Kontraversiškas kinas

Savaitę pradėjo filmas „Admirolas“ apie kontraversiškai vertinamą Aleksandrą Kolčaką. Tikrų įvykių įkvėpta karinė drama sklaido 1916 - 1920 m. istorijos puslapius, kuomet revoliucijų ir pilietinio karo pragare subyra galingoji Rusijos imperija. Žiūrovų simpatijomis apdovanotas filmas papiktino istorikus ir kritikus, nes scenarijaus autoriai nutylėjo didvyrio Kolčiako istorines nuodėmes ir pagrindinį dėmesį investavo į fantazijomis paįvairintą didingos meilės istoriją.

Pagrindinius vaidmenis filme atlieka aktoriai Konstantinas Chabenskis ir Jelizaveta Bojarskaja, kurie pažįstami iš "Likimo ironijos“ tęsinio, kuris tapo sėkmingiausiu visų laikų rusų kino kūriniu. Filmas „Admirolas“ gėdingai aplenkė sostinės kino teatrus, tačiau sugrįžta į Druskininkus.

Trečiadienį pamatysime šiais metais auksinę Kanų kino festivalio palmės šakelę nuskynusio austrų režisieriaus Michaelio Hanekes filmą „Pakvaišę žaidimai“. Tai psichologinės siaubo dramos "Smagūs žaidimėliai", kuria prieš dvylika metų jis šokiravo Kanų publiką bei kritikus, amerikietiškoji versija.

Lietuvoje šviežiai priimto nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymo fone itin aktualiai skambantis filmas ngailestingai atskleidžiantis blogio prigimtį, primena, jog masiniu reiškiniu tapęs smurto puoselėjimas negrįžtamai žaloja žmogaus psichologiją.

Gyvenimo poezija ir proza

Penktadienį aktorius Rolandas Kazlas monospektaklyje „Geležis ir sidabras“ pagal Vlado Šimkaus eiles mokys publiką prisijaukinti poeziją. Tai stulbinančiai atviras ir jaudinantis pokalbis su žiūrovais apie pasirinkimą. Ir kartu – kvietimas pilkoje kasdienybėje ieškoti ir atrasti paslaptingą šviesą, kovoti už retas sidabrines minutes.

Turbūt kaip daugelis, R. Kazlas manė nemėgstąs poezijos: „Pirmenybę teikdavau prozai, filosofams, dramaturgams, o į poetus ir eiles žvelgdavau nepatikliai. Tačiau iš tiesų laukiau ir ieškojau sau artimos poezijos. Jos turbūt reikia ieškoti kaip Meilės, kaip mylimosios, o poeto – kaip sielos brolio. Tokio pat ir sykiu kitokio savęs: jautresnio, atviresnio, subtilesnio, mylinčio ir keistai švytinčio. Atradęs Vlado Šimkaus poeziją, atradau tai, ko laukiau ir slapta ilgėjausi“.

Kaip ir poeto leksikoje, spektaklyje juntama „rupi detalė“, daiktiškumas, priešnuodis jiems - ironija ir universali potekstė. Dar niekada poezija nebuvo tokia teatrališka. 

Šeštadienį moterys galės grožėtis be darbo likusių vyrukų, kuriuos alaus „bambalys“ padrąsina tapti „Striptizo ereliais“ istorija, kurią lietuviškoms realijoms adaptavo tautinės literatūros „erelis“ Sigitas Parulskis. O sekmadienį žiūrovų laukia susitikimas su didžiausiu visų laikų „ereliu“ - Kazanova.

Tačiau šį moterų širdžių ėdiką pamatysime netradiciniame – pasenusio, tačiau meilės filosofiją išgryninusio vyro amplua. Kažin, ar gal kas geriau suvaidinti šį Kazanovos vaidmenį už Lietuvos teatro ir kino legendą Regimantą Adomaitį.

Aktorius yra pasakęs, kad šis spektaklis panašus į telefonų knygą, kurioje surinktos ir sulipdytos įvairios Kazanovos gyvenimo nuotrupos. Tikroji drama scenoje įvyksta pasirodžius antrajam veikėjui - jaunai tarnaitei, kurią vaidina „Auksiniu scenos kryžiumi“ šiemet apdovanota aktorė Aurelija Tamulyė.

Muzkinės staigmenos

Vakarinė festivalio programa kvies į grupių „InCulto“ su Jurgiu Didžiuliu bei „Skamp“ su Erica Jennings priešakyje koncertus. Abi grupės gyvuoja eilę metų, yra pelniusios aibę apdovanojimų ir iki šiol priklauso populiariausiųjų penketukui.

Šios grupės į Lietuvos muzikinį pasaulį įnešė gaivų skirtingų kultūrų bei stilių mišinį, kuriuo su didžiuliu malonumu mėgaujasi klausytojai. 

Ateinančią savaitę muzikos mylėtojų laukia dar dvi staigmenos. Trečiadienį Rusų dramos teatro spektaklyje „Kabaretas Buchenvaldas“ per romansus bei įvairių tautybių gyvai atliekamas dainas skleisis moters siela. Kameriniame spektaklyje kabareto dainininkę ir spalvingą jos gyvenimo istoriją pasakoja temperamentinga kaukazietiško kraujo aktorė Inga Maškarina, už šį vaidmenį nominuota „Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimui. Ketvirtadienį laukia lengva rimtosios muzikos injekcija – šmaikšti „Faustina“, susidedanti iš populiariausių Ch. Gounod, A. Boito, G. Puccini, H. Berlioz, G. Verdi operų arijų.

Ši opera sužavės ne tik aksominių balsų, bet ir aktorinio įtaigumo gerbėjus, nes jame pamatysime Kauno muzikinio teatro solistę Sabiną Martinaitytę bei jaunuosius jos kolegas Liudą Mikalauską bei Egidjų Bavikiną, pažįstamus iš populiaraus televzijos projekto „Triumfo arka“. 

Rugpjūčio 18 d. taip pat pamatysime ne keturiomis „Sidabrinėmis gervėmis“ apdovanotą meninį – dkumentinį filmą „Vabzdžių dresuotojas“ apie Lietuvoje kūrybos kelią pradėjusį lėlinės animacijos meistrą Vladislavą Starevičių, vadintą “Europos Disnėjumi“.

Originaliame filme susipina vaidybinis, animacinis ir dokumentinis kinas, o pagrindinį vaidmenį atlieka aktorius Gediminas Girdvainis. Po filmo žiūrovai turės progą susitikti su jo kūrėjais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją