Pasak organizatorių, šiemet, iki prasidedant šventei, atskiri renginiai vyks ir kitose Vilniaus vietose. Kovo 28 ir 29 dienomis rašytoja Gintarė Adomaitytė susitiks su sostinės Filaretų pradinės ir E. Pliaterytės pagrindinės mokyklų moksleiviais, o ketvirtadienį, kovo 29 d. prie Šv. Kotrynos bažnyčios visi vilniečiai kviečiami į Vilniečio knygos kūrimą.

Visą pusdienį, nuo 12 val. kiekvienas sostinės gyventojas apie 3 metrų aukščio improvizuotoje knygoje galės įrašyti savo mintis apie Vilnių, dedikuoti jam savo gražiausius žodžius. Tuo metu gros gyva muzika, nuo bačkų skambės poezija bei kalbos.

Šiemet „Knygų pavasario” pagrindinė tema - Vilnius, bežengiantis į 2009-uosius, kuomet galėsime juo didžiuotis ir kaip Europos kultūros sostine. Pagrindinis 10-ojo „Knygų pavasario” šurmulys Vilniaus mokytojų namuose prasidės penktadienį, kovo 30 d. ir tęsis tris dienas, iki balandžio 1-osios 16 valandos.

Visas tris dienas Lietuvos leidėjai ir Punsko „Aušros” leidykla siūlys savo naujausias ir ankščiau išleistas knygas, atskiroje parodoje bus galima susipažinti su pačiais naujausiais leidiniais. Beveik kas valandą vyks įvairūs renginiai: knygų pristatymai, diskusijos, susitikimai. Du rytus (šeštadienį ir sekmadienį) bus skelbiamos perkamiausios knygos.

„Knygų pavasario” kultūrinė programa prasidės žurnalo „Laimiukas” parengtos ir išleistos knygos „Mažieji Laimiuko juokai” pristatymu. Taigi, šventę pradėsime linksmai, juk šiemet renginys sutampa su pačia linksmiausia – Juokų diena. Pristatyme kartu su knygos sudarytojais taip pat dalyvaus žurnalo skaitytojai iš Vilniaus, Panevėžio, Trakų, Kauno, Ukmergės, Akmenės.

15 val. su skaitytojais susitiks prozininkė Birutė Jonuškaitė ir pristatys savo novelių knygą „Kregžėlaiškis”. Knygos improvizuotuose skaitymuose kartu su autore dalyvaus aktorė Gražina Urbonaitė, Vilniaus universiteto teatro dramos trupės „Minimum” aktoriai. Tuo pačiu metu Mažojoje salėje Jeronimas Laucius supažindins su savo knygos „Tai nutiko Titulijoje” lietuvišku ir baltarusišku leidimu.

16 val. Punsko „Aušros” leidykla supažindins su nauju leidiniu „Punsko ir Seinų krašto lietuviai: Etninio ir kultūrinio tapatumo bruožai”. Dalyvaus knygos sudarytojas Petras Kalnius ir Lietuvos istorijos instituto darbuotojai. Dainuos Veronika Povilionienė.

18 val. rašytoja Gintarė Adomaitytė kviečia pasklaidyti savo naujausią knygą „Gražuolės vaikai” – smagius pasakojimus apie rašytojus P. Trevers, V. Disnėjų, K. Borutą, D. Charmsą, A. Lindgren, V. Sarojaną, V. Dragunskį, T. Janson. Kartu su autore knygą sklaidys radijo žurnalistė Alma Valantinienė, Kęstutis Urba, skaitovė Violeta Mickevičiūtė.

Vakare, 18 val. visi kviečiami į vakarą su poeziją, o kitoje salėje vyks konkurso „Lietuvos kovų už laisvę bei netekčių istoriją” laureatų apdovanojimą – koncertą. Konkurso rengė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras ir Vilniaus mokytojų namai.

Šeštadienį, 12 val. bus pristatyta Linos Navickaitės miniatiūrų ir poezijos knyga „Pražydinti vėją”, o kitoje salėje įvyks popietė „Amžinų disidentų knygos”. Čia savo knygas pristatys Vytautas Skuodis, Aleksandras Bendinskas ir Stasys Stungurys.

13.30 val. prasdėsiančioje diskusijoje „Senasis ir naujasis Vilnius: tekstai ir vaizdai” leidykla „Mintis” skaitytojus supažindins su Mykolo Balinskio veikalo „Vilniaus miesto istorija” lietuviškuoju leidimu.

Specialiai šiam renginiui fotodailininkas Juozas Valiušaitis parengė fotoprezentaciją „Nugrimzdusis Vilnius”, kuriame, šalia senojo ir šiuolaikinio Vilniaus gražiai dera žymių žmonių senieji tekstai apie Lietuvos sostinę.

14 val. gamtos mokslų daktaras, selekcininkas Antanas Ryliškis kviečia į naujausių „Valstiečio laikraščio” leidinių apie sodininkystę pristatymą.

Tą pačią valandą Šv. Kotrynos bažnyčioje įvyks susitikimas su Punsko ir Seinų krašto lietuviais. Į renginį atvyksta šio krašto meno kolektyvai, lietuviškų įstaigų ir organizacijų atstovai. Susitikti su tėvynainiais atvažiuos per 150 žmonių.

15 val. bus pristatytas Mindaugo Paknio leidinys apie Vilniaus Šv. Petro ir Povilo bažnyčią.

Po pusvalndžio skambės poezijs iš rankraščio. Iš savo būsimos knygos eilėraščius skaitys Romas Sadauskas, jam talkins aktorius Vincas Aleknavičius.

Diskusijoje „Lokalios bendruomenės tyrimai ir perspektyvos” leidykla „Versmė” pristatys naujausias serijos „Lietuvos valsčiai” knygas: „Papilė” (antra, trečia dalis), Lietuvos lokalinių tyrimų mokslo darbų rinkinius „Gamta”, „Archeologija” bei etnologės Irenos Reginos Merkienės parengtą leidinį „Šiokiadienių ir šventadienių etnografija.

Etnografinių duomenų rinkimo pagrindai.

Beje, „Versmės” leidykla kviečia visus į savo serijos „Lietuvos valščiai”leidinių išpardavimą. Tą bus galima padaryti visas tris „Knygų pavasario” dienas.

18 val. įvyks draugų vakaras, skirtas visai neseniai tragiškai žuvusiems Remiui Audiejaičiui ir Mantui „Šamanui” Gimžauskui. Šie, du jauni menininkai, ne kartą dalyvavo ir Mokytojų namų rengtuose literatūriniuose renginiuose.

Trečioji „Knygų pavasario” diena – balandžio 1-oji, tad pasistengsime deramai pažymėti Juokų dieną. Nestigs linksmybių bei įvairių netikėtumų. 11 val. , tik atsibudę, visi kviečiami į susitikimą „Mes ir komikai”, kuriame dalyvaus daugyvė žinomų Lietuvos estrados žvaigždžių. Skambės įvairūs pokštai, bus galima su visomis žvaigžėmis nusifotografuoti ir ant čia pat pagamintos fotografijos atminčiai gauti jų autografus.

Linksmai savo 40-metį žada švęsti ir savaitraštis „Nemunas”. Nemuniečių šventinė popietė įvyks 13 val.

Nuo 12 iki 14 valandos veiks „Mažoji vaiko skaityklėlė”, kur bus galima be bilietų pinigų gauti vaikiškų knygelių.

Vėliau rašytojas Jurgis Usinavičius pristatys savo naują romaną vaikams „Vaikystės žvyrkeliai”, o žurnalas „Naujoji Romuva” pakvies rimtai ir linksmai paklausyti poezijos, muzikos bei ką nors gražaus laimėti jų rengiamoje viktorinoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją