parodos „Pasaulis semiotiko akimis“, skirtos įžymaus kalbotyrininko, semiotiko, rezistento ir lietuvių diasporos kultūros veikėjo A. J. Greimo 100-osioms gimimo metinėms. Ši sukaktis įtraukta į UNESCO minimų datų sąrašą.

Paroda pradėjo savo kelionę po pasaulį simbolinėje A.J. Greimui vietoje - Paryžiaus aukštojoje socialinių mokslų mokykloje gegužės gale. Viename iš šios mokyklos padalinių A. J. Greimas 1965 metais vadovavo semiolingvistinių tyrimų seminarui, kurio pagrindu susiformavo garsioji Paryžiaus semiotikos mokykla. Parodos rengėja - Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija.

Organizatoriai pabrėžė, kad A. J. Greimas buvo linkęs suvokti savo buvimą pasaulyje kaip skirtingų vaidmenų atlikimą. Ekspozicija, kuri vėliau apsilankė ir kituose Lietuvos miestuose, ne tik buvo įžanga į šio spalvingo žmogaus biografiją, padedanti suprasti jo užmojų mastą. Paroda suteikė galimybę keliais skirtingais būdais susipažinti su A. J. Greimo semiotika, svarbiausiu jo gyvenimo projektu, kuris ir dabar tęsiamas įvairiose šalyse.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)