Šiai mugei Institutas pateikia 20 visiškai naujų leidinių, dar 20 yra išleista per paskutinį pusmetį. LLTI parengė 10-ies renginių programą. Instituto kvietimu į mugę atvyksta svečių komanda iš Čekijos, skaitytojams pristatysianti dvi Lietuvai ypač svarbias lituanistines knygas.

Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto renginiai Vilniaus knygų mugėje prasidės dviejų solidžių leidinių sutiktuvėmis. Vasario 18 d. 17 val. Forume skaitytojams bus pristatytas Sapiegų bibliotekos katalogas (sud. Aušra Rinkūnaitė) ir J.A. Proišhofo Akademijos laurais žydintis Jogailos ir Batoro Vilniaus Universitetas (vertėjas Evaldas Grigonis). Pastarasis leidinys yra 1707 metais Vilniaus universitete J.A. Proišhofo parengtas istorijos mokslo darbas, laikomas pirmąja žinoma Vilniaus universiteto istorija.

Apie religinį tapatumą, apie Sovijaus, įvedusio baltų kraštuose mirusiųjų deginimo paprotį, sakmės reikšmę ir naują šio mito interpretaciją bus kalbama Iljos Lemeškino (Prahos Karlo universitetas, Čekija) monografijos Sovijaus sakmė ir 1262 metų chronografas (pagal Archyvinį, Varšuvos, Vilniaus ir I.J. Zabelino nuorašus) pristatyme (vasario 19 d. 15 val. Forume).

Asmeninės ir kultūrinės tapatybės sankirtas ryškins pirmąkart spausdinami žymaus mūsų visuomenės veikėjo, Nepriklausomybės akto signataro Jono Basanavičiaus žmonos Gabrielos Eleonoros Mol-Basanavičienės dienoraštis ir laiškai. Juos spaudai parengė ir knygų mugėje pristatys specialiai iš Čekijos, Brno universiteto atvyksiantis literatūrologas Vaidas Šėferis (vasario 19 d. 17 val. Forume).

Turbūt vienas laukiamiausių – tiek skaitytojų, tiek knygų autorių ir leidėjų – Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto renginių Vilniaus knygų mugėje – kūrybiškiausio 2009 metų knygų dvyliktuko aptarimas ir laureato paskelbimas, kuris vyks vasario 20 d. 11 val. Rašytojų kampe. Iš vasario 4 d. išrinkto dvyliktuko instituto literatūrologų vertinimo komisija prieš pat Knygų mugę išrinks kūrybiškiausią 2009 metų knygą, kurios autorius bus apdovanotas Vileišių rūmuose minint Kovo 11-ąją.
Iš karto po kūrybiškiausios knygos laureato paskelbimo, 11.30 Rašytojų kampe, Instituto literatūrologai kvies į jų drauge su kitų Baltijos šalių mokslininkais anglų kalba sudarytos enciklopedijos „300 Baltic writers: Estonia, Latvia, Lithuania“ pristatymą. Šis leidinys 2009 m. rudenį buvo pristatytas prestižinėje Frankfurto knygų mugėje.

Nekasdienių pasimatymų dieną vainikuos aktuali diskusija „Ar sovietmečio klasikai šiandien paskaitomi?“ (16 val. Forume) ir Rolando Kazlo spektaklis pagal Vlado Šimkaus eiles. Šiuo renginiu Institutas pristatys naują seriją Gyvoji poezija ir pirmąjį jos leidinį – V. Šimkaus poezijos rinktinę „Po žeme ir dangum“ (18 val. 5.1. salėje).

Paskutiniąją Vilniaus knygų mugės dieną, Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas kvies į knygos „Lietuvių užkalbėjimai: gydymo formulės=Lithuanian verbal healing charms“ ir kitų naujausių tautosakos leidinių pristatymą (vasario 21 d. 11 val. Forume).

Taip pat bus pristatoma Jokūbo Voraginiečio „Aukso legenda“ (1–2 tomai) – tai viduramžiais itin populiarių istorijų apie šventųjų gyvenimus rinkinys (vasario 21 d. 12 val. naujoje 5.5 salėje).

Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto renginius 11-ojoje Vilniaus knygų mugėje užbaigs renginys „Renesanso dvarų knygos ir jų keliai į Lietuvą: Luko Gurnickio Lenkų dvariškis, ir Kazimiero Jono Vaišnoravičiaus, Kelionė po Europą su jaunuoju kunigaikščiu Ostrogiškiu: 1667–1669 metų dienoraštis (serija Ištakos)“, kuris vyks vasario 21 d. 13 val. Forume.

Visas Vilniaus knygų mugės dienas Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas skaitytojų, kaip ir kiekvienais metais, lauks savo stende trečiojoje salėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją