Pakruojo dvare kiekvieną savaitgalį vartus atveria Gyvasis muziejus, kuriame visi norintys gali patirti prieš gerą amžių čia virusį veiksmą. Lankytojai realybėje gali prisiliesti prie dvaro ūkio darbų, kumečių ir dvaro Barono šeimos kasdienybės. Žiemos metu dvaras nemiega ir dalinasi šventinio dvariškių gyvenimo ypatumais.

„Šventiniu laikotarpiu pas mus dvare užverda tikras karnavalinis sūkurys. Kalėdos ir Naujieji metai – tai proga mums visiems prisiminti, ką reiškia būti vaiku ir leisti sau pagyventi pasakoje. Todėl kiekvienas dvariškis ir kumetis uoliai ruošiasi šventėms. Gaspadinės raito pyragus, kalvis kala laimės vinis ir pasagas, Žaldokas atkiša kalėdinio gėrimo statines, parfumerė renka žiemos aromatus, bitininkė saldina laukimą medumi ir šildo vaškiniais angelais. Mažieji ponaičiai ir panelytės šniukštinėja pakampėmis, mėgindami nužiūrėti gražiausius amatininkų žaisliukus ar nugvelbti iš gaspadinių cukierką. Tiesa, dvaro rūmuose galima aptikti ir vieną kitą besimėtantį stebuklingą riešutą ar pasirėdžiusių pelių karaliją. Tačiau didžiausią šventę mums kuria tai, kad galime šiais malonumais pasidalinti su kiekvienu atvykusiu“, – kalba Pakruojo dvaro Baronas.

Pabūti tikru dvariškiu ir patirti visą dieną trunkančią dvarišką pasaką bus galima kiekvieną šeštadienį nuo gruodžio 19 dienos iki sausio 9 dienos. Pramogą ar užsiėmimą čia ras ir mažas, ir paūgėjęs, ir jau visai subrendęs lankytojas.

Šventiniu periodu dvare atgis ir pasaka visai šeimai „Spragtukas“. Pagal E. T. A. Hofmano pasaką „Spragtukas ir pelių karalius“ ir Romano Dudniko scenarijų parengtas teatralizuotas nuotykis nukels į vaikystės fantazijų pasaulį. Devyniolikto amžiaus pradžioje parašytas kūrinys iki šiol vaikams žadina nuoširdžius išgyvenimus, o suaugusiems vertingus apmąstymus. Šios pasakos galia net žymųjį kompozitorių P. Čaikovskį įkvėpė parašyti muziką baletui, kuris įprasmina „Spragtuko“ istoriją daugybėje pasaulio scenų.

„Spragtuko istorija mums gerai pažįstama iš spektaklių, knygų ar animacinių filmų. Tačiau dvare „Spragtuko“ pasaka kviečia kiek kitokiam susitikimui. Pakruojo dvaro Gyvajame muziejuje nėra neliečiamų eksponatų, todėl ir „Spragtuko“ veiksmas nebus apribotas scena. Gaivindami Pakruojo dvarą norėjome, kad čia būtų galima smagiai prisiliesti prie istorijos, patiems bent dieną pabūti dvariškiais, susipažinti su dvaro kasdienybe, romantika ir aristokratiškomis paslaptimis. Tad ir „Spraguko“ pasaka pasklis po visą dvarą, įtraukdama atvykusius į veiksmą ir bent trumpam sugrąžindama į vaikystę“, – pasakoja Pakruojo dvarą atgaivinęs Giedrius Klimkevičius.

Dvaro gyventojai išduoda, kad rūmų salėse jau girdisi naujametiniams karnavalams besiruošiančių baronaičių kikenimai. Barono ristūnai treniruojasi proginiams pasirodymams, fotografas traukia iš spintos šventinius aksesuarus, o kamerinis dvaro ansamblis derina stygas šokiams. Pasak vietinių, net Tijūnas šiuo metu atlaidžiau dalina darbus ir bausmes, kurias išduoda kartas nuo karto iš tamsiojo rūsio sklindančios dejonės. Šeštadieniais atvykę svečiai su dvaro amatininkais galės pasigaminti sau šventinę puošmeną. Žaldokas su savo šeimyna vaišins ypatingu kalėdiniu gėrimu, o Gaspadinė – arbata iš Aptiekoriaus sodų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją