Paminklinio akcento autorius skulptorius Romualdas Kvintas DELFI teigė, kad mediniai Laisvės gynėjų atminimo kryžiai po truputį dūlėjo, iro. Iškilo problema, kaip juos išsaugoti.

„LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius pasiūlė kryžių kalnelyje statyti tvaresnį memorialinį paminklą. Sumaniau obeliską-varpinę. Obeliskas žymi atminimo vietą, o varpas – skelbiamos žinios simbolis. Tai užuomina apie LRT, kuri buvo apginta ir išsaugota žuvusiųjų pastangomis. Juk varpą galima vadinti pirmąja žiniasklaidos priemone“, – aiškino R. Kvintas.

Obeliskas buvo pagamintas iš granito. Visas kūrybos procesas ir parengiamieji darbai truko apie metus.

Sausio 13-osios memorialo iškilmingas atidarymas ir atminimo laužų uždegimas

„Mano gyvenime Sausio 13-oji yra bene svarbiausias įvykis: laisvės atgavimas ir nepriklausomos valstybės kūrimo pradžia. Iš to laiko labiausiai įstrigo vienybės jausmas, kai visi buvome pasirengę vienas kitam padėti... Tai pamenu ryškiausiai“, – teigė skulptorius R. Kvintas.

Memoriale yra ir informacinė lenta, granitstulpis, kuriame įrašytos prie TV bokšto, LRT, Medininkuose žuvusių laisvės gynėjų pavardės ir poeto Marcelijaus Martinaičio žodžiai: „Už tuos,/ Kuriems džiugiąją valandą išmušė varpas aštuntą,/ Ir už tuos, kuriems mirtiną valandą išmušė varpas.“

Iškilmėse dalyvavo LR prezidentė Dalia Grybauskaitė, Vytautas Landsbergis, Emanuelis Zingeris, Remigijus Šimašius, Audrius Siaurusevičius ir kiti garbūs asmenys.

LRT kieme stovėję mediniai kryžiai nuo šiol bus eksponuojami Lietuvos nacionaliniame muziejuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)