Šiųmetėje „Santaroje“ bus gręžiamasi į dešimtmečiais organizacijos gintas idėjas ir programines nuostatas. Filosofo Leonido Donskio atminimui skirtoje sesijoje Mykolas Drunga svarstys, ar „Santara-Šviesa“ dar turi ką pasakyti Lietuvai, Algis Mickūnas aptars „Santarą“ kaip demokratijos mokyklą, o Reinas Raudas ir Gintautas Mažeikis nagrinės Leonido Donskio vaidmenį tarp Europos intelektualų.

„Santaros-Šviesos“ suvažiavime taip pat bus diskutuojama apie daugiakalbę Lietuvos literatūrą, Algirdo Juliaus Greimo aktualumą, moterų vaidmenį Lietuvos kultūroje, istorinius Lietuvos ir Maskvos santykius, šiuolaikinį Europos projektą.

Algirdas Julius Greimas Paryžiuje (1971)

Poetui Kaziui Bradūnui skirtame vakare dalyvaus poeto duktė Elena Bradūnaitė ir vaikaitė Vaiva Aglinskaitė. Literatūros vakare savo kūrybą skaitys rašytojai Undinė Radzevičiūtė, Reinas Raudas, Antanas Šileika. Kino vakare įvyks režisieriaus Vaidoto Reivyčio „Santaros-Šviesos“ istorijai skirto filmo premjera.

Prieš 60 metų – 1957-aisiais – JAV susijungė 1947 m. Tiubingene įkurtas akademinio jaunimo sambūris „Šviesa“ ir 1954 m. JAV Vytauto Kavolio, V. Adamkaus ir bičiulių įsteigta lietuvių studentų organizacija „Santara“.

Nuo 1993-iųjų „Santara-Šviesa“ kasmet savo suvažiavimus rengia ir Lietuvoje.

„Santara-Šviesa“, būdama neformali organizacija, šiandien jungia įvairaus amžiaus Lietuvos ir pasaulio kultūrininkus, intelektualus, akademinį jaunimą. Jos konferencijose keliami ir svarstomi Lietuvai aktualūs kultūros, mokslo, politikos, visuomeninio gyvenimo klausimai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją