Vos pasibaigus pasaulinės sporto šventės „Rio‘2016“ šurmuliui, rugpjūčio pabaigoje pristatydamas būsimas naujienas, LNDT Gedimino prospekte užtvėrė pėsčiųjų takus ir pakvietė praeivius dalyvauti Sielos treniruočių programoje.

Užuominas į naujo sezono idėją ir LNDT raginimus treniruoti sielą buvo galima pastebėti jau birželio pabaigoje, kai teatras paskelbė „Premjerų maratoną“. Apie pirmus penkis rudens spektaklius tada nebuvo skelbiama nieko daugiau nei spektakliui priskirtas numeris, pirmojo rodymo data ir salė. Akcija sulaukė didžiulės sėkmės – visi „užkoduoti“ bilietai buvo išpirkti dar akcijai nepasibaigus. Naujo 77 sezono pristatymo metu paaiškėjo kūrėjai ir spektaklių pavadinimai, kurie visą vasarą buvo slepiami po simboliniais numeriais.

„Visuomenėje pastaruoju metu labai daug dėmesio skiriama sveikam kūnui – populiarios sveikos mitybos, sporto, mankštinimosi temos, visi rūpinasi savo išvaizda, bet kaip žmogaus vidus? 77-ajame sezone Lietuvos nacionalinis dramos teatras kvies treniruoti ir sielą. Teatras primena apie maratono į save būtinybę, sudaro tam sąlygas. Visą sezoną vienas paskui kitą bėgantys spektakliai kels klausimus, į kuriuos, tikime, atsakymus ras žiūrovai. Siekiame sumažinti, jei ne apskritai eliminuoti, baimę – kalbėti. Spektaklių terapija – leisti išsikalbėti žiūrovams“, – naujo sezono idėją pristatė LNDT generalinis direktorius Martynas Budraitis.

Pasak M. Budraičio, neatsitiktinai naująjį sezoną pradeda jaunieji kūrėjai, dalyvaujantys LNDT plėtojamoje Jaunųjų kūrėjų skatinimo programoje. Naujajame teatro sezone sulauksime interaktyvių turų ir performansų, taikomojo teatro tyrimų ir edukacijos renginių, kūrybinių dirbtuvių dramaturgams, seminarų ir menininkų rezidencijų, nacionalinės dramaturgijos festivalis „Versmė“, pjesių skaitymo ir vasaros teatro mokyklos; toliau bus siekiama, kad teatras būtų atviras ir įdomus platesniam žiūrovų ratui – nuo socialiai pažeidžiamiausių visuomenės narių iki tų, kurie teatro dar neatrado.

Martynas Budraitis

Pirmą pusmetį Lietuvos nacionalinis dramos teatras premjeras pristatys itin intensyviu ritmu. Rugsėjo 2 d. – jaunos kūrėjos Giedrės Kriaučionyės debiutas – spektaklis pagal vokiečių dramaturgės Ingridos Lausund pjesę „Bestuburiada“. Jau po poros savaičių režisierius Rolandas Atkočiūnas žiūrovams pristatys premjerą pagal jaunos latvių dramaturgės Agnesės Rutkēvičos pjesę „Gyvūnas (Ku Kū)“.

Rugsėjo pabaigoje bendradarbiaujant su OKT / Vilniaus miesto teatru kuriamas spektaklis apie pabėgėlius – Oskaro Koršunovo režisuojami „Prašytojai“. Spektaklis vyks netradicinėje vietoje – Raudonojo Kryžiaus ligoninėje.

Spalį žiūrovai galės išvysti net tris premjeras, tarp kurių dar vieno jauno režisieriaus – Pauliaus Markevičiaus – debiutas – spektaklis „Kuprelis“, taip pat scenos grando Jono Vaitkaus režisuojamas „Apreiškimas Marijai“ (kuriamas bendradarbiaujant su Lietuvos rusų dramos teatru) ir režisieriaus Pauliaus Tamolės spektaklis 5–10 metų amžiaus žiūrovams – „Raudonkepurė“.

Gruodį numatytas jaunos režisierės Karolinos Žernytės pojūčių spektaklis pagal C. G. Jungo biografiją ir idėjas. Šis spektaklis vyks įvairiose teatro erdvėse ir yra kuriamas bendradarbiaujant su Pojūčių teatru.

Giedrė Kriaučionytė

Vėliau pasirodys didelės apimties teatriniai darbai, pristatomi Didžiojoje salėje. Gruodį LNDT pakvies į dar vieną spektaklį vaikams – Jono Tertelio režisuojamą kūrinį pagal dailininkės Birutės Žilytės iliustracijas „Kaulinis senis ant geležinio kalno“, sausį planuojama pristatyti Moliere‘o komediją „Tartiufas“ (rež. Oskaras Koršunovas), kovą – žiūrovus pakviesti į Antono Čechovo „Tris seseris“ (rež. Yana Ross), gegužę – į spektaklį, sukurtą pagal prancūzų rašytojo Prospero Mérimée, kuris domėjosi lietuvių kalba ir etnografija, kūrinį „Lokys“, vaizduojantį XIX a. Lietuvą.

Šį spektaklį kurti ėmėsi „Didvyrių aikštės“ vaizdo projekcijų autorius, apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi Łukaszas Twarkowskis (Lenkija).

77 sezoną LNDT planuoja užbaigti interaktyvių turų-performansų festivaliu „B_Tours Vilnius“ ir autentiškais pasakojimais išsiskiriančiu spektakliu „Žalia pievelė“, kuriamu pagal Ignalinos atominės elektrinės darbuotojų ir visaginiečių pasakojimus ir režisuojamu Jono Tertelio bei Kristinos Werner (Vokietija).

LNDT jau dabar kviečia pradėti sielos treniruotes ir pristato „Sielos treniruočių tvarkaraštį“. Tai galimybė išvysti visas teatro premjeras ir sezono pabaigoje gauti tai patvirtinantį diplomą, pasirašytą visų spektaklių kūrėjų. „Sielos treniruočių tvarkaraštį“ žiūrovai ras teatro kasoje.
Lietuvos nacionalinis dramos teatras 77-ajame sezone ketina pristatyti ir daugiau naujovių – specialų pasiūlymą įmonėms, skatinantį darbuotojus lankytis teatre, lengvatas daugiavaikėms šeimoms ir kita. Apie tai daugiau informacijos – artimiausiu metu.

LNDT 77-ojo sezono pristatymas

„Premjerų maratone“ numeriais 1, 2, 3, 4, 5 žymėtų premjerų pristatymas

Premjera Nr. 1 – tai spektaklis pagal vokiečių dramaturgės Ingridos Lausund pjesę „Bestuburiada“, spektaklį stato pradedanti režisierė G. Kriaučionytė. Šis spektaklis yra LNDT plėtojamos Jaunųjų kūrėjų skatinimo programos dalis, tačiau kalbės apie visiems darbuotojams aktualias problemas. Spektaklio „Bestuburiada“ kūrėjai užduoda aštrius ir jautrius klausimus, kurių taikinys – tiek jaunoji karta, tiek vyresni, „stažą“ turintys, o gal net ir link pensijos artėjantys... darbuotojai (ir laisvai samdomi autoriai).

Spektaklyje pristatoma niekinga padermė – penki tarnautojai prie šefo kabineto durų. Jie laukia savo eilės, savo darbo įvertinimo, o deramas atstovavimas žmonijai pasireiškia visomis žmonėms būdingomis spalvomis. Jie nori mylėti, jiems reikia artumo ir supratimo, tačiau tam nėra tinkamų sąlygų, o ir patys jų nesukuria, iš paskutiniųjų stengdamiesi sugniuždyti kolegas. Spektaklyje vaidins Dainius Jankauskas, Gelminė Glemžaitė, Jovita Jankelaitytė, Dovilė Šilkaitytė, Aldona Vilutytė, Šarūnas Zenkevičius. Spektaklio premjera LNDT Mažojoje salėje – rugsėjo 2, 3 dienomis.

***

Premjera Nr. 2 – tai R. Atkočiūno kuriamas spektaklis pagal jaunos latvių dramaturgės Agnesės Rutkėvičios pjesę „Gyvūnas (Ku Kū)“. „Man tai bus ketvirtas susitikimas su kaimyninės Latvijos dramaturgija. Jaunos dramaturgės pjesė išsiskiria savo gyvenimiškumu, įdomia fabula ir personažų vidiniu prisodrinimu. „Stebėtinai sunku būti paprastai paprastam“, – sakė Vincentas van Goghas. Lietuvos teatrui bus nelengva tą pirmapradį paprastumą išryškinti, nepažeidus jo „rafinuotais“ sprendimais. Gyvenime paprastai yra tik dvi tragedijos: pirma – negauti, ko trokšti, antra – tai gauti“, – sako režisierius R. Atkočiūnas.

Istoriją apie du atsiskyrėlius brolius parašiusi A. Rutkėvičia pati gyvena Latvijos kaime ir sako: „Istorija apie brolius dokumentinė. Dramaturgijoje mane domina žmogus. Žmogus, kuris gyvena pasaulio užkaboriuose, beveik išmirusio kaimo nebūtyje. Abiejų brolių (Karlio ir Janio) prototipai vis dar tebegyvena tame pačiame kaime kaip ir mano močiutė. Istorija, kaip ir dauguma istorijų, yra apie meilę. O ji nesirenka, kas tu esi – moteris, vyras, gėjus ar musulmonas. Dar viena tema, kuri man atrodė svarbi rašant šią pjesę, – kokia vis dėlto baikšti ir nepakanti bet kokiai kitokybei yra šiandieninė Latvijos visuomenė, nors gyvename XXI amžiuje“. Spektaklyje „Gyvūnas (Ku Kū)“ vaidins Arūnas Sakalauskas, Marius Repšys, Toma Vaškevičiūtė, Emilija Latėnaitė-Beliauskienė, Rimantas Bagdzevičius, Remigijus Bučius, Ramutis Rimeikis. Premjera LNDT Mažojoje salėje – rugsėjo 17, 18 dienomis.

***

Trečiasis „Premjerų maratono“ numeris teko spektakliui vaikams, kurį režisuoti pagal Joëlio Pommerat pjesę „Raudonkepurė“ ėmėsi aktorius, šokėjas ir choreografas P. Tamolė. Spektaklio kūrėjai, prieš pradėdami kurti, organizavo kūrybines dirbtuves, kuriose vaikų ir jų tėvų klausė, kokio spektaklio reikėtų jauniausiems teatro lankytojams. Atsižvelgus į dirbtuvių dalyvių atsiliepimus spektaklis bus išskirtinai vaikams, interaktyvus ir kupinas naujovių.

„Spektaklis „Raudonkepurė“ – apie mažą mergaitę, jos vienatvę. Ar mes, tėvai, susimąstome, kiek mūsų vaikai būna vieni, stokodami artimųjų dėmesio? Kaip vaiką veikia vienatvė? Koks apskritai vaikų ir tėvų santykis? Ši pasaka kalba apie trijų kartų susitikimą. Čia bendrauja dukra, mama ir močiutė. Mūsų baimės, kompleksai arba nepažįstamieji – vilko „įkūnytas“ personažas. Visa tai slepiasi šiame autentiškame kūrinyje, kurio fabula atkeliavo iš „Raudonkepurės“ originalo. Pjesė labai švari: skaitydamas suvoki, kad parašyta tiek, kiek reikia. Kita vertus, ta lakoniška ir konkreti kalba suteikia didelę laisvę vaizduotei“, – sako spektaklio režisierius P. Tamolė.
„Raudonkepurėje“ vaidins Eimantas Pakalka, Justas Tertelis, Kamilė Petruškevičiūtė, Vitalija Mockevičiūtė, Gediminas Rimeika, Laurynas Žakevičius.

***

Po ketvirtuoju „Premjerų maratono“ numeriu slėpėsi pradedančio režisieriaus P. Markevičiaus spektaklis pagal lietuvių rašytojo Igno Šeiniaus impresionistinį romaną „Kuprelis“. Režisierius Paulius Markevičius žiūrovams gali būti pažįstamas iš vaidmenų LNDT spektakliuose „Dieviškoji komedija“, rež. Eimuntas Nekrošius ir „Oidipo mitas“, rež. Gintaras Varnas. Spektakliui inscenizaciją parašė LNDT aktorius Arūnas Vozbutas. Jis pats kurs ir pagrindinį vaidmenį, taip pat vaidins Jurga Kalvaitytė.

„Pradėjęs rašyti inscenizaciją pagal Igno Šeiniaus romaną „Kuprelis“, jau iš anksto žinojau, kad Gundę vaidins mano bendrakursė aktorė Jurga Kalvaitytė, o po kurio laiko susipažinęs su jaunu aktoriumi ir režisieriumi Pauliumi Markevičiumi pajutau, kad kartu galime įdomiai padirbėti.
Kai pasirodė romanas „Kuprelis“, jo autoriui Ignui Šeiniui buvo tik dvidešimt ketveri. Mane stebina jauno rašytojo branda ir įžvalgumas, narpliojant „daug patyrusio“ žmogaus dalią. Šeinius buvo ausylas klausytojas. Žinau, kad jo gimtinėje Šeiniūnuose (Širvintų r.) tikrai gyveno ir dirbo toks kuprotas malūnininkas vardu Olesis, kurio išsipasakojimą išklausė jaunasis Ignasėlis. Kuriant šį spektaklį, medžiagos dokumentiškumas šildo. Šildo ir medžiagos lietuviškumas, kai jautiesi apsivilkęs sau patogius, mėgstamus marškinius ir gali laisvai kalbėtis su kitais įdomiomis temomis. Toks yra pagrindinis šio spektaklio tikslas“, – sako inscenizacijos autorius ir aktorius Arūnas Vozbutas. Spektaklio premjera LNDT Studijoje įvyks spalio 22, 23 dienomis.

***

Penktuoju numeriu Lietuvos nacionalinis dramos teatras „užkodavo“ Didžiosios salės premjerą – Jono Vaitkaus režisuojamą „Apreiškimą Marijai“, kuriamą pagal šešiskart Nobelio premijai nominuoto prancūzų dramaturgo Paulio Claudelio pjesę.

„Dramoje „Apreiškimas Marijai“ veikia individualybės. Žmonės, kurie labai aiškiai gyvena ir veikia. Mes regime to gyvenimo ir žmonių tarpusavio sąveikos rezultatą. Kiekvienas žmogus patiria nušvitimus. Jis kartais gali juos pražiopsoti, manydamas, kad tai eiliniai nesusipratimai ar iškritimai iš nusibrėžto tikslinio kelio. Nušvitimas – nebūtinai pašvaistė. Tai sugrįžimas prie efemeriškumo, trapumo ir kartu visuotinumo, visaamžiškumo. Jeigu žmogų tai šiek tiek užkabina, jis pradeda jausti, vadinasi, jis gyvas, vadinasi, jis suvokia save šiame pasaulyje.

Kiekviena moteris, kuri supranta, kas yra vaiko gimimas, kuri sugeba jausti ir suvokti protu ir širdimi, kuo ji yra stipri ir ką ji reiškia šitame gyvenime, šitoje gyvasties eigoje, gali būti prilyginta Marijai.
P. Claudelis turi stiprią viziją. Akivaizdu, jam teatras reiškia nemažai. Dramoje yra ir štampų, bet jis nebijo jų naudoti. Štampai turi savo jėgą, jeigu jie gyvai ir aiškiai padaryti. Mes juk vartojame tuos pačius žodžius – „meilė“, „neapykanta“, „pyktis“. Bet svarbiausia, kokiame kontekste tie žodžiai tariami“, – sako režisierius J. Vaitkus.

Spektaklyje vaidins Vytautas Anužis, Nelė Savičenko, Dalia Michelevičiūtė, Ainis Storpirštis, Agnieška Ravdo, Ineta Raulinaitytė, Gabrielė Ladygaitė, Gabija Urniežiūtė, Giedrė Kederytė, Elzė Gudavičiūtė, Marius Meilūnas, Mantas Barvičius, Petras Šimonis, Pijus Narijauskas ir kiti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją