Šiemet lietuviškoje ir tarptautinėje festivalio programoje bus parodyta septyniolika spektaklių, kurie vienaip ar kitaip nagrinės šiemetinę festivalio temą – naujienų srauto, žinių kūrimo procesą. Kiekvienas mūsų kuriame žinias, sako festivalio rengėja.

Rugsėjo 29-ąją festivalį pradės lietuviškų spektaklių programa, o tarptautinę programą spalio 6-ąją – projektas „Europolis“, pristatomas bendradarbiaujant su Goethe institutu. „Europolis“, pasak organizatorių, projektas, kuriame menininkai iš Europos dėlioja šiandieninės Europos vaizdą.

Tarp garsiausių festivalio svečių ir vardų – šveicarų režisierius Ch. Marthaleris, jau ne vienerius metus esantis tarp europietiško teatro geriausiųjų. Festivalyje bus parodytas jo 2013 m. spektaklis „Karališko dydžio“.

„Didieji festivalio banginiai yra Ch. Marthaleris, jau labai ilgai laukėme. Buvo spektaklis „Murx“, o dabar po ilgos pertraukos pristatome spektaklį „Karališko dydžio“. Jis yra pavadintas vokiečių teatro liūdniausiu–gražiausiu spektakliu – jame susipina sapnai, svajonės, nebeaišku, kas iš mūsų sapnuoja, ar žiūrovas. Bus be galo daug muzikinių dainų: nuo Wagnerio, Bacho iki Jacksono, vokiečių šlagerių. Kaip kritikas pasakė, išeini lengvas kaip plunksna, nors kalbama ir apie liūdnus dalykus. Noriu pasidžiaugti jo sugrįžimu“, – pasakoja festivalio „Sirenos“ meno vadovė Audra Žukaitytė.

Antru banginiu festivalio vadovė įvardija lenkų režisierių K. Warlikowskį. Pačiame pirmajame „Sirenų“ festivalyje buvo rodomas K. Warlikovskio spektaklis „Apvalytieji“, šiemetinėse „Sirenose“ – prieš trejetą metų sukurtas „Varšuvos kabaretas“.

„Didžiuojamės, kad pavyko atvežti vieną iš įdomiausių kaimynų, beje, su juo atidarėme „Sirenas“, o po trylikos metų grįžtame prie K. Warlikowskio „Varšuvos kabareto“, „Dviejų tikrovių“ – Veimaro respublikos prieš nacius ir Niujorko po rugsėjo 11 d., visame tame iškyla šiuolaikinė Varšuva“, – aiškina A. Žukaitytė.

Festivalyje bendradarbiaujant su Vilniaus dokumentinių filmų festivaliu bus parodyti ir du dokumentiniai filmai apie šiuos teatro kūrėjus Ch. Marthalerį ir K. Warlikowskį.