„Į „Montreux Jazz“ festivalį vykau pirmą kartą. Man, kaip kiekvienam tikram muzikos mylėtojui – tai yra tarsi svajonės išsipildymas. Claudeo Nobso įkurtas festivalis šiais metais vyksta jau 51 kartą – šiurpsta oda vien pagalvojus, kiek nepakartojamų pasirodymų per tuos metus jame surengė didžiausios muzikos žvaigždės. Be to, pats miestas neatsiejamas nuo muzikos – ne veltui jame yra skulptūra „Queen“ vokalistui Fredie Mercury, kuris su grupe 1978-aisiais festivalio metu įrašė albumą „Jazz“, – sako V. Petreikis.

Anot „Midsummer Vilnius“ festivalio vadovo, nuolatinis domėjimasis muzikos industrija ir jos aktualijomis yra jo kasdienybė. Apsilankymas tokio dydžio renginiuose suteikia įkvėpimo, padeda rasti idėjų, kaip kurti tokį festivalį, kuriame būtų gera kiekvienam jo lankytojui ir atlikėjui.

Šiais metais „Montreux Jazz“ festivalis pristato itin įdomią ir dinamišką programą. Čia muzikos mylėtojų laukia ir tokių superžvaigždių kaip Herbie Hancock, Tom Jones, Brian Ferry, Pet Shop Boys pasirodymai, ir labiau nišinė ar savo žvaigždžių kelią dar tik pradedančių atlikėjų, pavyzdžiui, Maggie Rogers, Dua Lipa, Shabaka & The Ancestors, muzika.

Renginį didžiausioje festivalio salėje „Auditrium Stravinsky“ atidarė vokiečių kilmės britų kompozitorius Maxas Richteris kartu su garsia norvege smuikininke Mari Samuelsen – čia jis atliko turbūt garsiausius savo kūrinius „Vivaldi Four Season Recomposed“ ir „Blue Notebooks“. Juos stebėti, anot V. Petreikio, buvo beveik transcendentinis potyris. Atidarymo vakarą festivalio dalyvių laukė ir amerikiečių kilmės čiliečio Nicolas Jaar naujausias pasirodymas, klausytojus palikęs tiesiog be žado.

„Montreux Jazz“ muzikinė programa – tokia pat spalvinga kaip ir festivalio logotipas. Ir nepaisant kritikų, teigiančių, kad festivalis prarado savo veidą ir nutolo nuo ištakų, t.y. jazzo, esu įsitikinęs, kad tokia programa – kiekvieno melomano svajonė,“ – sako V. Petreikis.

Pasak jo, nepaisant to, jog „Montreux Jazz“ pritraukia milžinišką kiekį lankytojų – per dvi savaites jame apsilanko apie 250 tūkstančių žmonių – svečių srautai pasiskirsto itin lengvai. Mažas miestelis Ženevos ežero pakrantę per 50 metų pritaikė festivalio lankytojų poreikiams. Dauguma lauko kavinių ir terasų įrengta ant vandenyje esančių konstrukcijų, svečiams siūloma įvairių kitų užsiėmimų – paskaitų, pasiplaukiojimų laivų ar linksmybių prie baseino „Montreux Jazz Pool Party“.

„Nuostabu matyti, kaip visas miestas ir festivalio organizatoriai preciziškai dirba tam, kad svečiai galėtų maksimaliai mėgautis muzika. Šio festivalio pasirodymai beveik niekada nevėluoja, atlikėjai scenoje pasirodo Šveicariško laikrodžio tikslumu. Būtent tokie festivaliai kaip šis įkvepia ir Lietuvoje organizuoti kokybišką bei kultūringą miesto festivalį „Midsummer Vilnius“, – sako V. Petreikis.

Unikalių, kokybiškų muzikinių pasirodymų jis žada ir tiems, kas šiais metais apsilankys „Midsummer Vilnius“ festivalyje, Valdovų rūmų kieme vyksiančiame liepos 17-28 dienomis. Jo metu žiūrovai galės išvysti net 10 profesionalių tarptautinių ir šalies sceninių projektų. Lankytojams bus pristatomi tokie renginiai kaip modernus Edwardo Clugo baletas „Radio and Juliet“, britų grupės „The Tiger Lillies“, JAV pasaulinio garso operos žvaigždės iš JAV Charleso Castronovo, fortepijono virtuozo iš Armėnijos Tigrano Hamasyano, Lino Adomaičio, E. Buožio ir Vokietijos styginio kvinteto „G-Strings“ bei Smoriginų šeimos dueto koncertai. Paskutinį kartą bus rodomas Eimunto Nekrošiaus spektaklis „Rojus“, kuriame pagrindinį vaidmenį atliks aktorius Rolandas Kazlas.

Taip pat į festivalio sceną žengs Naujų idėjų kamerinis orkestras (NIKO), scenos dievaitė J. Arlauskaitė-Jazzu su savo solo programa bei netikėtas Leono Somov ir „Highly Sedated“ grupės projektas su Lietuvos kameriniu orkestru, diriguojamu Modesto Pitrėno.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)