Koncerto idėja „M.K.Čiurlionis kitaip“ kilo berengiant druskininkiečio muzikanto Lino Bankausko autorinį koncertą 2010 metų pavasarį. Repeticijos vyko Druskininkų M. K. Čiurlionio memorialinio muziejaus patalpose ir kaip „duoklę“ tiems namams buvo nuspręsta atlikti vieną iš M. K. Čiurlionio miniatiūrų – preliudą F/amoll. Rengėjų manymu ir sprendžiant iš žiūrovų, autoritetingų svečių reakcijos, premjera pavyko. Tad muzikantai nusprendė sudaryti ir paruošti pilną, valandos M. K. Čiurlionio miniatiūrų programą „kitaip“, t. y. Čiurlionio temas groti džiazo stiliuje jas praplečiant improvizacijomis.

Pasak pačių atlikėjų, M.K.Čiurlionio preliudų, ir styginių kvarteto temos, jų citatos, yra palankios plėtoti jas improvizuojant, kaip kad tai yra daroma džiazo standartų tradiciniame atlikime. Jeigu ieškotume daugiau, kad ir tolimesnių, lietuvių didžiojo kompozitoriaus sąsajų su džiazu, tai XX-as, o juolab XXI-as amžius- eklektikos amžius mene, o iš klasikinės, bei afroamerikiečių etnografinės muzikos eklektikos, kitame, „naująjame žemyne“ (JAV), kaip tik M.K.Čiurlionio gyvenimo metais (XIX-o a. paskutinis ketvirtis- pirmo ragtime‘o atsiradimas!), užgimdinėjo džiazas ir jo epocha. Tad šis koncertas/ai būtų savotiška tiek džiazo epochos gimimo, tiek M.K. Čiurlionio kūrybos reministencija amžiui prabėgus.

Koncerto programoje septynių M.K.Čiurlionio preliudų aranžuotės, tarp jų ir iš Druskininkų kūrybos periodo, styginių kvarteto temų ir ekspromto citatos aranžuotės. Viso 9-ios pjesės. Kiekvienos pjesės pradžioje bus skaitomos trumpos jų anotacijos.

Druskininkų džiazo kvartete gros: Linas Bankauskas - aranžuotojas ir gitaristas; Tomas Čiukauskas - pagrindinis solistas- tenorinis saksofonas; Ričardas Meškerys - bosinė gitara; Valdas Meškerys - būgnai;
Ypatingas svečias - Briuselio Karališkosios Konservatorijos bakalauras - Lukas Zinkevičius - gitara.

Projektą „Pietų muzika gyvai“ kiekvieną vasaros darbo dieną jau antrus metus rengė Vilniaus mokytojų namai. Šiemet buvo surengta per 60 pasirodymų, kuriuose pasirodė daugiau kaip keli šimtai atlikėjų, atliekantys įvairaus žanro muziką. Organizatoriai buvo neabejingi ir pasaulio įvykiams – liepos 25-ąją surengė koncertą skaudiems Norvegijos įvykiams atminti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją