Didžiulė vitrina, aukštos lubos, baltos sienos ir begalinis šeimininkų entuziazmas – to kol kas pakanka gerai pradžiai. Naujoje erdvėje Polocko g. 17 nuo šiol glausis menininkų darbai, Lietuvos leidyklų knygynėlis ir saulėtąją Portugaliją garsinančių gėrimų krautuvėlė.

Ant trijų polių

Parodos „0“ kuratorius menotyrininkas Vidas Poškus atidarymo proga pasidžiaugė dėl Užupio, kuris sulaukė naujos meno erdvės, ir E. Butkutės (g. 1991), vis drąsiau žengiančios per Lietuvos meno sceną, jos autorinio debiuto galerijoje „The Room“.

2014 metais E. Butkutė tapo „Jaunojo tapytojo prizo“ konkurso nugalėtoja. Po kelerių metų apsigynė magistro laipsnį Vilniaus dailės akademijoje, teorinė jos darbo dalis taip ir vadinosi – „Kaip aš laimėjau Jaunojo tapytojo prizą“.

„Eglės kūrybinė strategija laikosi ant trijų polių: kūno kultūros tematika, lietuviškos ekspresionistinės mokyklos bruožai ir gilinimasis į kontekstinius dalykus – vaikystės, mokyklinių metų įspūdžius. Taip pat pastangų, gyvenimo energijos apmąstymus“, – teigė V. Poškus.

Ėmėsi atskirties temų

Pasak parodos autorės, jos kūrybos atspirties taškai yra asmeniniai pergyvenimai. „Visos tos kūno kultūros pamokos... su ožiu, virve, švediškomis grotelėmis. Labai norėjau atlikti tas fizines užduotis, bet niekaip nepavykdavo. Buvau nekart išvadinta nenormalia. Kūno kultūra – tik kūrybos išeities taškas, vaizdiniai motyvai. Jiems būdingas eskiziškumas – siekiu perteikti prisiminimo, trumpos akimirkos užuominą.

Vis dėlto mano tapyba kvestionuoja standartus ir normas, kurias, esą, turi atitikti kiekvienas žmogus. O kur tada autentiškumas, asmenybės unikalumas? – štai kokius dalykus svarstau savo kūryboje“, – teigė pirmąją autorinę parodą surengusi E. Butkutė.

Paįvairino sostinės gyvenimą

Galerijoje „The Room“ eksponuosis patyrę ir jauni perspektyvūs menininkai, Vilniaus dailės akademijos dėstytojai ir jų auklėtiniai. Šie galės čia pristatyti savo diplominius darbus. Šeimininkų akiratyje – ir Lietuvos juvelyrai, mažosios plastikos kūrėjai.

Taip pat bus siūloma paskaityti ir įsigyti nekomercinės literatūros – Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos ir „Kitų knygų“ leidinių. Kalbamasi ir su kitomis leidyklomis.

„Džiaugiamės, kad jau dabar tam tikra prasme paįvairinome sostinės kultūrinį gyvenimą. Man regis, tokių erdvių Vilniuje dar per maža. O gal klystu?“ – kalbinama DELFI, svarstė A. Remeikienė.

Savo patarimais naujiesiems galerininkams padėjo garsios lietuvių menininkės Eglė Vertelkaitė, Eglė Gineitytė, Eglė Ridikaitė, Deimantė Katinaitė.

Šeimininkai tikisi, kad „The Room“ taps gyvu, judriu menų židiniu, jame nuolat vyks įvairūs renginiai. Didžiausia jų siekiamybė – panašiai mąstančių, panašias vertybes išpažįstančių žmonių ratas.

„Norime sukurti atvirą erdvę ir patys esame atviri visiems reiškiniams. Čia galėtų vykti parodos, knygų pristatymai, poezijos skaitymai, rengiamos instaliacijos net kameriniai koncertai“, – vardijo Aurelija.

Parodos atidarymo akimirkos:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)