Tarp pretendenčių, kurios minimos prieš Švedijos akademijos pareiškimą šį ketvirtadienį, yra kanadiečių novelių rašytoja Alice Munro, kanadiečių poetė Anne Carson ir egiptiečių feministė, romanų rašytoja Nawal el Saadawi.

Tačiau yra tokių, kurie sako, kad atėjo laikas apdovanoti kokį nors amerikietį, pavyzdžiui, Doną DeLillo, Philipą Rothą ar indėnų kajovų tautybės Navarre'ą Scottą Momaday.

"Niekad nežinai ir negali nuspėti, ką galvoja Akademija", - sakė švedų dienraščio "Svenska Dagbladet" literatūros kritikė Lina Kalmteg.

Tik 12 iš 108 Nobelio literatūros premijų, išdalytų nuo 1901 metų, atiteko moterims.

Švedijos akademija gali bandyti taisyti šį disbalansą. Pastarąjį dešimtmetį trys laureatės buvo moterys: vokietė Herta Mueller, britė Doris Lessing ir austrė Elfriede Jelinek. Akademija tvirtina, kad svarstant pretendentus į lytį, pilietybę ir kalbą neatsižvelgiama.

"Galiu tik spėlioti, tai smagu ir neįtikėtinai įdomu", - sakė savo vardo leidyklą turinti Elisabeth Grate.

"Galima įsivaizduoti, kad ji atiteks rašytojui iš Šiaurės Amerikos, galbūt, tokiam žmogui kaip Donas DeLillo ar Philipas Rothas", - sakė ji, tačiau pridūrė, kad "būtų malonu", jei būtų apdovanota moteris.

Tuo tarpu L. Kalmteg sakė esanti gana tvirtai įsitikinusi, kad šiemet premija nebus skirta poetui, nes pernai laureatu tapo švedų poetas Tomas Transtroemeris.

"Manau, kad visuomet yra laikas (apdovanoti) moterį, laureačių moterų yra per mažai", - sakė Susanna Romanus iš leidyklos "Norstedts".

"Kadangi tiek mažai moterų laimėjo šią premiją, vyrų dominavimas tarp laureatų galėtų būti laikomas politiniu, taip pat, kaip ir tai, kad labai mažai neeuropietiškų kultūrų ir kalbų rašytojų yra laimėję šią premiją", - pridūrė Stigo Dagermano draugijos vadovas Bengtas Soederhaellis.

Ši organizacija, pavadinta vieno garsiausių Švedijos 5-ojo dešimtmečio rašytojų vardu, kasmet skiria savo pačios premiją, per pastaruosius aštuonerius metus dukart nutiko taip, kad jos laureatas po kelių mėnesių laimėjo ir Nobelio literatūros premiją. Tai buvo E. Jelinek (2004 metais) ir Jeanas-Marie Gustave’as Le Clezio (2008 metais).

Šiemet organizacija savo premiją skyrė Nawal el Saadawi. Ar ji galėtų būti ir Švedijos akademijos 2012 metų pasirinkimas?

"Tai įmanoma, tai gerai susisietų su įvykiais arabų pasaulyje, be to, ji yra moteris", - mąstė E.Grate.

Nobelio premija skiriama už visą autoriaus kūrybą. Britų rašytojui Rudyardui Kiplingui buvo vos 41, kai jis laimėjo šią premiją, o prancūzui Albert'ui Camus - 44-eri. Jie yra vieni jauniausių šios premijos laureatų.

Jeigu "laureatas būtų jaunesnis nei 40-ies, tai būtų stulbinama", sakė E. Grate.

Panašiai galvoja ir L. Kalmteg. "Labai mažai tikėtina, kad ji atiteks maždaug 40 metų žmogui. Kad įsitvirtintum, reikia laiko", - sakė ji ir pridūrė: "Spėliojant iškyla (jaunų rašytojų) vardai, tokie kaip Nina Bouraoui, bet ji truputį per jauna".

Lažybų svetainių favoritų sąrašų viršūnėse minimas Kinijos rašytojas Mo Yanas ir japonas Haruki Murakami, tačiau šie vardai nekelia didelio jaudulio ekspertams.

"Murakami - vienas iš tų, kurie (galiausiai) pelnys Nobelio premiją. Tai būtų miela ..., bet jeigu norite pagerbti žmogų, kuris pakreipė rašymą nauja kryptimi, mieliau premijos laimėtoju matyčiau (somalietį) Nuruddiną Farahą", - sakė B.Soederhaellis.

Švedijos akademijos kasmetiniai Nobelio premijai nominuotų asmenų sąrašai ir diskusijos dėl jos skyrimo laikomos paslaptyje 50 metų po laureatų paskelbimo.

Nobelio komitetas tradiciškai stengiasi neatskleisti savo diskusijų - jo nariai viešumoje skaito knygas netikrais viršeliais, o autoriams yra parinkę kodinius vardus.