Sigutė Stonytė

Mano vaikystės prisiminimai ir yra susieti su šv.Velykomis. Kaime močiutė margindavo kiaušinius vašku ir mes padėdavome teplioti... O pati kulminacija būdavo margučių ridenimas ir savotiškos varžybos. Po jų, ir kieme vaikštinėjančioms vištoms tekdavo paskanauti jų pačių kiaušinių, - mes, vaikai, nelabai juos mėgome valgyti...

Dabar šeimoje marginsime kiaušinius ir senuoju būdu, su svogūnų lukštais, vašku ir naujoviškai, - su natūraliais dažais. Susėsime šeimos rate prie šventinio stalo, prisimindami ir tuos senesnius laikus, kurie neleidžia pamiršti tradicijų ir buvimo kartu.
Visus su Šv. Velykomis!

Edgaras Montvidas

Žinoma, pagrindinė tradicija būdavo margučių dažymas, o dar mano mama virdavo skanų kisielių! Margučius dažydavome irg išradingai, o vėliau juos ridendavome...

Šiuo metu repetuoju Glyndebourne‘o festivalyje (D. Britanija) „Eugenijų Oneginą“, tad Velykų proga nusprendžiau apsilankyti Velse.

Aušrinė Stundytė

Tradicija? Aišku, kad kiaušinių dažymas. Kiaušinių lukštai – niekada neapvils, rezultatas garantuotas!

Turiu mėgiamiausią Velykų žaidimą – kiaušinių biliardą: visi paeiliui, nuo pagalvės ridena po kiaušinį, jei kiaušiniu palieti kitą prieš tai nusiridenusį, susirenki savąjį ir tuos, kuriuos lietei. Pralaimi tas, kuriam nelieka nė vieno kiaušinio. O laimi, žinoma, surinkęs daugiausiai. Paskui, deja, laimėjotas visą laimikį turi suvalgyti, tai net nežinau, ar iš tikrųjų didelis džiaugsmas būti laimėtoju.
Šiemet Velykas švęsiu su draugais, tik deja, kiaušinių nedažysiu...
Aušrinė Stundytė

Kostas Smoriginas

Vaikystėje, pamenu Velykas Kaune, kur gyveno mano tėvuko mama. Ji gamindavo PASHA, - varškės desertą, pilną riešutų ir džiovintų vaisių. LABAI skanu!

Šiemet Velykas švęsime visa šeima: mano tėvukai, Dainoros mama ir visi vaikai. Šiandieną PASHA gamina mano žmona arba mama, taigi, tradicijas išlaikėme.
Kostas Smoriginas

Asmik Girgorian

Vaikystėje dažiau kiaušinius ir juos valgiau. Šiemet Velykų dieną praleisiu repetuodama (Belgijoje).

Laimonas Pautienius

Sveiki visi. Sėdžiu repeticijoje, tad tokios bus ir mano šventės – jau balandžio 25 dieną numatyta „Verterio“ premjera Diuseldorfe!
Laimonas Pautienius

Jovita Vaškevičiūtė

Pirmas į galvą ateinantis prisiminimas, - kiaušinių dažymas žolelėmis, svogūnų lukštais ir kiti „senoviniai“ būdai! Kai buvau mažytė tai man keldavo neapsakomą džiaugsmą... Tik pabudusi bėgdavau pas mamą į virtuvę ir griebdavausi marginimo! Šiandien, kai visur pilna dažų, lipdukų ir kitų priemonių, šie atsiminimai darosi dar malonesni. Senosios tradicijos.

Velykas šiemet švęsiu, galbūt kaip ir kai kurie kiti mano kolegos, deja, ne namie ir ne su šeima. Dalyvauju J. Adams operos „Doctor Atomic“ pastatyme Prancūzijoje, Strasbūre. Bet! Būtent per šventines dienas keliausiu aplankyti Paryžiaus! Manau tai bus labai linksma ir įdomi kelionė. Tiksliai žinau, kad Velykų rytą būsiu Paryžiuje, pas draugus iš Lietuvos, taigi margutį tikrai sumušiu!
Jovita Vaškevičiūtė ir Tadas Girininkas

Tadas Girininkas

Atsimenu, kad dieną prieš Velykas dažydavome kiaušinius. Pačių Velykų dieną būdavo taip, kad iš pradžių eidavome į bažnyčią, o po jos sėsdavome prie stalo, daužydavome kiaušinius. Vėliau nedužusius ridendavome.

Šiemet Velykas švęsiu su savo šeima. Dažysime kiaušinius. Turime savo tradiciją dažyti naudojant tik natūralias priemones, įvairias žoleles.
Tadas Girininkas

Lauryna Bendžiūnaitė

Iš vaikystės atsimenu Gavėnios laikotarpį be saldainių. Tokia vaikiška auka ir susilaikymu būdavo pažymėtas tas metas. Prisimenu bažnytines iškilmes Velykų rytą ir puotą klebonijoje.

Šios Velykos prasidės kaip ir visos kitos - rytu bažnyčioe, margučių daužymu namie su artimaisiais ir baigsis skrydžiu į Londoną...
Lauryna Bendžiūnaitė, A. Gintalaitės nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)