Jaunoji karta, išvydę šią stilingą žilą senolę žurnalo puslapiuose, turbūt nė už ką nepatikėtų, jog audringais praėjusio amžiaus septintąjį ir aštuntąjį dešimtmetį ši moteris nuolat patekdavo į apkalbų audras – dažniausiai dėl savo drąsių vaidmenų, kuriuose jai tekdavo apsinuoginti. Šiandien tokios nuogybės mažai ką nustebintų, tačiau 1969 metais, kuomet pasirodė juosta „Age of Consent“, filmo epizodai su apsinuoginusia Helen Mirren žiniasklaidoje sukėlė didelį šurmulį.

Tačiau tai buvo tik gėlytės, palyginti su audra, kilusia po 1979 metais pasirodžiusios skandalingos juostos „Kaligula“, kurioje vienas vaidmenų taip pat atiteko Helen Mirren. Kino kritikai iš vienos puses taršė ties pornografijos riba atsidūrusią juostą, iš kitos pusės negalėjo nesutikti su tuo, jog čia vaidinanti Helen Mirren yra pats tikriausias bręstantis talentas (tiesa, Helen Mirren tuo metu jau buvo sukakę 34 metai).

Būtent dėl to, kad priešingai nei daugelis kitų britų senosios mokyklos aktorių, Helen Mirren, jei tik to reikalaudavo scenarijus, nevengdavo apsinuoginti, ji kino kritikų ir buvo praminta „intelektualų sekso simboliu“. Žiniasklaida svarstydavo, kad galbūt taip gana lengvai nusimesti drabužius prieš filmavimo kameras jai padėdavo ir slaviškas temperamentas – aktorės tėvas buvo rusas, o ir pačios Helen tikroji pavardė skamba anaiptol ne britiškai: Jelena Lidija Mironova.

„Kaligula“ aktorei pridėjo ne tik skandalingos šlovės – jos karjerą ėmė sparčiai kopti į viršų, o kulminacija buvo pasiekta 2006 metais, kuomet ji už britų karalienės Elizabeth II vaidmenį filme „Karalienė“ pelnė „Oskarą“ . Jei 1979 metais kas nors būtų garsiai pagalvojęs, kad aktorė iš „Kaligulos“ vaidins Anglijos monarchę, būtų buvęs sudirbtas žiniasklaidoje, o galbūt ir apkumščiuotas. Tačiau istorija parodė, kad viskas yra įmanoma - net ir tai, kad nuogybėmis savo laiku pagarsėjusi aktorė tampa kino mėgėjų numylėtine bei stiliaus ikona.