Geriausio jaunojo menininko laurai teko Beatričei Mockevičiūtei, geriausią skulptūrą-instaliaciją sukūrė Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė, išsiuvinėjusi kareiviškus šalmus gėlytėmis. Geriausia „ArtVilnius'16“ menininkė – Zuzanna Janin iš Varšuvos. Geriausia užsienio galerija – „Y galerija“ iš Minsko. Geriausia „ArtVilnius'16“ Lietuvos meno galerija – architektūros galerija „Nulinis laipsnis“.

„Visi besidomintys šiuolaikine daile žino, kad lenkų menas lyderiauja ne tik Europos, bet ir pasaulio meno scenoje. Lenkai turi gerų menininkų, muziejų, dinamiškai dirbančių galerijų. Manau, kad iš lenkų pasimokysime strategijų“, – parodos atidaryme sakė Lenkijos programos kuratorė prof. Raminta Jurėnaitė.

Galerija „local 30“ yra viena svarbiausių privačių šiuolaikinio meno galerijų Varšuvoje. Ji meno mugėje pristatys skandalingos menininkės Natalios LL (Natalia LL) kūrybą. Mugės lankytojai išvys ir Karolinos Bregulos, Filipo Berendto, Zuzannos Janin kūrinių. Galerijos „local 30“ įkūrėja ir garsi menininkė Z. Janin „ArtVilnius'16“ atvežė vieną naujausių kūrinių – milžiniškų dronų, kuriuos sukūrė iš automobilio „VolvoV70 Cross Country“.

Šešerius metus veikianti galerija „Czulosc“ jau mėnesį įsikūrusi naujoje erdvėje Varšuvos senamiestyje. „Czulosc“ savininkas ir menininkas Janekas Zamoyskis sakė, kad ši naujoji vieta yra savotiškas eksperimentas, nes galerija dirba su šiuolaikine fotografija, o yra įsikūrusi vienoje senamiesčio gatvėje.

ArtVilnius 2016

Krokuvos meno galerija „Zderzak“ kvies į paslaptingą ir vieną romantiškiausių parodų. Galerijos vadovė Marta Tarabula atskleidžia, kad žiūrovai klaidžios ypatingu labirintu, kuriame susidurs su penkiomis skirtingomis temomis – nuo vampyrų iki lunatikų. Ekspozicijoje bus pristatoma penkių Lenkijos menininkų kūryba: Vilniuje gimusio Andrzejaus Wroblewskio, Monikos Szwed, Cyrylo Polaczeko, Piotro Jaros ir Lukaszo Stoklosos, kurio darbai yra įtraukti į reikšmingą knygą „100 rytojaus tapytojų“. Parodą „Vampyrai iš Krokuvos“ rengiantis kuratorius Janas Michalskis sakė, kad tai bus romantiškiausia ekspozicija visoje Vidurio ir Rytų Europoje.

Dažna Krokuvos galerija įsikūrusi daugiabutyje, jos neturi ryškių iškabų gatvėse, tačiau į šių galerijų parodų atidarymus susirenka šimtai žmonių. Netradicines erdves galerininkai išnaudoja kūrybiškai, todėl galerijos veikia kaip tam tikras socialinis tinklas. Galerijos „F.A.I.T“ savininkai Magdalena Kownacka ir Gawelas Kownackis pasakojo, kad bute įrengta galerija turi daug pliusų. Ji ne tik išnaudoja netradicinio eksponavimo galimybes, bet ir tampa įvairių susitikimų vieta, o galerijoje esantis baras yra vienas iš traukos židinių.

ArtVilnius 2016

Ryškiausia Krokuvos meno institucija – Šiuolaikinio meno muziejus MOCAK į Vilnių atvežė garsiausių Lenkijos menininkų kolekciją. MOCAK centrui priklauso tokių žymių menininkų kaip Marinos Abramovič, Sarah Lucas, Ai Weiwei, Miroslawo Balkos, Pawelo Althamerio ar lietuvio menininko Artūro Railos darbai.

Taip pat bus galimybė išvysti mugės ypatingojo partnerio – fondo „Lewben Art Foundation“ kolekciją. Šiemet „Lewben Art Foundation“ pristatys projektą „Formuojant idėjas: skulptūros“. Bus pristatomi devyni pasaulinio garso įvairių šalių menininkai, kurių darbai buvo rodyti žinomose meno parodose, mugėse. Lankytojai galės išvysti jų sukurtas devynias skulptūras ir vieną videodarbą.

Mugėje pasirodys žinomi menininkai Vladimiras Tarasovas ir Vytenis Jankūnas iš Niujorko, Stasys Eidrigevičius, Kęstutis Svirnelis ir Z. Janin iš Varšuvos.

Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė. „Kill(ed) for Peace“

Jau tradicine tapusi skulptūrų ir instaliacijų paroda „Takas“ šiais metais pristatys 24 menininkus iš Lietuvos, Latvijos, Olandijos, Lenkijos, Danijos. Mugėje vyks ir edukacinė programa vaikams, jaunimui ir suaugusiems „Tarp kūrėjų“, ekskursijos po mugės ekspoziciją su menotyrininkais, susitikimai su menininkais. Edukacinėje programoje bus galima patikrinti dailės istorijos žinias ir dalyvauti proto mūšyje „Lietuvos dailės ir architektūros istorija“.

Menininkė Miglė Pužaitė mokys tušo liejimo, o Lina Itagaki supažindins vaikus su grafičių menu bei leis kūrybines mintis perteikti piešimu ant sienos. Beatričė Mockevičiūtė dirbtuvėse „Orlapis“ kvies stebėti pūkų judėjimą ir paišyti nuojautos žemėlapius.

Norintys iš meno mugės grįžti su savo kūrybos darbu kviečiami į Dalios Juodakytės „Spalvotos knygrišybos dirbtuves“, kuriose bus kuriamos individualios užrašų ir meninės knygutės. Justina Gražytė ir Dovilė Stasiulytė dirbtuvėse „Pagausiu, pagausiu!“ mokys, kaip pasigaminti sapnų gaudyklę, kad sapnai būtų patys originaliausi. Menininkės kvies ir į „Draugsytės apyrankės“ audimo dirbtuves. Savo kūrybiškumą mažiausieji atskleis popierinių ir tekstilinių maišelių dirbtuvėse, kuriose bus kuriami meniškiausi maišeliai.