Meno mugėje „ArtVilnius‘17“ birželio 8–11 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ dalyvaus 55 galerijos, 200 menininkų iš 20 pasaulių šalių: nuo Belgijos, Vokietijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Ukrainos, Lietuvos iki Baltarusijos, Gruzijos, Rusijos, Italijos, Prancūzijos.

Šalia pagrindinės galerijų programos mugėje bus pristatyta ir išaugusi projektų zona, kurioje – kviestinės tarptautinės meno institucijos ir menininkai.

Vienintelė ir išskirtinė

Paklausta, ar „ArtVilnius‘17“ vis dar išlieka vienintele meno muge visame Rytų Europos regione, mugės vadovė Diana Stomienė atsakė teigiamai.

„Buvo keletas nesėkmingų mėginimų rengti muges kaimyninėse šalyse, tad tikrai esame vieninteliai. Intensyviai važinėjame po užsienio muges („ArcoMadrid“, „Freize“), jas stebime ir, sekdami geriausiųjų pavyzdžiu, kokybės kartelę išsikėlėme tikrai aukštai“, – teigė mugės vadovė.

Ji pabrėžė, kad „ArtVilnius‘17“ išsiskiria savo segmentiškumu. Pagrindinę galerijų programą kasmet papildo parodos, kolekcijos, diskusijų programos, susitikimai ir verslui skirti vakarai.

Diana Stomienė

„Atrinkinėdamas „ArtVilnius’17“ galerijų programą pastebėjau, kad jei praėjusiais metais meno mugėje dalyvavusios institucinės ir jaunos galerijos labiau akcentuodavo tik parodymą, tai šiemet jos jau elgiasi visiškai kitaip – siekia aktyviai parduoti“, – džiaugėsi nuolatinis „ArtVilnius“ atrankos komisijos narys, meno rinkos ekspertas Ernestas Parulskis.

Tarptautiniai projektai

„ArtVilnius‘17“ rengia projektų erdvę, kuri 4-oje „Litexpo“ salėje užims net 2700 kvadratinių metrų plotą. Ypatingojo „ArtVilnius’17“ partnerio „Lewben Group“ įsteigtas fondas „Lewben Art Foundation“ jau ketvirti metai bendradarbiauja su mugės rengėjais ir šiemet pristato moteriškumui skirtą ekspoziciją „Tos žaviosios moterys“.

„Per pastaruosius metus „Lewben Art Foundation“ komandoje gimė dvi mergaitės. Tai ir įkvėpė ekspozicijos kuratorę Francescą Ferrarini atsiriboti nuo aktualios feminizmo temos ir nagrinėti kitus su moteriškumu susijusius aspektus. Pabrėždami ekspozicijos tarptautiškumą, pristatysime devynis šiuolaikinius Lietuvos ir užsienio menininkus“, – per spaudos konferenciją pasakojo „Lewben Art Foundation“ direktorė (l.e.p.) Ugnė Bužinskaitė, išskirdama ir prestižinį Didžiosios Britanijos Turnerio prizą laimėjusią Helen Marten.

Krokuvos Šiuolaikinio meno muziejus MOCAK taip pat grįžta į „ArtVilnius“. Kuratorė Monika Kozioł pristatys net 123 muziejaus menininkus, kuriuos išmaniųjų technologijų dėka sudėjo į vieną lenkų menininko Mariuszo Tarkawiano kūrinį.

Meno ir edukacijos centro „Rupert“ kuratoriai ruošia specialiai mugei sukurtus reziduojančių menininkų kūrinius, kurie taip pat bus ir parduodami.

„ArtVilnius’17“ aktyviai dalyvaus Estija, jai atstovaus trys šiuolaikinio meno galerijos, Estijos šiuolaikinio meno platforma NOAR pristatys Baltijos jaunojo menininko apdovanojimų nugalėtojo esto Juhano Soometso instaliaciją.

Julios Scher videokūrinio ištrauka

Dėmesys videomenui ir J. Mekui

Per spaudos konferenciją svečiai turėjo galimybę išvysti ir vieną meno kūrinį, kuris bus pristatytas šių metų meno mugėje. Biuro koridoriais bėgiojančios ir Miley Cyrus dainos „Wrecking Ball“ žodžius kartojančios garsios menininkės Julios Scher videodarbas pristatė svarbų „ArtVilnius’17“ akcentą – festivalį „Videonale“. Vienas seniausių Europoje video ir laikinio meno festivalis „Videonale“ jau antrą kartą sugrįžta į meno mugę su 13 rinktinių videodarbų, atrinktų net iš 2339 paraiškų.

„Neįtikinsite manęs pasenti“, – yra pasakęs šiemet 95-ą gimtadienį švenčiantis menininkas Jonas Mekas. Šiam jubiliejui pažymėti Jono Meko vizualiųjų menų centras organizuoja įvairius renginius, tarp kurių – ir išskirtinai tik „ArtVilnius’17“ metu rodomas menininko filmas „Akimirkos iš laimingo žmogaus gyvenimo“.

„Jau ketvirtą kartą dalyvaujame „ArtVilnius“ ir, nors nieko neparduodame, skleidžiame žinią apie Jono Meko centrą, jo kolekciją. J. Meką priskiriu prie jaunųjų menininkų kategorijos, jo asmenybė ir kūryba niekada nesensta“, – sakė Jono Meko vizualiųjų menų centro vadovas Gintaras Sodeika.

Performansai su N-18 ženklu

„Ypač didžiuojamės kasmet vykstančia tarptautine didelio formato skulptūrų, instaliacijų ir performansų paroda „Takas“, kuri šiemet sulaukė rekordinio kiekio, net 170 garsių ir jaunųjų kūrėjų paraiškų.

Atsirinkome 40 geriausių menininkų iš Lietuvos, Estijos, Vokietijos, Latvijos ir Ukrainos“, – konferencijos metu teigė mugės meno projektų vadovė Sonata Baliuckaitė.

Parodą „Takas“ šiemet parėmė šiuolaikinio meno paramos vakarienės, surengtos kartu su meno mugės mecenatu advokatų kontora „Cobalt“, dalyviai. Būtent vakarienės metu surinktos lėšos leido pakviesti rekordinį menininkų skaičių.

„Take“ šiemet bus net 8 performansai, juos rodys tokie garsūs menininkai kaip Raulas Rajangu (Estija), Erikas Alalooga (Estija), Sarah Hadou (Vokietija) ir Monika Dirsytė (Lietuva).

Esto R. Rajangu performansas bus pažymėtas N-18 ženklu, atlikėjai pasirodys nuogi. Klaipėdietis Benas Šarka išskirtinai tik mugės atidarymo dieną parodys performansą „Atmata“, o M. Dirsytės performanse kasdien dalyvaus net 20 atlikėjų.

„ArtVilnius‘17“ programoje bus tęsiama geriausių galerijų bei menininkų rinkimo tradicija, o geriausią jaunąjį menininką tradiciškai piniginiu prizu apdovanos meno mugės mecenatas, advokatų kontora „Cobalt“. Mugėje dalyvaus rekordinis kiekis, net 70 jaunųjų menininkų (iki 35 metų).

„Meno mugė išties jaunėja, jauniesiems menininkams šis renginys yra puiki galimybė įsilieti į Lietuvos ir tarptautinę meno rinką. Bus labai sudėtinga išrinkti geriausiąjį“, – kalbėjo D. Stomienė.

Gintaras Sodeika, Diana Stomienė, Sonata Baliuckaitė, Ugnė Bužinskaitė, Ernestas Parulskis

Meno mugės lankytojai taip pat turės galimybę išrinkti savo favoritus, galės balsuoti už geriausią galeriją ir geriausią menininką, kuriems atiteks „Volfas Engelman“ piniginės premijos.

„ArtVilnius‘17“ lankytojams bus siūloma diskusijų ir paskaitų programa. Visų meno mugės lankytojų lauks edukacinė programa ir kūrybinės dirbtuvės. „ArtVilnius‘17“ vyks birželio 8-11 dienomis.

„ArtVilnius’17“ globoja Vilniaus miesto savivaldybė, pagrindinis rėmėjas Lietuvos kultūros taryba, pagrindinis partneris „Litexpo“, ypatingasis partneris „Lewben Group“, mecenatas advokatų kontora „Cobalt“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją