Renginio organizatoriai klausytojams šiemet žada nešykštėti ir tradicinių festivalio elementų, ir staigmenų bei naujienų. „Tai, kad festivalis plečiasi tiek koncertine, tiek atlikėjų prasme, rodo, kad jis tampa ryškiu reiškiniu Lietuvos kultūriniame gyvenime. Mes, organizatoriai, stengiamės kiekvienais metais savo klausytojams pažerti vieną kitą naujieną, tačiau išlaikome ir tradicijas, atvedusias festivalį į šeštuosius jo gyvavimo metus”, - pranešime spaudai sako festivalio vadovas Juozas Žitkauskas.

Įvairiatautis festivalio dalyvių būrys šiemet pasipildys naujais vardais: pirmą kartą festivalyje dalyvaus dainuojamosios poezijos atlikėjai iš Lenkijos bei Islandijos. Pastarosios šalies atstovas Kristján Kristjánsson (KK) —daugybės apdovanojimų laureatas, grojęs su legendiniais muzikantais Eltonu Johnu, Ericu Claptonu, Bo Diddley.

Dainuojamosios poezijos festivalyje dalyvaus ir šio žanro atlikėjai iš Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Airijos, Prancūzijos, Danijos, Italijos, Rusijos bei Latvijos.

Koncertuose skambės ir populiariausių Lietuvos bardų — festivalio meno vadovo Gedimino Storpirščio, Sauliaus Bareikio, Olego Ditkovskio, Giedriaus Arbačiausko, Vytauto V.Landsbergio, Domanto Razausko, grupės „Stipriai kitaip“ ir kitų — muzika.

Dainuojamosios poezijos scenoje pasirodys ne tik garsiausi atlikėjai. Iki spalio 1-osios bardų muzikos atlikėjai kviečiami registruotis kūrybinėms dirbtuvėms. Patobulinti savo muzikinius sugebėjimus dirbtuvių dalyviams padės lietuvių kompozitorius ir atlikėjas Alvydas Jegelevičius bei svečias iš Škotijos, praeitų metų festivalio dalyvis Steve Dowling. Dirbtuvių dalyviai kartu su garsiausiais bardais pasirodys baigiamajame festivalio koncerte.

Bardų dainoms neabejingi žmonės kviečiami registruotis ir „Naktinėjimams“. Tai — tradiciniai vėlyvieji savaitgalio koncertai, kuriuose koncertuos į didžiąją sceną dar tik besiskinantys kelią dainuojamosios poezijos atlikėjai.

Viena didžiausių šių metų festivalio staigmenų — teminis koncertas. Pernai surengtas geriausių bardų dainų vakaras sulaukė didžiulio klausytojų susidomėjimo. Šiemet organizatoriai pakvies į dainuojančių kompozitorių vakarą. Koncerte dalyvaus kompozitoriai Laimis Vilkončius, Alvydas Jegelevičius, Andrius Kulikauskas, Romas Lileikis, Arnoldas Jeleniauskas. Be šių kompozitorių, jų dainas atliks Aidas Giniotis, Agnė Vilkončiūtė ir kiti atlikėjai.

Lietuvos bardų ir festivalio svečių dainuojamoji poezija skambės dar daugiau miestų ir miestelių. Festivalio traukinys startuos Varėnoje, Skapiškyje, Plungėje, stabtelės Alytuje ir Šiauliuose, vėliau užsuks į Palangą, Marijampolę ir Kauną. Vilniečiai susitikti su bardais galės ne tik tradicinėse festivalio erdvėse — Šv.Kotrynos bažnyčioje bei Vilniaus mokytojų namuose, bet ir planetariume.

Mažesni koncertai taip pat vyks Vilniuje įsikūrusiame „Milk bare”.

Jau tradicija tapę bardų koncertai už Lietuvos sienų šįkart bus surengti dar daugiau vietų. Koncertai pasieks ne tik Rygą bei Liepoją (Latvija), bet ir Punską — ryškiausią lietuvių kultūros židinį Lenkijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją