Parodoje vyrauja trečią bei ketvirtą dešimtį einančių japonų keramikų kūriniai, bus galima pamatyti ir vyresniosios kartos atstovų, pripažintų senųjų amatų meistrų darbus.

Visus parodos dalyvius vienija naudojamos tradicinės puodininkystės išraiškos priemonės. Visi darbai atlikti tradicinėmis keramikos technikomis, tačiau autorių meninės koncepcijos labai skirtingos.

Japonų keramikai - daugiau kaip dešimt tūkstančių metų. Jos raidai įtakos turėjo kitų šalių, visų pirma Kinijos (Huanuno provincija) ir Korėjos tradicijos.

Keramikos raida, ypač indų gamyba, glaudžiai susijusi su dvasine kultūra, didelę įtaką tradicinei japonų keramikai turėjo arbatos ceremonija. Jai gaminami specialūs puodeliai, arbatinukai ir gėlių vazos. Teigiama, kad visi japonų valgomieji indai kilo iš arbatos ceremonijos indų. Bėgant laikui, radosi naujos formos, nauji glazūrų deriniai, nauji ornamentai.

Maždaug iki 1960-ųjų keramikai dažniausiai naudojosi tradicinėmis degimo krosnimis nobori-gama. Tokias krosnis statydavo iš šamotinio molio ir kūrendavo pušinėmis malkomis.

Ilgai 1245 laipsnių temperatūroje degant molį ir glazūruojant galima gauti visiškai nenuspėjamą estetinį vaizdą. Deginių paviršius po tokio apdirbimo vadinamas kešiki (kraštovaizdis). Tai vienas įspūdingiausių japonų keramikos bruožų. Dabar tą patį rezultatą galima gauti ir naujomis krosnimis, tik degimo procesas yra kur kas paprastesnis ir labiau prognozuojamas.

Šiuolaikinę japonų keramiką sudaro daug individualių išraiškos formų. Jų kūrėjai, remdamiesi tradicija, ieško harmonijos tarp estetikos ir funkcionalumo. Naujosios kartos keramikai domisi pasaulinėmis keramikos bei vaizduojamųjų menų raidos tendencijomis ir pritaiko pažangias naujoves Japonijoje. Taip radosi eklektiškas stilius, vienijantis tradicinę japonų puodininkystę su Vakarų estetika.

Žvelgiant užsieniečio akimis, visa Japonijos keramikų produkcija atrodo "japoniška". Bet pačioje Japonijoje yra nustatyti tam tikri standartai, kurie apibrėžia, ką laikyti tradicine japonų keramika. Japonijoje dar liko regionų, kuriuose keramika yra pagrindinis gyventojų užsiėmimas nuo Muromačio ir Kamakuros laikų.

Paroda "Japonijos tradicinė keramika" Kaune surengta padedant Japonijos fondui ir Japonijos ambasadai Lietuvoje, ji veiks nuo lapkričio 11 iki 28 dienos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją