„Skubančiame pasaulyje menas keliauja paskui žmogų. Būtent todėl nevengiame originalių sprendimų: naujausioje ekspozicijoje sujungėme dvi menininkų kartas, o norinčius apžiūrėti parodą, kviečiame keliauti po miestą. Tikime, kad spalvų ir formų derme išsiskiriantys darbai užburs visus, neabejingus dailei, o galbūt taps impulsu ja pradėti domėtis“, - sako 25 metų jubiliejų švenčiančios galerijos vadovas Donatas Juškus.

Jo teigimu, įdomu ir tai, kad pati paroda gimė gana spontaniškai. „Idėja kilo po susitikimo su jaunosios kartos talentingu menininku R. Duda – jo darbai „užkabino“ ir sukėlė asociacijas su kitais kūrėjais – taip gimė mintis sujungti net keturių menininkų iki šiol nerodytus darbus“, - sako D.Juškus.

Paroda sudaryta iš dviejų dalių. Pirmoji skirta Vitalio Čepkausko ir Romano Dudos darbams. „Tai – skirtingų kartų autoriai, siūlantys šiuolaikišką ir žaismingą pasaulio vaizdą. Šalia jų eksponuojame dviejų Lietuvos dailės korifėjų –V. Kairiūkščio ir L. Truikio, tarp dailės klasikų užimančiųitin aukštas pozicijas, kūrybą“, - sako parodos kuratorė menotyrininkė Ramutė Rachlevičiūtė.

Pasak jos, šių autorių išskirtinumas padiktavo ir tai, kad parodoje pristatomine originalūs šių menininkų darbai, o riboto tiražo jų aukštos kokybės atspaudai, vadinamieji „Limited edition prints“. „Jų originalių kūrinių rinkoje neįsigysi, o ir muziejų ekspozicijose reikia gerai paieškoti“, - sakė R.Rachlevičiūtė. Galimybę pristatyti šiuos kūrinius suteikė Lietuvos dailės muziejus ir Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus.

Pirmą kartą viešą darbų parodą surengęs jaunosios kartos atstovas R. Duda sako laukiantis jo darbų vertinimų. „Iki šiol rengdavau tik uždaras parodas, o ši ekspozicija – pirma tokia patirtis, todėl labai laukiu atvykusių žmonių vertinimų bei kritikos“, – pripažino menininkas.

Prancūzijoje dešimtmetį gyvenęs ir kūręs dailininkas V. Čepkauskas teigia, kad jo kūriniai – tai emociniai proveržiai, būsenos fiksavimas. Menininkas sako, kad parodoje eksponuojami niekur nerodyti 1995-1996 metų kūrybos darbai, todėl „įdomu pamatyti, kaip jie bus vertinami šių dienų kontekste“.

Parodos atidaryme sulaukta ir staigmenų. Įkvėptas Lietuvos menininkų darbų, europarlamentaras Antanas Guoga nupirko net septynis L.Truikio darbų atspaudus ir paskelbė juos padovanosiąs pirmiems Lietuvos kariuomenės šauktiniams, pakviestiems į privalomąją pradinę karo tarnybą. A.Guoga šią dovaną pavadino „Lucky seven“ (laiminguoju septynetu).

Informacija apie parodos „Siurreali žaismė. Intelekto ir geometrinių ritmų triumfas“ autorius:

Vytautas Kairiūkštis (1890-1961). Tarpukariukūręs ir neeilines pozicijas Lietuvos dailės favoritų hierarchijojeužimantis V. Kairiūkštis atstovavo ne tik modernizmo, bet ir avangardo meno srovėms.

Liudas Truikys (1904-1987). Lietuvos teatro dailės pasididžiavimu vadinamas kūrėjas – parodoje pristatomi jo operos „Aida“ dekoracijų eskizai spinduliuoja tokį meninį užtaisą, kad artėja prie savarankiškų dailės kūrinių.

Vitalis Čepkauskas (g. 1964). Paveikslų, skulptūrų personalines parodas Paryžiuje ir Vilniuje surengęs menininkas yragilinęsis ir į kostiumo dizaino ir žaislų, fotomontažų sritis.

Romanas Duda (g. 1985). Per daugiau nei dešimtmetį sukūrė 160 kūrybos darbų – šį projektą pavadino „Album“. Tai – autoriaus dienoraštis, iš kurio parodai buvo atrinkti 24 kūriniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)