Norvegijos literatūros karaliene vadinama autorė - neabejotinai viena labiausiai laukiamų festivalio „Vilniaus lapai“ viešnių. Įtaigaus žodžio galia rašytojai pavyko užkariauti daugelio skaitytojų širdis visame pasaulyje.

Į susitikimus su lietuvių ir užsienio literatūros žvaigždėmis jau antrus metus kviečiantis ir pernai didelio skaitytojų susidomėjimo sulaukęs festivalis „Vilniaus lapai“ šiemet siūlys ne mažiau intriguojamą programą. H. Wassmo - viena iš tų viešnių, kurių daug reklamuoti nereikia. Į lietuvių kalbą yra išverstos ir išleistos net 11 jos knygų - daugiau kaip pusė šios autorės kūrinių. Tarp knygų lietuvių kalba yra ir garsioji „Dinos knyga“, viena iš įžymios trilogijos knygų, pagal kurią 2002 m. buvo sukurtas filmas. Šis H. Wassmo kūrinys buvo ir perkamiausia XX a. 9-ojo dešimtmečio knyga.

Tūkstantiniais tiražais įvairiomis pasaulio kalbomis leidžiamos rašytojos knygos yra pelniusios ne vieną literatūros apdovanojimą, tarp kurių - Šiaurės šalių tarybos prizas, Norlando kultūros apdovanojimas, Kritikų prizas ir kiti.

Kurdama įtaigius veikėjų paveikslus, rašytoja daug ir nuosekliai dirba, nevengdama sandūrų su gyvenimo realybe. Rinkdama medžiagą romanui, yra keliavusi per Kopenhagos prostitučių namus. H. Wassmo įsitikinimu, literatūroje žmonės ieško iššūkių, o ne idilės.

„Literatūra labai dažnai vaizduoja tokius slepiamus dalykus, kurie padeda išgryninti žmonių santykius“, - sakė ji Vilniuje 2006-aisiais.

Su lietuvių skaitytojais H. Wassmo jau yra susitikusi per 2006 metų Vilniaus knygų mugę, kur sulaukė tikros literatūros mėgėjų apsiausties. Prie autografus dalijančios rašytojos ir prekystalio su jos knygomis nusidriekė ilgiausios eilės.

Lietuvių kalba H. Wassmo knygas skaitantiems literatūros mėgėjams pasisekė tuo, kad norvegų rašytojos kūryba pateko į puikios vertėjos rankas. „Dinos knygos“ ir kitų jos prozos kūrinių vertėja Eglė Išganaitytė 2008 m. yra pelniusi Lietuvių PEN centro apdovanojimą - Vertėjo krėslą.

H. Wassmo kūryba traukia ne tik mūsų šalies skaitytojus, bet ir teatralus. 2012 m. Kauno nacionaliniame dramos teatre režisierė ir aktorė Agnė Sunklodaitė pagal romaną „Šimto metų istorija“ sukūrė monospektaklį, vienos dalies išpažintį „(ne) mano istorija“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)