2014 metų užsienio programoje – garsūs Danijos, Nyderlandų, Vokietijos ir Rusijos teatro kūrėjų vardai. Iš keturių spektaklių – net trys premjeros.

„Šių metų programa – itin ambicinga ir įvairiapusė. Ivo van Hove, Kirsten Dehlholm, Stefan Kaegi – pripažinti kūrėjai ir tikri teatro novatoriai. Vienuoliktosios „Sirenos” plečia ne tik teatro suvokimą, bet ir vaidybos aikštelių geografiją. Net du festivalio spektakliai vyks neteatrinėse erdvėse, be scenos. „Rimini Protokoll“ apskritai žiūrovus kviečia iš teatro pabėgti į miestą.” – pasakojo festivalio meno direktorė Audra Žukaitytė.
Festivalio "Sirenos" spektakliai
Būtent šie dokumentinio teatro atstovai iš Vokietijos ir pradės festivalį. Berlyniečių spektakliuose veikia žmonės, tiesiogiai susiję su pasakojamomis istorijomis, o specialiai Lietuvos sostinei rengiamas „Remote Vilnius” nagrinėja miesto ir žmogaus santykį. Kūrėjai pasiūlys nepakartojamą pasivaikščiojimą po Vilnių, kurio maršrutą ir instrukcijas žiūrovai-dalyviai girdės per ausines. Projektas „Remote Vilnius” naujai atvers pažįstamo miesto gatves, kiemus, bažnyčias, mašinų stovėjimo aikšteles. Panašias keliones jau patyrė teatro žiūrovai Berlyne, Vienoje, Avinjone, Sankt Peterburge. Spektakliai – pasivaikščiojimai vyks rugsėjo 24 – spalio 5 dienomis.
Festivalio "Sirenos" spektakliai
Danų vizionieriai „Hotel Pro Forma“ leis publikai tapti tiesioginiais tragiškos meilės istorijos liudininkais. Pasitelkus garso ir šviesos efektus, choreografiją ir gyvą pianino koncertą bus pateiktos trys Vladimiro Nabokovo romano „Juokas tamsoje” versijos. Spektaklio režisierė – lietuvių publikai jau pažįstama Kirsten Dehlholm, Lietuvos nacionaliniame dramos teatre pastačiusi premjerą vaikams „Kosmosas+”. Muziką jos naujajam spektakliui kūrė garsus vokiečių kompozitorius Nilsas Frahmas, romaną scenai pritaikė „Dogmos“ kino judėjimo pradininkas scenaristas Mogensas Rukovas, dirbęs prie Thomaso Vinterbergo filmo „Šventė” ir Larso von Triero „Idiotų” scenarijaus. Šis „Sirenų” koprodiusuotas spektaklis bus rodomas Menų spaustuvėje rugsėjo 28 – 29 dienomis.
Festivalio "Sirenos" spektakliai

Lietuvoje pirmą kartą vaidins garsiausia Nyderlandų teatro kompanija „Toneelgroep Amsterdam“, vadovaujama Europos „teatro blogiuko” Ivo van Hove. Režisierius spektaklius stato pagal kino scenarijus, už nuopelnus teatro menui buvo apdovanotas Prancūzijos Menų ir Literatūros ordinu, kurį yra gavę Davidas Bowie, Bobas Dylanas, Philipas Glassas, Vaclavas Havelas. Šįkart Ivo van Hove į sceną perkėlė kontroversišką amerikiečių filosofės ir rašytojos Ayn Rand romaną „The Fountainhead”. Spektaklio temos – idėjų ir ambicijų kova, pasirinkimas tarp kūrybinės laisvės ir kompromiso, ant padorumo ribos balansuojanti meilės istorija. 

Į „Sirenas” spektaklis atkeliaus po premjeros didžiausiame Europos teatro festivalyje Avinjone. Spektaklį pamatyti bus galima du kartus Lietuvos nacionalinio dramos teatro scenoje rugsėjo 26 ir 27 dienomis.

Nepriklausoma rusų teatro trupė „Post Theatre“ rugsėjo 30 – spalio 1 d. pakvies į šešias valandas veikiantį pjesių muziejų. Į „Post Theatre“ susibūrę jaunosios kartos Maskvos ir Sankt Peterburgo režisieriai bei aktoriai sukūrė tokią teatrinę kalbą, kokia autoritarinėje Rusijoje dar nebuvo kalbėta. Trupė, kurios neremia šalies vyriausybė, ėmėsi „Shoot/Get treasure/Repeat” pjesių serijos, kurios autorius – britų dramaturgas Markas Ravenhillas, išgarsėjęs pjese „Shopping and Fucking”. „Shoot/Get treasure/Repeat” tiria, kaip tragiški 2001 m. rugsėjo 11 d. įvykiai paveikė šiuolaikinio žmogaus kasdienybę. Žiūrovai turės galimybę laisvai klaidžioti po spektaklio erdves Menų spaustuvėje ir savaip komponuoti idėjų ir vaizdų dėlionę.

„Po vasaros atostogų „Sirenų” programa yra puikiausia galimybė pasinerti į naujus kultūros įspūdžius”, – sakė festivalio direktorius Martynas Budraitis. „Šiemet “Sirenos“ kviečia ne pasyviai stebėti, bet dalyvauti ir patirti teatrą.”

Svarbi „Sirenų” dalis – lietuviška programa, kurios metu publika ir festivalio svečiai iš užsienio susipažįsta su šiandienine Lietuvos teatro panorama. Šiemet joje – lietuviškų ir tarptautinių vardų paletė: Eimuntas Nekrošius, Oskaras Koršunovas, Saara Turunen, Vidas Bareikis ir kiti.

Festivalis kvies publiką ne vien patirti spektaklius, bet ir juos aptarti festivalio klube – neformalioje erdvėje pokalbiams, susitikimams su festivalio svečiais ir kitiems renginiams. Festivalio rėmuose šiemet jau ketvirtąsyk bus rengiama edukacinė tarptautinės jaunųjų teatro kritikų konferencijos dalis. Konferencijoje lankysis garbingi svečiai – prancūzų teatrologijos įžymybė Patrice Pavis ir švedų teatro teoretikas Willmaras Sauteris.

„Sirenų” festivalis vyks rugsėjo 24 – spalio 5 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją