Kuo skiriasi vaikų drausminimas nuo smurto? Kur ta plonytė linija? Kaip visgi auklėti vaikus? Nuoskaudų už vaikystėje gautas bausmes Laima nesinešioja, nors kiekvieną kartą, kai nuo tėčio gaudavo šokdyne per kojas arba ranka per užpakalį, ji prisimena. Prisimena ir kambario kampą, į kurį klupdydavo mama ir liepdavo skaityti katekizmą.

„Mūsų vaikystėje sunkiai rastum žmogų, kuris nuo tėvų nėra gavęs į kailį“, – sako Laima ir priduria, jog skųstis, anuomet, net nebuvę kam.

Beržinės košės pamokas gerai išmokęs ir politikas Petras Gražulis (58). Jis įsitikinęs, kad beržinė košė jį užaugino žmogumi, tačiau pats jis labiau prisimena tėvo pamokymus žodžiu. „Mano vaikai beržinės košės irgi yra gavę“, – neslepia.

Agnė Zuokienė tikina, kad jų šeimoje rankos prieš vaikus nėra niekas pakėlęs. Tiesa, kartą už rūkymą paauglystėje, ji sūnui liepusi perrašyti Evangeliją. „Gal tokių ranka perrašytų niekas daugiau ir neturi“, – šypsosi ir tikina, kad bausmė buvusi veiksminga, sūnaus su cigaretėmis tėvai daugiau niekuomet nepagavę.

„Kai nežinau, ką daryti, kreipiuosi į psichologus, – laidos filmavime atvirai prisipažino dainininkė Natalija Bunkė. – Mano sūnus labai aktyvus berniukas, kartais viešose vietose dėl jo išdaigų pasijuntu nesmagiai. Ypač, kartą, kai dar mažesnis, jis nugriuvo ant parduotuvės grindų ir nesavu balsu rėkdamas, reikalavo jam patikusio žaislo. Ar galite įsivaizduoti, kokia buvo žmonių reakcija ir su kokiu susidomėjimu jie visi laukė, kaip aš elgsiuosi?“

Tobulų tėvų nebūna, tačiau laimi tie, kurie nebijo klausti, kurie domisi ir ieško išeičių. Tuo visiškai tikra laidos „Moterų balsas“ viešnia, Paramos vaikams centro įkūrėja ir vadovė, knygų „Ką kiekvienas vaikas turi žinoti apie smurtą“ ir „Kaip užauginti žmogų“ autorė, vaikų ir paauglių psichologė Aušra Kurienė .

„Vaikai yra tokios pat vertės kaip ir suaugę, jie mažesni, bet tokios pat vertės“, – laidos filmavime sakė psichologė. Ji neabejoja, kad pykčio dažniausiai yra pritvinkę tie, kurie vaikystėje patyrė fizinį ir psichologinį smurtą. „Suaugęs kelti rankos prieš suaugusį nedrįsta, nes supranta, kad šis gali duoti atgal, o vaikas mažesnis, silpnesnis, be to, jis besąlygiškai myli savo artimuosius“, – kalbėjo Paramos vaikams centro kūrėja.

Ir ji, ir visuomenines akcijas prie Seimo rūmų organizavusi aktorė Elžbieta Latėnaitė (30) įsitikinusios, kad situacija pasikeistų, jei mūsų valstybėje būtų priimtas smurto apibrėžimas, kad būtų pasakyta, jog kiekvienas vaikas yra įstatymo saugomas. „O jau tuomet – kurkime krizių centrus, teikime paslaugas“, – laidoje kalbėjo psichologė Aušra Kurienė.

Kuo skiriasi drausminimas nuo smurto? Kodėl daugybė nusikaltimų vyksta tyliai? Ar savo vaikus muša tik visuomenės užribyje atsidūrę tėvai? Ar užauginsime kartą, kuri sugebės apsiginti? Kuo pakeisti fizines bausmes? Daugybė klausimų, į kuriuos atsakymų Natalija Bunkė, Agnė Zuokienė, Laima Tamulytė–Stončė ir Edita Užaitė ieškos jau šį ketvirtadienį, 21.30 val. naujoje „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Moterų balsas“.

Šaltinis
Temos
Draudžiama Klubas.lt paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur, taip pat platinti mūsų medžiagą be sutikimo. Jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Klubas.lt kaip šaltinį.
www.klubas.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)