Lankytojai, kaip rašoma Mokytojų namų pranešime spaudai, galės įsigyti įvairiausių sodinukų, dekoratyvinių ir retųjų augalų, gėlių daigų ir rudens derliaus gėrybių.

Mokslininkas Algirdas Amšiejus prisipažįsta, jog negalįs neatvažiuoti į „Sodo kraitę“. Jis čia – nuo pat pirmosios, organizuotos prieš 15 metų. Šiemet Algirdas nustebins lankytojus nauja obelų veisle. Svarbu ne tik skanūs jo išauginti obuoliai, bet ir tai, kad ši veislė atspari ligoms, jos nepuola jokie kenkėjai, tinkama auginti ir paprastuose, ir ekologiškuose ūkiuose.

Gedimino Cijūnaičio ekspozicijoje rasite ne tik didelį asortimentą sodinukų, bet ir rudens derliaus gėrybių: per 4 rūšių kriaušių, trijų rūšių slyvų, aviečių ir gervuogių. Šios uogos labai vertingos, nes turi 5 rūšių rūgščių, kurios iš žmogaus organizmo išvalo kenksmingus metalus.

Romualdas Vrublevskis kasmet stebina kamieniniais augalais. Tai dekoratyvu ir praktiška. Jo išauginti serbentai, agrastai, derantys ant krūmo, dar atsparūs ir miltligei. „Sodo kraitėje“ dar viena naujovė - turkiškas lazdynas.

Broniaus Gaigalo soduose auga per 150 veislų vynuogių. Šiais metais ūkininkui pavyko išrasti naują veislę bei suburti vynuogių augintojų asociaciją. Gėlininkai iš Mažeikių Lidija ir Algirdas Sarakauskai savo „plantacijoje“ augina per 800 veislių tulpių. Nemažą dalį tulpių svogūnėlių galima bus įsigyti ir šventėje.

Ateiti į „Sodo kraitę“ pravartu ne tik todėl, kad čia žinai sodininko pavardę, čia gauni surašytus augalų pavadinimus, rekomendacijas, kaip juos auginti, taipogi ir papriekaištauti sodininkui, jeigu nusipirktas pas jį augalas neatitiko pirkėjo lūkesčių.

Mugės metu vyksiančioje kultūrinėje programoje penktadienį, spalio 3 d. 12 val Svetainėje bus apdovanoti Vilniaus m. teritorijų tvarkymo „Žydintis Vilnius 2008” ir Vilniaus apskrities tvarkingos ir gražios aplinkos apžiūrų – konkursų nugalėtojų apdovanojimas.

Mokslininkė Alicija Stankevičienė ruošia mini ekspoziciją “Stambiauogės spanguolės“. Gamtos mokslų daktarė Marcelė Ryliškienė patars, kaip apsaugoti sodo augalus nuo amarų ir kitų kenkėjų. Kaip įdomiai paruošti atsargas žiemai, konsultuos Vilniaus pedagoginio universiteto technologinio ugdymo katedros studentai ir dėstytojai. Lankytojai galės paragauti vegetariškų valgių, sužinoti jų gamybos subtilybes.

„Sodo kraitės“ lauko ekrane stebėsime gražiausiai sutvarkytas Vilniaus ir Vilniaus apskrities sodybų aplinkas. Kiemelyje veiks keistai išaugusių daržovių paroda.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją