Pasak leidinio „The Times“, A. Ionita yra vienas ryškiausių pastarojo dešimtmečio violončelininkų. A. Ionita sukėlė tikrą sensaciją P. I. Čaikovskio konkurse, kuriame jis buvo apdovanotas Aukso medaliu. Ypatingas jo išgaunamo garso sodrumas, muzikos interpretacijos originalumas ir laisvė pakerėjo žiuri narius bei klausytojus visame pasaulyje.

Šis konkursas – vienas prestižiškiausių, stebimas tūkstantinių auditorijų gyvai ir internetu. Tapti jo nugalėtoju atlikėjui yra didelė garbė ir vienas svarbiausių įvertinimų. Konkurso prizininkais yra tapę tokie muzikantai kaip violončelininkai Davidas Geringas, Aleksandras Kniazevas, pianistai Van Cliburnas, Grigorijus Sokolovas, Michailas Pletnevas ir virtinė kitų. Paklaustas apie savo išgyvenimus konkurse, A. Ionita atsakė:

„Konkursas buvo labai įtemptas. Visą laiką jaučiau, kaip mane stebi ir klauso tūkstančiai žmonių. Pasirodymas jame buvo tarsi mano vidinių išgyvenimų ir demonų kova. Tuo pačiu jaučiau didžiulę palaimą, kad galiu groti P. I. Čaikovskio ir D. Šostakovičiaus kūrinius jų gimtinėje. Atliekant D. Šostakovičiaus sonatą, man pirmą kartą gyvenime ant scenos tekėjo ašaros – tokios intensyvios emocijos užvaldė mane. Žvelgdamas į klausytojus ir matydamas, kaip jie klausosi, jutau, kad esu būtent toje vietoje, kur turiu būti ir atlieku būtent tai, ką turiu atlikti, buvau tam, kad papasakočiau publikai savo istoriją. Nuo tos akimirkos man nerūpėjo, kurią vietą konkurse užimsiu, jutau, kad įgyvendinau savo kaip atlikėjo misiją.“

Andrejus Ionita

Pagrindinių pasaulio salių ir orkestrų atstovai iš karto pastebėjo šį išskirtinio talento atlikėją ir šiandien jis kviečiamas koncertuoti tokiose salėse, kaip Berlyno filharmonija, Niujorko „Carnegie Hall“, Londono „Cadogan Hall“ ir kitose.

Kitą sezoną jis pasirodys su Tokijo simfoniniu orkestru, Čekijos filharmonijos orkestru, taip pat koncertuos Japonijoje, Vokietijoje, Suomijoje, Lucernos ir Marlboro muzikos festivalyje. Violončelininkas išrinktas 2016-2018 metų BBC „Naujosios kartos“ atlikėju. A. Ionitos koncertų tvarkaraštis užpildytas kelerius metus į priekį, tad Lietuvos klausytojams rasis unikali ir išskirtinė galimybė išgirsti šį fenomenalų atlikėją mūsų šalies scenose.

A. Ionita griežia 1671 m. Giovanni Battista Rogeri violončele, kuri jam suteikta vieno Vokietijos fondo. Violončelininkas gimė 1994 m. Bukarešte (Rumunijoje). Jo muzikinis kelias prasidėjo nuo fortepijono, kuriuo jis mokėsi groti nuo penkerių metų. Ir tik būdamas aštuonerių į rankas paėmė violončelę, kuri tapo pirmąja jo meile. Jis studijavo pas profesorę Ani Marie Paladi Bukarešte, o vėliau pas prof. Jensą Peterį Maintzą Menų universitete Berlyne.

Lietuvoje violončelininkas A. Ionita pasirodys su pianistu Kasparu Uinsku. Muzikantai kartu koncertuos pirmą kartą. „Kai išgirdau šį atlikėją, buvau priblokštas jo talento ir muzikalumo. Džiaugiuosi, kad atsirado galimybė groti kartu. Su tokio lygio scenos partneriu, kurio neriboja techninės galimybės ir kuris jaučia absoliučią muzikinę laisvę, gali kurti ir pasiekti muzikines aukštumas“, – sako K. Uinskas.

Koncertai Lietuvoje:

Balandžio 24 d. – Klaipėdos koncertų salėje
Balandžio 25 d. – Kauno filharmonijoje
Balandžio 26 d. – Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)