Talentingo ir kontraversiškai vertinamo austrų dramaturgo Thomaso Bernhardo pjesę „Didvyrių aikštė“ lenkų režisierius Krystianas Lupa pastatė 2015-aisiais, spektaklis pelnė keturis prestižinius Lietuvos teatro apdovanojimus: Krystianas Lupa išrinktas geriausiu 2015 metų režisieriumi, geriausiais pagrindinių vaidmenų aktoriais tapo Eglė Gabrėnaitė ir Valentinas Masalskis, apdovanojimą už geriausias vaizdo projekcijas pelnė lenkų menininkas Łukaszas Twarkowskis.

Gegužės 3 ir 4 dienomis spektaklis bus vaidinamas „Tianjin Grand“ teatro Operos salėje. Šiame teatre yra viešėję Maskvos valstybinio Stanislavskio ir Nemirovičiaus-Dančenkos muzikinio teatro baleto trupė, Filadelfijos orkestras, diriguojamas Charles‘o Dutoit, Emersono styginių kvartetas, daug kitų žinomų meno meistrų.

Lietuvių „Didvyrių aikštei“ draugiją sudarys balandžio 30 d. Koncertų salėje kartu su Drezdeno „Staatskapelle“ skambinsiantis garsus vokiečių pianistas Rudolfas Buchbinderis, o Daugiafunkcinėje salėje gegužės 1 ir 2 d. vyks šiuolaikinio šokio spektakliai „Šiuolaikinis šokis – šokis Dievui“.

Gegužės 8 ir 9 dienomis „Didvyrių aikštė“ bus parodyta Šiaurės Kinijoje, Harbine, „Harbin Grand“ teatro Operos salėje. Gegužės 3 ir 8 dienomis po „Didvyrių aikštės“ spektaklių vyks susitikimai su žiūrovais.

Spektakliuose Kinijoje vaidins Valentinas Masalskis, Eglė Gabrėnaitė, Eglė Mikulionytė, Viktorija Kuodytė, Toma Vaškevičiūtė, Neringa Bulotaitė, Doloresa Kazragytė, Arūnas Sakalauskas, Vytautas Rumšas, Povilas Budrys. Kartu su Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktoriais į viešnagę Kinijoje vyksta ir spektaklio režisierius, vienas garsiausių šių laikų Lenkijos ir Europos teatro menininkų Krystianas Lupa.

„Didvyrių aikštę“, kurią iš vokiečių kalbos vertė Rūta Jonynaitė, Thomasas Bernhardas parašė 1988 metais. Poetiška, muzikali Bernhardo kalba, jo formos principu tapęs tiksliai dozuoto perdėjimo (sutirštinimo) menas padeda aiškiai atskleisti dabarties vaizdą, nuo kurio skaitytojui ir žiūrovui įstringa juokas gerklėje.

„Patenkame į dvasinio pasmerktumo, sunaikinto žmogiškumo sferą. Visuomenė, gyvenanti toje sferoje, yra dvasinis mutantas. Žmonės čia nesivysto – tai ypatingo apmirimo, kuris apsimetinėja gyvenimu, rūšis. Gerovė, civilizacijos kaukė leidžia tai paslėpti, sukurti brandaus humanizmo apgaulę. Tačiau tas tariamas humanizmas yra naujadaras, žmogus nuo jo miršta...“ – apie savo spektaklį kalba režisierius.

Vilniuje, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre spektaklis „Didvyrių aikštė“ bus rodomas gegužės 25 d. ir birželio 15 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)