Ekspozicijoje vyrauja trečią bei ketvirtą dešimtį einančių japonų keramikų kūriniai, bus galima pamatyti ir vyresniosios kartos atstovų, pripažintų senųjų amatų meistrų darbus. Visus parodos autorius vienija tai, kad jų darbai atlikti tradicinėmis keramikos technikomis, tik meninės koncepcijos labai skirtingos.

Japonų keramikai - daugiau kaip dešimt tūkstančių metų. Jos raidai įtakos turėjo kitų šalių, visų pirma Kinijos (Huanuno provincija) ir Korėjos tradicijos.

Keramikos raidai, ypač indų gamybai, didelę įtaką darė arbatos ceremonija. Jai gaminami specialūs puodeliai, arbatinukai ir gėlių vazos. Teigiama, kad visi japonų valgomieji indai kilo iš arbatos ceremonijos indų. Bėgant laikui, radosi naujos formos, nauji glazūrų deriniai, nauji ornamentai.

Šiuolaikinėje japonų keramikoje atsirado daug individualių išraiškos formų. Kūrėjai, remdamiesi tradicija, ieško harmonijos tarp estetikos ir funkcionalumo. Naujosios kartos keramikai domisi pasaulinėmis keramikos bei vaizduojamųjų menų raidos tendencijomis ir pritaiko pažangias naujoves Japonijoje. Taip radosi eklektiškas stilius, vienijantis tradicinę japonų puodininkystę su Vakarų estetika.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją