1. Pradėti rašyti „Aną Kareniną“ L.Tolstojų įkvėpė poetas Aleksandras Puškinas. 1873 m. kovo mėn. rašytojas perskaitė A.Puškino knygos pirmą eilutę: „Svečiai ruošėsi išvykti į sodybą“, - žmonai pasakė L.Tolstojus. „Taip turi būti rašoma! Bet kuris kitas pradėtų apibūdinti svečius, kambarius, bet jis iškart pradeda nuo veiksmo“. Tą naktį buvo pradėta rašyti „Ana Karenina“.

2. Ana Karenina yra paremta tikra istorija. Ana Stepanovna Pirogova buvo vieno L.Tolstojaus draugo meilužė. Sužinojusi, kad jos mylimas vyras užmezgė romaną su vaikų aukle, moteris pabėgo ir kelias dienas klaidžiojo po apylinkes. Vėliau ji metėsi po traukiniu ir nusižudė. L.Tolstojų šis įvykis labai sukrėtė.

3. Anos Kareninos personažą taip pat įtakojo Maria Hartung, Aleksandro Puškino duktė. Rašytojas ir M.Hartung susipažino pokylyje. L.Tolstojus iškarto susižavėjo Maria grožiu, subtiliu skoniu ir mokėjimu pagrįsti savo nuomonę. Teigiama, kad Anai Kareninai buvo suteikta nemažai Maria bruožų.

4. Levino personažą rašytojas kūrė remdamasis savimi. Manoma, kad Levinas yra paties L.Tolstojaus prototipas. Kad tai yra daugiau ar mažiau autobiografinis personažas, sutinka nemažai literatūros kritikų. Net Tolstojaus žmona yra kartą jam pasakiusi: „Levinas – tai tu, tik be talento“.

5. Neseniai vykusioje dabarties rašytojų apklausoje, „Ana Karenina“ buvo paskelbta visų laikų geriausia knyga . 2007 m. tyrinėtojas J.Peder Zane apklausė 125 geriausiai žinomus britų ir amerikiečių rašytojus, kurių prašė surašyti po 10 geriausių grožinės literatūros kūrinių. Susumavus rezultatus, sąrašo vršūnėje atsidūrė L.Tolstojaus „Ana Karenina“.

6. Nors „Aną Kareniną“ parašė po romano „Karas ir taika“, jis pats teigė, kad būtent Ana Karenina yra pirmoji tikra jo novelė (romanas?). Rašytojas visada teigė, kad „Karas ir taika“ yra kur kas daugiau nei romanas, nes jame į vieną istoriją susipynė ir tikri istoriniai faktai ir filosofiniai argumentai.

7. Anželikos Cholinos šokio teatro spektaklio „Ana Karenina“ kostiumus ir grimą sukūrė žymiausias Lietuvos dizaineris Juozas Statkevičius.

8. Spektaklyje „Ana Karenina“ skambės Alfredo Šnitkės, Piotro Čaikovskio, Gustavo Mahlerio ir Andrew Lloydo Webberio muzika.

9. Spektaklio „Ana Karenina“ scenoje nėra traukinio. Paklausta, kodėl scenoje nėra traukinio, kurio tikisi daugelis žiūrovų, choreografė atsakė: „Šiais laikais žmogus žmogų gali sužeisti žodžiu ar veiksmu daug stipriau. Tiesą pasakius, taip buvo visais laikais. Mano spektaklis ‒ ir apie tai“.

10. „Ana Karenina“ – geriausias Anželikos Cholinos spektaklis. Apie tai prieš premjerą 2010 m. sakė pati režisierė. „Tai bus geriausias mano spektaklis. Visada taip galvoju... Degsiu pragare...“, – šypsodamasi prisipažino A.Cholina.

11. 2011 m. spektaklio „Ana Karenina“ choreografė Anželika Cholina buvo įvertinta „Auksiniu scenos kryžiumi“.

Rugpjūčio 6 d. Trakų pilyje vyksiantį spektaklį „Ana Karenina“ pristato Anželikos Cholinos šokio teatras ir didžiausias Baltijos šalių koncertų organizatorius „Live Nation Lietuva“.

Spektaklio „Ana Karenina“ ištraukos:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)