Parodoje pristatoma beveik 70 kūrinių ir per 40 lietuvių arba su Lietuva artimai susijusių autorių.

Peizažo žanras nuo seno mėgstamas Lietuvos dailininkų. Pasak parodos kuratorės Ramutės Rachlevičiūtės, tarpukariu tikras tapytojas tapė peizažus ir portretus – taip sutapo dailininko ir žiūrovo, vertintojo siekiai. Toks kūrinys galėjo pasiekti privačius namus, o ypač meniški darbai atsidurdavo ir muziejų fonduose.

„Alegorinis, mitologinis, buitinis žanras traukė tikrai ne kiekvieną menininką. Ne kiekvienas ir sugebėjo įveikti figūrinės kompozicijos uždavinius. Susidarė dviprasmiška situacija: atrodytų, peizažą nutapyti lyg ir lengviau nei figūrinį paveikslą, bet reikia pripažinti, kad dailininkas, tapantis peizažus, turi turėti ne tik tapytojo, bet ir ypatingą peizažininko talentą“, – pasakoja R. Rachlevičiūtė.

Tarp daugiau nei 40 pristatomų menininkų yra ir panoraminių vaizdų kūrėjai Mstislavas Dobužinskis, Antanas Žmuidzinavičius, Adomas Galdikas, ir urbanistinių bei pramoninių vaizdų tapytojai Igoris Piekuras, Jonas Švažas ir Kostas Dereškevičius, galų gale menininkai postmodernistai Artūras Raila, Ugnius Gelguda ar Linas Jusionis.

Žiūrovai taip pat turės galimybę įvertinti, kaip skirtingai tapydami ar fotografuodami menininkai suvokia peizažo žanrą, nes parodoje – Vito Luckaus fotografijos, Algio Griškevičiaus tapyba, Lino Leono Katino, Antano Martinaičio, Vyganto Paukštės, Audriaus Puipos, Algio Skačkausko, Povilo Ričardo Vaitiekūno, Justino Vienožinskio, Viktoro Vizgirdos ir daugelio kitų darbai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją