Kas mes esame?

Keturis praėjusius metus festivalis pasiūlydavo vieną temą – nuo socialinio teatro iki amžinojo vardiklio ieškojimo, jungiančią visus pasirodymus. Šiais metais sąmoningai buvo stengtasi neapriboti spektaklių tema žanru ar erdve, tačiau peržvelgus, kokie spektakliai bus parodyti užsienio programoje, išryškėjo bendra tema.

„Perfrazuojant W. Shakespeare‘o „Hamleto“ frazę „kas tu esi?“, adresuotą tamsioje naktyje pasirodžiusiai šmėklai, galime pasakyti, kad penktosios „Sirenos“ klausia, kas mes esame? Koks mūsų santykis su dabarties laiku, kokius sapnus sapnuojame, kokias dainas dainuojame ir kur nuves pasaulį tas aklas keršto troškimas, ar egzistuoja žmogaus sąmonėje nuodėmės sąvoka, jeigu taip – kokios tos septynios mirtinos nuodėmės“, - festivalio temą išplėtojo „Sirenų“ meno vadovė Audra Žukaitytė.

Sugrįžta „The Tiger Lillies“

Šių metų „Sirenų“ šventę pradės provokatorės „Tigrinės lelijos“ – britų trupė „The Tiger Lillies“, pernai spėjusi nustebinti ir sužavėti lietuvių publiką netikėta Anderseno pasakos „Mergaitė su degtukais“ versija suaugusiems.

Šiemet seniausioje iš Vilniuje veikiančių, Rusų dramos teatro scenoje vėl skambės Martyno Jacqueso falcetas koncerte (rugsėjo 14 d.) ir naujame spektaklyje „Septynios mirtinos nuodėmės“ (rugsėjo 15, 16 d.).

Spalio pradžioje sugaus sunkioji „Sirenų‘2008“ artilerija. Vokiečių viduriniosios kartos režisūros žvaigždė, vieno reikšmingiausių Vokietijos teatrų, Berlyno Deutsches Theater vadovas Michaelis Thalheimeris pristatys spektaklį pagal vienintelę išlikusią graikišką trilogiją, Aischilo „Orestėją“ (spalio 1,2 d. Nacionaliniame dramos teatre).

Dar toliau, ieškodamas bene dažniausiai interpretuojamo klasikinio dramaturgijos teksto esmės, eina garsusis rusų choreografas ir režisierius Saša Pepeliajevas, estų teatre „Von Krahl“ pastatęs Viljamo Šekspyro „Hamleto“ mono versiją.

„Von Krahl“ teatro pažiba Juhanas Ulfsakas - vienintelis aktorius scenoje, vaidinantis daugybę tarpusavy bendraujančių Hamletų. Pasitelkęs šiuolaikines technologijas šis „Hamletas“ žvelgia į šiandienos žmogų, tapusį savo paties susikurtų gyvenimo ir elgesio modelių belaisviu. Šekspyro teksto panaudota nedaug, tačiau žymusis Hamleto monologas kartojamas ir pristatomas daugeliu įvairių būdų. (Spalio 3, 4 d. Menų spaustuvėje).

Norvegų trupės „POS Theatre Company" spektaklis-koncertas „Ateik“ skirtas švedų aktoriaus Allano Edwallio, skandinavų mylimo poeto ir muzikanto atminimui. Edwallis vaidino daugelyje Ingmaro Bergmano spektaklių ir filmų, taip pat paskutiniajame, Gotlande filmuotame Andrejaus Tarkovskio filme „Aukojimas“.

Spektaklyje, sukurtame iš Edwallio muzikos ir tekstų, vaidina vienas geriausių Oslo Nacionalinio teatro aktorių Øystein Røger - pagrindinis Norvegijoje režisuotų Oskaro Koršunovo spektaklių aktorius. (Spalio 7, 8 d. Menų spaustuvėje).

Dokumentinio kino ir teatro sąsajas kurianti ir tyrinėjanti belgų trupė „Berlin“ su „kinematografiniu spektakliu“ „Bonanza“ apie mažiausią Kolorado valstijos miestelį ir italų teatro „Orthographe“ spektaklis optiniam kambariui „Bandymai skristi“, neriantis į sapno vaizdus, turėtų sudominti tuos, kam vis dar įdomu kelti klausimus‚ kas yra ir kas gali būti teatras. (Rugsėjo 21-22, 29-30 d.)

Lietuvių programoje – ryškiausi metų darbai

Šiais metais lietuviška programa atskiriama nuo užsienio, kad į festivalį atvykstantiems svečiams būtų patogiau matyti lietuvių kūrėjų darbus. „Norėjosi skirti dėmesį lietuviškai programai, organizuoti diskusijas su užsienio svečiais, leisti mūsų kūrėjams pajusti tam tikrą žvilgsnį iš šono į savo kūrybą“, - pasakojo festivalio direktorius Martynas Budraitis.

Lietuvių programoje, pasak jos koordinatorės Aušros Simanavičiūtės, vėl stengiamasi parodyti ryškiausius, geriausius ir stipriausius darbus.

Kaip ir kasmet, „Sirenos“ pristatys įdomiausius praėjusio sezono lietuviškus spektaklius: „Patriotus“ (rež. J. Vaitkus), „Politiką“ (A. Jankavičius), „Raiši žirgai nešuoliuoja“ (I. Jonynas), „Uždarą vakarą“ (D. Gavenonis, J. Paulėkaitė), „Eglė žalčių karalienę“ (V. Mazūras). Taip pat įvyks uždara Oskaro Koršunovo režisuoto spektaklio „Hamletas“ peržiūra, skirta festivalio svečiams.

Teatro klubas šiais metais vyks „Menų spaustuvėje“, taip pat organizuojamas seminaras jauniems meno kritikams.

Savivaldybė skyrė 190 tūkst. Lt

Festivalio direktorius pasidžiaugė, kad šiemet „Sirenos" gavo šiek tiek didesnį finansavimą iš Vilniaus savivaldybės. „Pernai buvo 150 tūkst., šiemet mes gavome 190 tūkst. Lt. Iš vienos pusės tai – ženklus padidėjimas, iš kitos – įvertinus naują ekonomikos situaciją, šiek tiek kuklesnis atrodo. Bet kokio atveju, džiugus dalykas“, - kalbėjo jis.

Pasak pašnekovo, daug vilčių neteikia Kultūros ministerijos parama: „Ministerijos finansavimas jau antrus metus nesikeičia, nors savo veikla ir spektaklių kokybe stengiamės ne prastėti, o progresuoti. Tikėsimės, kitais metais pamatysime kažkokį įvertinimą“.

Pasak „Sirenų" direktoriaus, bilietų kainos šiais metais svyruos nuo 30 iki 80 litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją