Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA), bendradarbiaudama su M. Rubackytės iniciatyva įsteigta Lietuvos Ferenco Liszto asociacija „LiSZtuania“, kovo 8 dieną rengia pirmąjį jaunųjų pianistų konkursą „Lisztofonija“.

Anot M. Rubackytės, konkursas nėra didelis, tačiau žada daug naujų įspūdžių. Tuo pačiu nestokoja ir kokybės, nes F. Liszto kūriniai reikalauja nemažo virtuoziškumo ir žinių. „Ne kiekvienas jį gali atlikti. Net pianistas profesionalas ne visada ryžtasi groti F. Lisztą“, – kalbėjo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė M. Rubackytė.

Lyg žvaigždė nušvietė XIX amžių

Prieš konkursą profesorė grįžo iš Budapešto – F. Liszto mekos. Ten vedė meistriškumo kursus.

„Vengrijoje – tikra „lisztomanija“! Pradedant oro uosto pavadinimu ir baigiant šakute, kuria jis valgė. Ir tai nėra koks bergždžias dalykas. Muziejuose ar Budapešto muzikos konservatorijoje pamatysite dešimtis portretų, kuriuose vaizduojami monarchai, patyrę F. Liszto asmenybės įtaką. Iš esmės kompozitorius formavo Europos kultūros politiką. Lyg žvaigždė ar kometa jis nušvietė visą XIX amžių, pakeitė muzikinį mąstymą, konkurso, festivalio, rečitalio sampratą, jau nekalbant apie paties fortepijono kaip instrumento atnaujinimą“, – DELFI sakė M. Rubackytė.

Mūza Rubackytė

Meilužis ar šventikas

„Lisztofonijos“ konkurso idėja kilo 2016-aisiais, minint 130-ąsias F. Liszto mirties metines. Renginiu siekiama skatinti Lietuvos pianistus atlikti ir įrašyti šio kompozitoriaus kūrybą.

„Kai žmonės manęs klausia, ar mėgstu F. Lisztą, perklausiu, kokį jį mėgsta patys: meilužį ar šventiką? Juk šios asmenybės skalė nepaprastai didelė. Negalima F. Liszto neminėti, galima tik jo nepažinti. Tai – žmogaus ir kūrėjo idealas. Siekiantys meno aukštumų, privalo tokį idealą turėti. Būta daug gerų muzikos kūrėjų, tačiau uždarų, izoliavusių save. Buvo ir egoistų, ir labai antipatiškų kompozitorių, rašiusių nuostabius kūrinius. Kitaip nei jie, F. Lisztas turėjo visapusišką aurą. Man atrodo svarbu idealo siekiančius jaunus žmones skatinti jo pavyzdžiu“, – pabrėžė M. Rubackytė.

Pasak pianistės, F. Liszto kūriniai yra tarsi kopimas į kalną. Tik po didelių pastangų pasiekus viršūnę, atsiveria peizažas, visas pasaulio grožis.

Prizas – profesionalus garso įrašas

Į „Lisztofonijos“ konkursą kviečiami Lietuvoje studijuojantys ar studijas baigę aukštųjų muzikos mokyklų, konservatorijų ir gimnazijų studentai bei absolventai nuo 16 iki 30 metų. Dalyviai atliks vieną ar kelis kompozitoriaus kūrinius, perdirbimus arba transkripcijas. Kiekvieno konkursanto pasirodymas truks apie ketvirtį valandos.

Pagrindinis konkurso prizas – profesionalus garso įrašas. Jį įsteigė asociacija „LiSZtuania“ ir garso įrašų studija „MAMA Studios“. Trims geriausiai „Lisztofonijoje“ pasirodžiusiems pianistams bus sudarytos sąlygos įrašyti programą su garso režisieriumi. Profesionaliai paruoštas įrašas bus perduotas pianisto individualiam naudojimui, atlikėjui sutikus bus pristatomas ir viešinamas internetinėje erdvėje.

Jurgis Karnavičius

Nepaprastai vertingas reiškinys

LMTA Fortepijono katedros vedėjas prof. Jurgis Karnavičius teigė, kad konkursas yra studijų proceso dalis, tačiau kartu ir puiki galimybė praplėsti savo repertuarą, aukščiau iškelti meistriškumo kartelę.

„O apie tokį konkurso prizą – darbą su garso režisieriumi, būdami studentai turbūt negalėjome nė pasvajoti. Tai jaunam atlikėjui duoda didžiulės naudos: lavina muzikos suvokimą, moko atsakomybės, skatina tobulybės poreikį. Todėl „Lisztofonijos“ reiškinys yra nepaprastai vertingas“, – tvirtino LMTA profesorius.

Pirmą kartą rengiamame konkurse pasirodys šeši dalyviai. Tai Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai Vincenzo De Martino, Aušrinė Garsonaitė ir Natanas Bairakas, LMTA absolventas Paulius Matuzas, Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos mokinys Ignas Maknickas ir Londono karališkojoje akademijoje studijuojanti Juozo Naujalio gimnazijos absolventė Gabrielė Sutkutė.

Zbignevas Ibelgauptas

Konkursantus vertins prof. M. Rubackytė (komisijos pirmininkė), prof. J. Karnavičius, prof. Birutė Vainiūnaitė ir jaunosios kartos pianistės Emilija Žukauskaitė ir Eglė Andrejevaitė.

Konkurso perklausos vyks kovo 8 dieną LMTA Didžiojoje salėje nuo 12.00 valandos. Rezultatų paskelbimas ir laureatų apdovanojimas – 18.00 val. Po ceremonijos bus surengtas konkurso laureatų koncertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)