Tarptautinis Vilniaus šviesų festivalis „Beepositive“, remiamas Vilniaus miesto savivaldybės bei Kultūros rėmimo fondo, kasmet suburia vis daugiau šviesos ir meno mylėtojų. Šeštą kartą vyksiantis renginys vėl džiugins ir kvies lankytojus gausiomis kūrybinėmis dirbtuvėmis, edukacinėmis programomis bei nuostabą keliančiomis menininkų instaliacijomis.

Šių metų šviesų festivalio vienas pagrindinių projektų – „Guerrilla Lighting Tour“ – supažindins Lietuvą su pasaulyje populiarėjančia meno forma.

Festivalis "Beepositive"

Skandinavijos menininkai su Lietuvos jaunaisiais talentais kartu sukūrė modernias apšvietimo idėjas, kurios bus rodomos projekto metu. „Guerrilla Lighting Tour“ projekto esmė – penkioms minutėms mobiliais šviesos šaltiniais kokybiškai apšviesti apleistą, iš pažiūros niekuo neišsiskiriantį pastatą ir papasakoti primirštą jo istoriją.

Šiam projektui vadovaus tarptautiniuose renginiuose patirties įgijusi suomių menininkė Elisa Hillgen. Kartu su VšĮ „Gatvės Gyvos“ komanda ir gidu bus galima pasivaikščioti po Vilniaus senamiestį, pamatyti įvairių šviesų apgaubtus pastatus, išgirsti jų istorijas.

Festivalis "Beepositive"

Tokiu originaliu būdu projekto autoriai mėgina atkreipti visuomenės dėmesį į architektūros apšvietimo svarbą, skatina bendruomenę ieškoti kūrybingų sprendimų miesto aplinkos vystymui, supažindina su miesto architektūros istorija. Taip pat siekiama susieti šviesos instaliacijų ir kultūros paveldo pažinimo veiklas į vieną unikalų, bendruomenes suburiantį renginį.

„Guerrilla“ meno, kitaip vadinamo gatvės menu (street art), judėjimas atsirado Jungtinėje Karalystėje ir iš jos pasklido po visą pasaulį. Šiam meno judėjimui priskiriamas ir pirminiu postūmiu vadinamas Amerikoje išpopuliarėjęs grafičio menas. „Guerrilla“ nuo kitų meno formų skiriasi tuo, kad neturi išorinių ribų tarp kūrinio ir aplinkos. Menininkų kuriamų darbų forma priklauso nuo vietos, kurią jie išsirinks – pastato, gatvės, miesto aikštės, miško ir panašiai.

Festivalis "Beepositive"

Kiekvieno pasirinkto kūrinio vieta yra neatsitiktina, o savo meno forma menininkai nori atkreipti visuomenės dėmesį būtent į ją. „Guerrilla“ meno formų yra įvairių – nuo šaligatvių paišymo kreidelėmis, skrajučių, plakatų iki grafičio, miškų, pastatų dažymo ar apšvietimo. Menininkai apšviečia juos ryškia spalvota šviesa arba naudoja liuminescencines lempas. Dažnai saviraiškai pasirenkami apleisti pastatai arba senos pilys, modernūs dangoraižiai, istoriniai statiniai.

„Guerrilla Lighting Tour“ projektą remia „Nordisk“ kultūros fondas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją