Ekspozicijoje rodomi Maurizio Anzeri, Dovilės Dagienės, Kęstučio Grigaliūno, Vladislavo Krasnoščioko, V. Luckus, Galinos Moskaliovos, Sauliaus Paukščio, Romano Piatkovkos, Igorio Savčenkos, Gyčio Skudžinsko, Pavelo Maria Smejkalo, Vytauto V. Stanionio ir Indrės Šerpytytės kūriniai.

Pasak parodos kuratorės Ievos Meilutės-Svinkūnienės, vieno konceptualiausio V. Luckaus (1943–1987) albumo „Požiūris į senovinę fotografiją“ kūrimo metais buvo prasidėjusi „perestroika“, sudariusi sąlygas laisvesnei meninei saviraiškai. „Atsirado galimybė introspektyviai pažvelgti į istorinius archyvus ir asmeninius albumus, „apmesti“ laikotarpį kūrybingu žvilgsniu“, – teigė kuratorė.

Paroda „Požiūris į senovinę fotografiją“

Anot jos, V. Luckaus laikais įsimintinus kūrinius, naudodami senovines fotografijas, sukūrė V. V. Stanionis, S. Paukštys, I. Savčenka, G. Moskaliova, R. Piatkovka. Dar kitaip su senoviniais vaizdais elgiasi XXI amžiaus menininkai G. Skudžinskas, M. Anzeri, V. Krasnoščiokas, D. Dagienė, P. M. Smejkalas, K. Grigaliūnas ir I. Šerpytytė. Senovinės fotografijos į menininkų rankas atkeliavo iš sendaikčių turgelių, asmeninių šeimos albumų, virtualios erdvės, kitos tikslingai ir itin sistemingai surinktos iš valstybinių archyvų.

Paroda „Požiūris į senovinę fotografiją“

„Vieni autoriai kritiškai žvelgia į patį vaizdą, jo reikšmę, santykį su realybe, kiti bevardžių vaizdų jūroje ieško juos jaudinančių temų, kurias vėliau sujungia su savomis idėjomis. Kiekvienas autorius deda vis kitus prasminius akcentus ir priverčia žiūrovą susimąstyti apie vaizdo galią, todėl skirtingu laiku, skirtingose vietose ir skirtingomis intencijomis sukurti atvaizdai parodoje tampa vientisu tinklu, ima komunikuoti tarpusavyje ir užmezga dialogą su žiūrovu“, – pasakojo I. Meilutė-Svinkūnienė.

Fotografo V. Luckaus našlė Tatjana Luckienė-Aldag 2015 metais menininko fotografinio archyvo dalį padovanojo Šiaulių „Aušros“ muziejui. Naujai įsteigtas muziejaus padalinys – Vito Luckaus fotografijos centras – siekia aktualizuoti ir naujai pažvelgti į šio, vieno iš originaliausių Lietuvos fotografų, kūrybinį palikimą. Paroda „Požiūris į senovinę fotografiją“ veiks iki rugsėjo 18 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją