Ceremonija įvyks gruodžio 10 dieną, kai minimos premijų įsteigėjo Alfredo Nobelio mirties metinės.

"Fantazijos ir realybės, istorinių ir socialinių perspektyvų mišiniu Mo Yanas sukūrė pasaulį, kuris savo sudėtingumu primena Williamo Faulknerio ir Gabrielio Garcios Marquezo darbų pasaulius, tuo pačiu metu rasdamas išeities tašką senojoje kinų literatūroje ir žodinėje tradicijoje", - pažymi Švedijos akademija.

Mo Yanas, kurio tikrasis vardas yra Guan Moye ir kuris yra gimęs 1955-aisiais, išleido romanų, apsakymų ir esė įvairiomis temomis.

Nepaisant jo socialinės kritikos, tėvynėje jis yra laikomas vienu svarbiausių šiuolaikinių autorių, nurodė Nobelio komitetas.

Savo darbuose Mo Yanas naudojasi jaunystės patirtimi, aprašo savo gimtąją provinciją.

Stokholmo literatūriniuose sluoksniuose spėliojant laureatus šiemet vėl minėti įprasti vardai, tarp jų - kinų rašytojas Mo Yanas, japonas Haruki Murakami, kanadietė Alice Munro, JAV rašytojai Donas DeLillo ir Philipas Rothas, Nuruddinas Farahas iš Somalio ir Nawal el Saadawi iš Egipto.

Ši premija pirmą kartą paskirta 1901 metais. Iki šiol šį prestižinį prizą pelnė 180 laureatai, tarp kurių - tik 12 moterų. Praėjusiais metais juo apdovanotas Tomas Tranströmeris.

Trečiadienį ryte BNS skelbė, jog Stokholmo literatūriniuose sluoksniuose iki paskutinės akimirkos buvo karštligiškai spėliojama, kas šiemet laimės Nobelio literatūros premiją, ir nors laureatą prognozuoti tradiciškai yra sunku, kai kurie žinovai sakė, kad jau laikas apdovanoti moterį.

Tačiau buvo ir tokių, kurie sakė, kad atėjo laikas apdovanoti kokį nors amerikietį, pavyzdžiui, Doną DeLillo, Philipą Rothą ar indėnų kajovų tautybės Navarre'ą Scottą Momaday.

"Niekad nežinai ir negali nuspėti, ką galvoja Akademija", - sakė švedų dienraščio "Svenska Dagbladet" literatūros kritikė Lina Kalmteg.

Įdomūs faktai apie Nobelio literatūros premiją:

- 64 metai. Toks vidutinis šios premijos laureatų amžius.

- 2 premiją laimėję rašytojai atsisakė šios premijos: Borisas Pasternakas ir Jeanas Paulas Sartre'as.

- Nominantų į premiją pavardės paslaptyje laikomos 50 metų.

- Iš viso Nobelio premijomis jau apdovanoti 853 asmenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)