„Užsienio teatro kritikai jau vasaros pradžioje ima teirautis, kokius šiemet galės pamatyti Lietuvos meistrų darbus, – pasakoja festivalio meno vadovė Audra Žukaitytė. – Tačiau programą formuojame kviesdami ne tik darbus tų, kurių pavardės užsienyje tariamos kone be akcento: džiaugiamės galimybe tarptautinių festivalių prodiuserius ir kritikus supažindindami ir su jaunaisiais Lietuvos teatro kūrėjais, jų ieškojimais, tačiau, žinoma, pristatome ir darbus tų režisierių, kurie kartais tampa pretekstu atrasti platesnę Lietuvos teatro perspektyvą“.

Šiemet užsienio svečiai, atvyksiantys iš skirtingiausių šalių – nuo Graikijos iki Švedijos – spalio 1 d. turės galimybę susipažinti su naujausiu Lietuvoje pristatytu režisieriaus E. Nekrošiaus spektakliu „Bado meistras“, tą pačią dieną Lietuvos nacionaliniame dramos teatre bus pristatytas įstabus G. Varno spektaklis „Oidipo mitas“, o spalio 1 d. Lietuvos rusų dramos teatre bus galima pamatyti A. Jankevičiaus spektaklį „Ledas“.

Į Vilnių specialiai sostinės ir užsienio ekspertų publikai spalio 2 d. prisistatyti atvyksta ir Nacionaliniame Kauno dramos teatre pristatytas latvių režisieriaus V. Sylio darbas „Miškinis“, o O. Koršunovas pristatys net du darbus: šiuo metu bendradarbiaujant OKT ir LNDT kuriamą ir vokiečių dramaturgės Elfriede Jelinek pjesės „Prašytojai“ įkvėptą pasirodymą „Eglė žalčių karalienė“, kuris rugsėjo 30 d. vyks netikėtoje, neteatrinėje Raudonojo kryžiaus ligoninės erdvėje ir jau pernai susidomėjimo sulaukusį spektaklį „Apvalytieji“. Šiemet jis bus rodomas spalio 1 dieną.

Spektaklis "Apvalytieji"

Jaunųjų kūrėjų eksperimentai

Netradicinėmis formomis, aktualiomis temomis ir dėmesį traukiančiomis priemonėmis šiemet kvies ir jaunieji kūrėjai. Lietuviškąją panoramą pradės Pauliaus Pinigio Klaipėdos jaunimo teatre sukurtas šiandienos realijas atspindintis spektaklis „Šauktiniai“, o tą patį rugsėjo 29-osios vakarą režisierės Olgos Lapinos ir Lietuvos rusų dramos teatro kolektyvo teatrinis žaidimas „Kodas: HAMLET“ kvies ne tik užeiti į netikėtas Lietuvos rusų dramos teatro erdves, bet ir rasti iš jų išėjimą.

Lėlių ir objektų teatro trupės „459“ instaliacija vienam žiūrovui „Meile, don’t stop“ spalio 2 d. kvies patirti autentišką spektaklį, skiriamą – tikrąją ta žodžio prasme – kiekvienam žiūrovui asmeniškai. Spalio 1 d. festivalio programoje bus pristatytas ir jauno, šiemet studijas baigusio teatro menininko, O. Koršunovo mokinio Karolio Vilko režisūrinis debiutas „Vaikystė“.

„Bendraudami su kultūros atašė užsienyje, užsienio teatro ekspertais, agentūromis, kasmet susilaukiame užklausų dėl naujų vardų, naujų Lietuvos teatro veidą formuojančių kūrėjų, – teigia lietuviškų spektaklių vitriną koordinuojanti Viktorija Ivanova, – šiemet galėsime pristatyti ypatingai spalvingą jaunųjų paletę, kviečiančią lygiuoti ir lygiuotis, ieškoti ir atrasti, žiūrėti ir matyti, o svarbiausia – mąstyti ir suprasti, vieni kitus ir, žinoma, save.“

Spektaklis "Šauktiniai"

Lietuviškas spektaklis – tarptautinėje programoje

Tarptautinė festivalio programa šiemet prasidės kiek vėliau nei įprasta – spalio 6-7 dienomis. Taip pat neįprasta ir tai, jog ji bus pradėta lietuvišku scenos kūriniu – Rugilės Barzdžiukaitės, Linos Lapelytės ir Vaivos Grainytės opera „Geros dienos!“.

Ši opera – tai europinio kino ir teatro projekto, organizuojamo Geothe's instituto kartu su Miuncheno „Münchner Kammerspiele“ teatru, Onassio kultūros centru Atėnuose, Vilniaus tarptautiniu teatro festivaliu „Sirenos“, Marijos Matos teatru Lisabonoje ir „Tiger Dublin Fringe“ festivaliu, dalis.

Projekto metu skirtingi menininkai iš įvairių Europos šalių dokumentuoja senojo pasaulio virtimą naujuoju. „Europolio“ programą sveikinimu geros dienos pradėsiančią operą seks spektakliai iš Graikijos, Vokietijos ir Portugalijos, o už „Europolio“ programos rėmų bus pristatytas interaktyvus teatrinis-istorinis pasivaikščiojimas su Izraelio menininkais specialiai Vilniui pritaikytoje spektaklio „Ginkluotos merginos“ versijoje bei legendinių režisierių Krzysztofo Warlikowskio ir Christopho Marthalerio darbai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją