Autorė pristato drobių ciklą su minimaliais, bet iškalbingais siužetais: iš čiaupo tekančiu arba iš vonios ištekančiu vandeniu, baltomis vonios kriauklėmis ir pan. Kita ekspozicijos dalis – didelės spalvotos nuotraukos su žmogumi arba autoportretinėmis kūno detalėmis vonios vandenyje.

"Kai tapau, manyje viskas nutyla, po to kažkas išnyra ir skaudžiai, aiškiai, konkrečiai pradedu girdėti aplink save garsus - girdžiu, bet išoriškai nereaguoju; viduje kaip karuselėje slenka minčių nuošliaužos, o aš kažką meditatyviai įdedu, patalpinu į kūrinį - dažniausiai tai, kas man net nepriklauso“, - sako jaunoji dailininkė K. Dineikaitė.

Menotyrinininkė Ramutė Rachlevičiūtė rašo, kad autorė mėgsta vienatvę, bet tai nėra nusivylimas gyvenimu ar aplinkiniais, tiesiog jai nerūpi žmones saistantys bendrystės dėsniai – būtent vonioje jos intravertiška natūra gali saugiai tenkintis nevaržomu moters gyvenimu.

"Būtent čia ateini, nusiprausi, nusiplauni, apsiplauni rankas, kojas, veidą“, - sako dailininkė K. Dineikaitė. Bet menotyrininkė priduria, kad dailininkę vilioja, masina gelmiškos būties nuojauta, ji intuityviai jaučia, jog tai - ne tik fizinis apsivalymas.

Rašydamas apie K.Dineikaitės septynių darbų ciklą „Tuščia“, dr. Gintaras Beresnevičius pastebi: „Tuštuma yra tai, iš ko tveriamas pasaulis, iš ko plaukia kančia, tuštuma yra talpiausias erdvės atvejis. Gyvenimo tuštumas? Tačiau tai galingas tuštumas, kupinas potencijų, žiauriai skausmingas kaip operacinė“.

Dailės kritikė R. Rachlevičiūtė sako: „Vonia – tai ne tik buitinis rezervuaras, kurio įlinkiai ir išlinkiai tokie artimi organiškai formai. Moters kūno formai. Tai egzistencinė arena, kurioje vyksta Eros ir Thanatos jausmų grumtis, ir kultūrinės aliuzijos - daugybė besimaudančių moterų nuo Zuzanos iki Ofelijos“.

Fotografijose K. Dineikaitė dažnai fiksuoja savo kūno detales, bet, anot R. Rachlevičiūtės, dailininkė įamžina ne save, o savo atspindį veidrodyje, ji nesivargina būti nei gražesnė, nei išmintingesnė, be pozavimo ir teatrališkos režisūros ji ieško savasties, bebaimiškai šnekučiuodamasi su gelme; nuotraukose vonia prisipildė, joje atsirado moteris, vanduo ir raudona gėlelė - menininkės vaizdiniai realūs ir kartu tarsi sapnai atviromis akimis.

K. Dineikaitės paroda „Vašingtono aikštės galerijoje“ veiks iki lapkričio 17 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją