Į Vilnių savanoriai atvyksta, įgyvendinant tarptautinės savanorystės projektą „Group EVS 2008 at Vilnius – European Capital of Culture“, kurį VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” parengė kartu su partnere VšĮ „Actio Catholica Patria“. Per šiemet ir kitąmet šalies sostinė sulauks apie 100 savanorių iš įvairių Europos šalių. Vilnius yra viena pirmųjų Europos kultūros sostinių, įgyvendinančių tarptautinę savanorių programą.

„Savanorius iš svetur vadiname Vilniaus ambasadoriais, nes sugrįžę į gimtąsias šalis jie toliau skleis žinias apie Vilnių ir jo kultūrinį gyvenimą, pasakos apie jo žmones. Be to, viešnagės metu patirtus įspūdžius jie įamžins pačių susuktame filmuke, kurį vėliau demonstruos savo šalyse“, - pasakoja VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” savanorių projektų vadovė Sigita Vičaitė.

Pasak S. Vičaitės, pirmieji Lietuvoje viešintys savanoriai jau spėjo visus užkrėsti entuziazmu ir gera nuotaika. Jie noriai dalijasi kituose Europos miestuose sukaupta patirtimi, yra kupini kūrybinio užsidegimo ir noro visur dalyvauti. VEKS programos renginių metu jie ne tik padės Vilniaus gyventojams ir svečiams orientuotis mieste, dalins suvenyrus ir atributiką, bet ir galės nevaržomai kurti, realizuoti savo kūrybinius impulsus. „Ne veltui Vilnius 2009-siems pasirinko šūkį „Kultūra gyvai“, - pastebi S. Vičaitė.

Dar vieno pastiprinimo iš užsienio savanorių Vilnius sulauks rugsėjo – lapkričio mėnesiais. Tuo tarpu 2009-ais metais, Vilniui jau tapus Europos kultūros sostine, į jį kas mėnesį atvyks vis naujas savanorių būrys.

2007 metų VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” patirtis parodė, kad savanorystės idėjos nesvetimos ir lietuviams. Pernai VEKS programos renginiuose dalyvavo daugiau nei 280 savanorių. Tiesa, kol kas savanoriais dažniau tampa jauni žmonės, siekiantys įgyti naujos patirties ir smagiai praleisti laiką. Tačiau tikimasi, kad iki 2009-ųjų metų Vilnius sulauks daugiau pagalbos ir iš vyresnio amžiaus gyventojų, branginančių savo miestą.

Vilnius yra viena pirmųjų Europos kultūros sostinių, įgyvendinančių tarptautinę savanorių programą. Ji įgyvendinama iš ES programos „Veiklus jaunimas“ lėšų. Užsienio šalių savanorių kelionei, mokymams, apgyvendinimui ir maitinimui skirta daugiau nei 50 tūkst. eurų.

Į tarptautinės savanorystės programas žada įsitraukti ir savanoriai iš Lietuvos – kitąmet jie vyks į Lincą, kuris 2009-aisiais taip pat taps Europos kultūros sostine.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją