Abiejų institucijų geranoriškumo ir bendradarbiavimo su Lietuvos kultūros ir meno taryba prie LRKM dėka, pavyko pasiekti kompromisus, leidžiančius netrikdyti kultūros projektų finansavimo procesų. Rugsėjo 1 d. įsigalioję papildomi Gairių pakeitimai leido LKT administracijai laiku pasirengti naujam finansavimo etapui. LKT nariai šiuos teigiamus tarpinstitucinio bendradarbiavimo poslinkius yra linkę vertinti kaip efektyvesnio dialogo pradžią.

Kaip buvo pranešta šių metų LKT forume, šiame kvietime bus pristatytos kelios naujos finansavimo programos. Visų pirma, Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirta finansavimo programa, kuriai 2017 m. numatyta skirti 800 tūkst. eurų. Kultūros ministro sprendimu, 150 tūkst. iš šiai programai skirtų lėšų bus paskirstytos įvairių kultūros ir meno sričių projektams, atitinkantiems Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio jubiliejaus šventės koncepciją ir jos tikslus. O 650 tūkst. bus skirti Lietuvos literatūros ir leidybos pristatymui Leipcigo ir Londono knygų mugėse.

Atsižvelgiant į meno kūrėjų organizacijų strateginiams tikslams įgyvendinti būtinas sąlygas, pakoreguota šioms įstaigoms skirta programa – jų poreikius adaptuotos administracinių išlaidų normos. Meno kūrėjų organizacijoms bus paskirstyta 700 tūkst. eurų. Be to, greta šios programos pristatoma nauja, analogiška programa skirta asociacijoms ir skėtinėms organizacijoms, jų strateginių programų įgyvendinimui skiriant 300 tūkst. eurų.

Iki šiol su kitomis profesionalaus meno sritimis konkuravęs mėgėjų menas išskirtas kaip atskira finansavimo programa, kuriai bus skirta fiksuota 503 tūkst. eurų suma.

Atsižvelgiant į kultūros bendruomenės poreikius ir projektų vykdytojų pageidavimus, konkursai Lietuvos kultūros ir meno pristatymo užsienyje ir menininkų rezidencijų Lietuvoje finansavimo programų konkursai nuo šiol bus skelbiami ne vieną, o du kartus per metus.

Nors didžioji dalis kultūros ministro nustatytų kultūros ir meno sričių vertinimo prioritetų jau ne vienerius metus išlieka tie patys, tačiau šiemet vienas iš jų praplėstas. Šiame kvietime prioritetas bus teikiamas ne tik kultūros prieinamumo didinimą užtikrinantiems projektams, bet ir tiems, kurie skatins kultūrų raiškos įvairovę.

Išplėstas ir vertinimo kriterijų sąrašas: nuo šiol projektus vertinantys ekspertai remsis nebe penkiais, o devyniais kriterijais. Papildomai bus vertinama projekto idėjos originalumas ir pagrįstumas, jo svarba kultūros ar meno srities raidai ir visuomenei, planuojami projekto rezultatai ir viešinimas. Be to, paraiškoje reiks motyvuotai pagrįsti atitiktį pasirinktam finansavimo prioritetui.

Šiame finansavimo konkurse bus pirmą kartą išbandyta ir Elektroninė kultūros ir meno projektų valdymo sistema. Pirmieji su ja susipažinti galės teikiantieji paraiškas Lietuvoje rengiamų tęstinių tarptautinių meno renginių ir Meno kūrėjų organizacijų strateginių programų įgyvendinimo finansavimo programoms. Dar tik pilotinė elektroninės sistemos versija šiame kvietime bus išbandoma siekiant išmėginti, kaip ji veikia ir ar atitinka projektų vykdytojų poreikius. Sistemoje registruotis ir teikti paraiškas kviečiami tik šių dviejų programų aprašuose nurodyti galimi pareiškėjai. Visų kultūros ir meno sričių bei programų paraiškų priėmimui elektroniniu būdu vis dar trūksta lėšų. Tačiau LKT tikisi, kad artimiausiu metu šį klausimą pavyks išspręsti ir kad jau kitais metais paraiškų teikimo procesą bus galima palengvinti visiems pareiškėjams.

Kaip ir kasmet, LKT su Gairių pakeitimais ir kitais projektų teikimo tvarkos niuansais kultūros bendruomenę supažindins viešų seminarų metu. Planuojantieji teikti paraiškas 2017 m. finansavimui gauti kviečiami apsilankyti rugsėjo 16-23 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Anykščiuose vyksiančiuose pristatymuose (detalus grafikas bus paskelbtas kartu su konkursu rugsėjo 12 d.).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)